Siirry sisältöön

Teksti: Mariana Vnuk

Kuvat: Petra Älvstrand

Kylässä

"Tämä on meidän ehdoton suosikkipaikkamme"

 

Täysremontti vanhaan vai uuden osto muuttovalmis-periaatteella Älvsbytalolta? Elinille ja Henrikille valinta oli loppujen lopuksi aika helppo. – Meidän ei tarvinnut juuri nostaa sormeakaan. Kaikki sujui uskomattoman helposti ja mukavasti, ja koti tuntui heti kodilta. 

Elin Bomanin ja Henrik Johanssonin yhteinen talounelma sai alkunsa nopeasti parin tapaamisen jälkeen. Elin asui vuokralla vanhempiensa kolmikerroksisessa talossa, kun taas Henrik asusti vanhempaa taloa pienen matkan päässä samalla kadulla. Ensin pari suunnitteli Elinin talon remontoimista, mutta urakka osoittautui aika pian varsin laajaksi projektiksi.
– Oikeastaan kumpikaan meistä ei ollut halukas asumaan työmaakaaoksessa. Me halusimme, että aikaa jäisi muuhunkin kuin vain remontoimiseen, Elin muistelee, ja Henrik myötäilee:
– Niin, ja luulen sitä paitsi, että homma voi helposti lähteä käsistä itse rakentaessa, sekä ideoiden että kulujen suhteen.

Samoihin aikoihin pariskunta vieraili vastikään uuden talon rakentaneiden naapureidensa luona. 

– Me ihastuimme avoimeen pohjaratkaisuun ja siihen että kaikki oli samassa tasossa, ja ennen kaikkea muuttoa vaille valmiina. Se tuntui itsestään selvältä ja täydelliseltä valinnalta meille.

Vaikka valinta olikin itsestään selvä, Elinin ja Henrikin kohdalla kaikki tapahtui todella nopeasti. Eräänä maaliskuun päivänä he ajoivat Älvsbytalolle katsoakseen vaihtoehtoja – ja tulivat ulos tilaus kädessään. Marraskuussa he sitten muuttivat taloonsa.
– Muistan, että me ripustimme joulukoristeet saman tien, Elin nauraa.
– Koti tuntui todellakin kodilta, ja itse en ole koskaan aikaisemmin viettänyt niin paljon aikaa kotosalla kuin nykyään. Tämä on meidän ehdoton suosikkipaikkamme eikä meiltä puutu mitään.

Kodikasta tunnelmaa ei voi olla huomaamatta. Avara eteinen kutsuu suoraan olohuoneeseen ja keittiöön, jotka molemmat on sisustettu puhdaslinjaisesti mustavalkoskaalalla sekä monilla graafisilla yksityiskohdilla. Siellä täällä on keltaisia väriläiskiä ja viherkasvit saavat paljon tilaa.
– Me haluamme mustavalkoisen väriskaalan toistuvan kaikissa huoneissa. Me myös sekoitamme vanhaa ja uutta. Vaikka meillä on ystäviä, joilla on tismalleen sama talo, oli erittäin helppoa tehdä talosta meidän näköisemme, Elin sanoo.
– Me emme oikeastaan valinneet taloon kovinkaan paljon lisävarusteita. Pistorasioiden ja spottivalojen kanssa olimme avokätisiä, jääkaappi-pakastimen me käänsimme toisinpäin ja yhteen makuuhuoneeseen otimme koristeikkunan, Henrik sanoo.

Kun parilta kysyy, tapahtuiko rakennusprojektissa mitään yllättävää, molemmat ravistavat ensin päätään.
– Tai oli sittenkin, me emme olisi koskaan voineet uskoa, että uuden talon ostaminen voi olla niin edullista ja helppoa. Meidän ei tarvinnut nostaa sormeakaan. Me saimme apua joka vaiheessa, ja meidän ei oikeastaan tarvinnut tehdä muuta kuin laittaa nimet muutamaan paperiin. Se oli niin helppoa, että sitä on melkeinpä vaikea uskoa, Henrik sanoo ja jatkaa:
– Saamamme laskelmatkin pitivät kutinsa – mikä antoi asiallisen vaikutelman. Laskujen hoitokin oli äärimmäisen helppoa. Huomasimme, että pankinkin mielestä Älvsbytalon kanssa oli sujuvaa asioida.

Perustietoa

Täällä asuvat: Elin Boman, 27 vuotta, ja Henrik Johansson, 28 vuotta. 
Talo: Älvsbytalon 1-kerroksinen Linnéa.