Siirry sisältöön

Älvsbytalo ei hukkaa energiaa

Poistoilmalämpöpumppu lämmittää ja hoitaa ilmanvaihdon

Poistoilmalämpöpumppu lämmittää koko talon ja käyttöveden energiatehokkaasti ja edullisesti. Lisäksi se pitää sisäilman hyvänä. Älvsbytaloissa poistoilmalämpöpumppu kuuluu talotoimitukseen.

Moderniin tiiviiseen ja energiatehokkaaseen omakotitaloon poistoilmalämpöpumppu on järkevin lämmitysmuoto. Poistoilmalämpöpumppu huolehtii kodin lämmityksestä, ilmanvaihdosta sekä käyttöveden lämmityksestä.

Poistoilmalämpöpumppu kasvattaa suosiotaan uusien omakotitalojen päälämmönlähteenä. Poistoilmalämpöpumppuja asennetaan myös vanhoihin omakotitaloihin. Viime vuonna pientaloihin asennettiin Suomessa 2000 poistoilmalämpöpumppua.

Energia talteen ja ilma vaihtoon

Älvsbytaloissa lämmönjakelu on toteutettu energiatehokkaasti vesikiertoisilla pattereilla. Poistoilmalämpöpumppu pitää huolen, ettei talo tuhlaa energiaa. Se ottaa energian talteen lämpimästä sisäilmasta ennen kuin se puhalletaan ulos, ja siirtää poistoilman lämpöenergiaa vesivaraajan lämmitykseen. Poistoilmalämpöpumppu hyödyntää myös elämisen: ihmisten, eläinten, valaisimien ja sähkölaitteiden tuottaman lämpöenergian. Vuositasolla poistoilman energiasta saadaan hyödynnettyä jopa yli 80 %.

Poistoilmalämpöpumppu on hyvin monipuolinen laite. Se ei pelkästään ota hukkalämpöä talteen ja siirrä sitä lämmitysjärjestelmän käyttöön, vaan toimii myös ilmanvaihtolaitteena. Se siis poistaa sisätiloista käytettyä sisäilmaa ja huolehtii, että sisäilma on aina hyvää.

Tehokas energiansäästäjä

Kaikkiin Älvsbytalon muuttovalmiisiin talopaketteihin kuuluu Niben A+++ -energialuokan F750 -poistoilmalämpöpumppu. Se täyttää jopa 200 neliön suuruisen talon energiatarpeen.

Uudet Älvsbytalot ovat osoittautuneet erittäin energiapiheiksi. Asukkaiden elämäntavat toki vaikuttavat sähkönkulutukseen eivätkä kaikki vuodet ole pakkasiltaan samanlaisia. Suuntaa-antavaksi käy kuitenkin oheinen esimerkki:

Kainuulaisessa vuonna 2014 valmistuneessa yksikerroksisessa Älvsbytalon Päivätär-talomallissa sähkön kokonaisvuosikulutus oli ensimmäisenä vuonna 6886 kWh. Poistoilmalämpöpumpun kulutusmittarilla mitattu osuus oli kokonaiskulutuksesta 4042 kWh/v. Päivättären kerrosala on 134 m² ja mitattu tiiveysluku q50 = 1,29. Talossa asuva kolmehenkinen perhe lämmittää talvisin taloaan myös polttamalla joka toinen päivä sekapuuta varaavassa tulisijassaan. Huonelämpötila talossa on 21°C.

Pienen energiankulutuksen vuoksi Älvsbytaloissa asuminen on edullista. Nykyisillä keskimääräisillä sähkönhinnoilla (siirtoineen n. 0,12 €/kwh) Kainuun Päivättären koko sähkölasku on jäänyt 827 euroon vuodessa. Keskimäärin sähkölasku oli siis alle 70 euroa kuukaudessa.

Poistoilmalämpöpumppu on vaivaton kodin lämmittäjä. Se ei vaadi asukkailta harrastuneisuutta eikä puuhastelua – vain tuloilmasuodatin tulee muistaa vaihtaa kaksi kertaa vuodessa.

Lisää säästöjä auringosta

Aurinkoenergiaa hyödyntämällä Älvsbytalosta saa vieläkin energiapihimmän. Aurinkosähkö on ilmaista, puhdasta ja uusiutuvaa energiaa. Se pienentää asumisen hiilijalanjälkeä ja vähentää riippuvuutta sähköntuottajista. Suomessa aurinkosähköä voi tuottaa jopa 3000 kWh vuodessa.

Muuttovalmiisiin Älvsbytalo-talopaketteihin voi valita lisävarusteena NIBEn omakotitaloihin suunnitellun aurinkosähköpaketin. Sen monikiteiset piikennopaneelit on valmistettu erikoislasilla peitetyistä piikristallilevyistä ja tukevat paneelikehykset anodisoidusta alumiinista.

Paneelit ovat täysin huoltovapaita ja suunniteltu kestämään vähintään 25-30 vuotta.

Aurinkosähköä hyödynnetään poistoilmalämpöpumpun sähköntarpeeseen ja jos sähköä vielä riittää, sitä voivat käyttää myös talon muut sähkölaitteet.

Lisätietoja:

Jan-Erik Rusk
toimitusjohtaja, Älvsbytalo Oy
020 793 9630
jan-erik.rusk@alvsbytalo.fi

Älvsbytalo panostaa aluerakentamiseen

Ensimmäinen 23:n omakotitalon hanke käynnistyy Espoon Hallavantorpassa Älvsbytalo helpottaa omakotitalon rakentamista suunnittelevien perheiden urakkaa tarjoamalla tontin sekä sille suunnitellun Älvsbytalon samassa paketissa. Talotehdas odottaa projektimyynniltä vahvaa kasvua.

Lue lisää
Tilaa talokuvasto