Siirry sisältöön

Älvsbyhus-konsernilta miljoonien investointi uusiin tuotantolinjastoihin – toimittaja Team Vesmes Oy Suomesta

Talotehtaan tuotantolinjaston uudistuksen yksi syy on kiristyvät EU-direktiivit. Toimittajaksi on valittu eteläpohjalainen Team Vesmes Oy. Yksi tuotantolinjastoista valmistuu talotehtaalle Kauhajoelle, loput kolme rakennetaan konsernin muihin talotehtaisiin Ruotsissa.

Älvsbyhus-konsernin mittava tehdaslinjastoinvestointi juontaa juurensa kiristyviin rakennusmääräyksiin. Vuoden 2021 alusta tulee voimaan EU-direktiivi, joka edellyttää kaikkien uusien rakennusten olevan ”lähes nollaenergiataloja”. Se on yksi unionin keinoista, joilla tähdätään ilmastonmuutoksen hillintään. Kiristyvät määräykset aiheuttavat suuren muutoksen rakennusteollisuudessa. Älvsbyhus-konserni valmistautuu tulevaan ja käynnistää kaikkien neljän talotehtaansa tuotantolinjastojen uudistamisen.

Älvsbyhus AB -konserni on Ruotsin suurin pientalovalmistaja ja yritys toimittaa taloja Suomeen, Ruotsiin ja Norjaan. Talotehtaita konsernilla on Suomessa ja Ruotsissa yhteensä neljä. Muuttovalmiit Älvsbytalot ovat tilaelementtitaloja, jotka rakennetaan talotehtaalla kuivissa olosuhteissa. Uudet rakennusmääräykset muuttavat Älvsbytalojen seinäelementtirakennetta. Seinät rakennetaan jatkossa entistäkin tiiviimmiksi ja eristettä lisätään entisestään. Uusia seinäelementtejä ei ole mahdollista rakentaa nykyisellä tehdaslinjastolla, vaan tarvitaan kokonaan uusi. Samalla uusi linjasto tuo tehtaalle modernia tekniikkaa ja lisää automaatiota, mikä tuo lisää tehokkuutta.

– Uusien tehdaslinjastojen myötä voimme rakentaa entistäkin laadukkaampia ja energiatehokkaampia muuttovalmiita koteja asiakkaillemme. Uusien rakennusmääräysten myötä tuotteet muuttuvat, joten myös tehtaan ja linjaston on muututtava niiden mukana. Investointi lisää talotuotantokapasiteettiamme. Jatkossa tulemme rakentamaan suurempia seinäelementtejä, joten tiedossa on iso harppaus tehokkuudessa, Älvsbytalon toimitusjohtaja Jan-Erik Rusk sanoo.

– Tämä on meille iso ponnistus ja yksi kaikkien aikojen suurimmista tuotantoinvestoinneistamme – Suomen tehtaalle investoimme näin massiivisesti viimeksi kymmenen vuotta sitten, kun tehdas perustettiin, Rusk sanoo.

Mittava projekti etenee tiiviillä aikataululla. Ensimmäiseksi asennusvuorossa on Ruotsissa Älvsbyn kunnassa sijaitseva talotehdas, seuraavaksi asennusvuorossa on konsernin Vålbergin ja Bjärnumin talotehtaat, niin ikään Ruotsissa. Kauhajoen talotehtaalle linjasto asennetaan viimeisenä, aikataulun mukaan alkuvuodesta 2018, sillä Suomessa uusia energiatehokkuusvaatimuksia tullaan soveltamaan näillä näkymin vuoden 2018 alusta alkaen. Norjassa määräykset astuvat siis voimaan aiemmin.

Yhden linjaston asennus vie aikaa noin kuukauden, jonka aikana tehtaalla on luonnollisesti huoltoseisokki.

– Norjassa ”lähes nollaenergiataloa” koskevat EU:n kiristyvät rakennusmääräykset astuvat voimaan ensimmäisenä, ja Norjaan toimitettavat talot rakennetaan talotehtaillamme Ruotsissa. Tämä määrää marssijärjestyksen myös tehdaslinjastoasennuksissa, Rusk summaa.

Tuotantolinjastoprojektin toimittaa Älvsbyhus-konsernin kaikkiin neljään talotehtaaseen kauhajokinen yritys Team Vesmes Oy, joka on erikoistunut kehittämään materiaalinkäsittelyjärjestelmiä, erikoislaitteita sekä kiinteän polttoaineen syöttöjärjestelmiä yritysten yksilöllisiin tarpeisiin.

– Olemme innoissamme tästä yhteistyöstä ja mahdollisuudesta räätälöidä Älvsbyhus-konsernille uudet, modernit ja laadukkaat tuotantolinjastot, Team Vesmes Oy:n toimitusjohtaja Kari Anttila sanoo.

Mikäli koko tehdaslinjastoprojekti toteutuu kokonaisuudessaan kaikille neljälle talotehtaalle, merkitsee se töitä vesmesläisille ainakin puoleksitoista vuodeksi eteenpäin. Kaksi uutta suunnittelijaa on palkattu lisää projektin mekaaniseen suunnitteluun. Team Vesmes Oy:n palveluksessa työskentelee tällä hetkellä 25 työntekijää.

– Olemme ketterä ja joustava yritys ja vastaamme aina asiakkaidemme yksilöllisiin tarpeisiin. Meillä on myös hyvä alihankkijaverkosto ympärillämme. Kun lähialueilla on monta tämän tyyppistä yritystä, niin se luo töitä meille kaikille. Yksin toimiminen ei ole helppoa eikä järkevää, vaan saamme yhteistyöstämme etua, Anttila sanoo.

 

Lisätiedot:

Jan-Erik Rusk
toimitusjohtaja, Älvsbytalo Oy
jan.rusk@alvsbytalo.fi, 020 7939 6230

Kari Anttila

toimitusjohtaja, Team Vesmes Oy
kari.anttila@teamvesmes.fi 020 785 0472

 

Korkeaa laatua markkinoiden edullisimpaan hintaan on syy, miksi Älvsbyhus on Pohjoismaiden suurin puisten tilaelementtitalojen valmistaja. Yhtiön 71-vuotisen historian aikana yli 39 000 perhettä on valinnut kodikseen Älvsbytalon. Talot rakennetaan sisätiloissa valmiiksi tilaelementeiksi, jotka ammattitaitoiset asentajat pystyttävät. Älvsbyhus on ruotsalainen yritys, jolla on Suomessa tytäryhtiö, talotehdas ja 13 myyntikonttoria. Kauhajoen tehdas on toimittanut yli 3000 taloa vuodesta 2005 lähtien.

Team Vesmes on vuonna 2011 perustettu yritys, jonka juuret ovat kaukana 1970-luvulla perustetussa Onninen Vesme Oy:ssä. Team Vesmes toimii nykyaikaisissa tuotantotiloissa Etelä-Pohjanmaalla Kauhajoella. Team Vesmes toimittaa teollisuuteen materiaalinkäsittelyjärjestelmiä ja erikoislaitteita sekä kiinteän polttoaineen syöttöjärjestelmiä.

RTS Oy: Paras tyytyväisyys Älvsbytalon toteutukseen

RTS Oy:n tutkimuksen mukaan Älvsbytalo sai muihin talopakettivalmistajiin verrattuna kaikkein parhaimmat arvostelut asiakkailta kategoriassa ”Tyytyväisyys talon toteutukseen” (Rakennustutkimus RTS Oy, Suomi Asuu 2015/16). Tutkimuksen mukaan 95 % Älvsbytalon asiakkaista oli tyytyväisiä talon toteutukseen.

Lue lisää
Tilaa talokuvasto