Siirry sisältöön

Aurinkopaneelein varustettu talo tuottaa itse sähköä asukkailleen

Älvsbytalo kehittää asumisen energiatehokkuutta edelleen: uusi aurinkopaneelipaketti tuottaa jopa 3 000 kWh uusiutuvaa sähköä vuodessa madaltaen talon energiakustannuksia. Yhtiöllä on pitkät perinteet talojensa energiatehokkuuden ja ympäristöystävällisyyden kehitystyössä.

Aurinkopaneelipaketin voi hankkia lisävarusteena kaikkiin uusiin Älvsbytaloihin. Paneelit muodostuvat piikiteistä, joiden päällä on erikoislasi. Auringon paistaessa paneeleihin ne ottavat talteen vähäisimmänkin auringonvalon ja muuntavat sen tasasähköksi. Invertterin avulla tasasähkö muutetaan vaihtosähköksi ja hyödynnetään vaihtosähköä käyttävissä laitteissa, kuten kodinkoneissa tai lämpöpumpuissa.

– Talot tuottavat siis itse sähköä asukkailleen. Uskomme, että tulevaisuudessa aurinkopaneeleja käytetään monissa taloissamme, toteaa Älvsbytalon toimitusjohtaja Jan-Erik Rusk.  Aurinkopaneelit voivat tuottaa jopa 3 000 kWh uusiutuvaa sähköä vuodessa. Aurinkopaneelit valmistaa Nibe.

Ylijäämäsähkön voi myös myydä

Mikäli vaihtosähköä ei voida hetkellisesti hyödyntää omissa sähkölaitteissa, voi ylijäämäsähkön myydä, kunhan aurinkosähköjärjestelmä on liitetty sähköverkkoon ja aurinkosähkön tuottaja on sopinut myyjän kanssa ylijäämäsähkön myymisestä.  Etelä-Savon Energia Oy (ESE) sähkönmyynti on tehnyt sopimuksen Älvsbytalon Mikkelin esittelytalon ylijäämäsähkön ostosta. Vastaavasti Älvsbytalo ostaa ESE:ltä esittelytalon muun sähköntuotannon.

– Olemme tuotteistaneet asiakkaiden ylijäämäsähkön ostamiseksi omat Spotti-tuotanto – tuotteet. ESE maksaa pientuottajan tuottamasta sähköstä pörssisähkön (Nord Pool Spot AS) Suomen hinta-alueen mukaisen tuntihinnan vähennettynä pienellä toimituskululla. Ostettuja ja myytyjä sähköenergiamääriä voi seurata ESEn Online-palvelussa, kertoo ESEn myynti- ja markkinointipäällikkö Jari Nykänen.

Jatkuvaa energiatehokkuuden parantamista

Älvsbytalo tekee jatkuvaa määrätietoista työtä talojensa energiatehokkuuden parantamiseksi.
– Meillä on pitkät perinteet rakentamisesta pohjoisessa ilmastossa, missä talvet ovat pitkiä ja kylmiä. Kaikki tuotannostamme valmistuvat talot ovat hyvin varusteltuja talven varalle: niissä on hyvä eristys ja toimiva ilmanvaihto. Poistoilmapumpun ja vesikiertoisten lämpöpattereiden avulla lämmityskustannuksia voidaan pienentää ympäristöä säästäen, Rusk jatkaa.

– Poistoilmapumpun automaattinen ohjaaminen Spot-hinnan mukaan on erittäin mielenkiintoinen vastaus sähkömarkkinoiden kysyntäjouston vaatimuksiin. Kuluttaja säästää lämmityksen hintaoptimoinnin avulla, toteaa Nykänen.

Koteja Kauhajoelta jo kymmenen vuotta

Älvsbytalon Kauhajoen talotehdas juhlii tänä keväänä kymmenvuotista taivaltaan. Jatkuvan tuotekehitystyön ansiosta myös tehtaan tulevaisuus näyttää valoisalta. Yrityksen tärkeimmät voimavarat ovat tuotekehitys ja ammattitaitoinen henkilökunta.

Lue lisää
Tilaa talokuvasto