Siirry sisältöön

Energy Wall -energiaseinä kantaa pitkälle tulevaisuuteen

Omakotitalon seinärakenteen on kestettävä Pohjolan sääilmiöt: arktisesta kylmyydestä paahtavaan kesäaurinkoon. Täyttääkseen yhä tiukemmat energiatehokkuusvaatimukset Älvsbytalo on kehittänyt energiatehokkaan, modernin Energy Wall -seinärakenteen.

Kaikissa Älvsbytaloissa on oma, uusi seinärakenne. Energy Wall varmistaa, että talon seinärakenne täyttää vaatimukset, kun EU:n lähes nollaenergiadirektiivi astuu voimaan. Kolmikerroksisessa seinärakenteessa on yli 300 millimetrin eristys, joten talo selviytyy kovimmistakin sääolosuhteista.

Älvsbytalon Energy Wall -rakenne varmistaa, että saat terveen ja terveellisen talon, jonka ulkoseinät ovat kenties markkinoiden kehittyneimmät ja moderneimmat.

Energiatehokkuudesta on iloa myös sisustajalle: paksujen seinien ansiosta Älvsbytaloissa on upean leveät ikkunasyvennykset.

Suomessa seinärakenteen täytyy suojata rakennusta talven kylmyydeltä sekä kesän auringonpaahteelta että kosteudelta. Älvsbytalon Energy Wall -seinärakenne toimii kovimmissakin sääolosuhteissa.

Energy Wall -energiaseinän rakenne

  1. Älvsbytalon oma ulkoverhouspaneeli, jonka istuvuus on huippuluokkaa.
  2. Reilun kokoinen 28 mm:n tuuletusrima, joka toimii samalla tiivistysrimana painaen tuulensuojan yhtenäisesti ikkunoiden, ovien ja elementtiliitosten kohdalla.
  3. Seinä on kehitetty yhteistyössä SINTEFin kanssa, ja sen kaksivaiheisen toimintaperiaatteen mukaisesti tuulensuoja pysäyttää tehokkaasti paneelin taakse pääsevän kosteuden, joka poistuu tuulettumalla.
  4. Ulommaisessa eristyskerroksessa käytetään kestäviä, lämpökäsiteltyjä 68 mm:n koolauspuita. Lämpökäsitelty puu takaa ulkoseinän rakenteelle korkean laadun.
  5. Energiaseinä tarjoaa yli 300 mm:n paksuisen kolmikerroksisen eristyksen. Sen ydin on tukeva 45x170-runko, jonka kantavuus riittää myös raskaille kattorakenteille ja tiukkojen rakentamismääräysten mukaisille lumikuormille. Seinä on rakennettu kestämään koviakin pohjoisia olosuhteita, joissa talon rakennetta koettelevat sekä kylmyys että lumikuormat.
  6. Moderni, poistoilmanvaihdolla varustettu talo varustetaan höyrynsululla, joka estää lämpimän ja kostean sisäilman tunkeutumisen rakenteen läpi. Rakennejärjestelmän jokainen yksityiskohta on suunniteltu siten, että seinissä käytettävä kestävä rakennusmuovi toimii tarkoituksenmukaisesti. Kun tavoite on jo suunnittelupöydällä ollut aikaansaada tiivis ja suojattu höyrynsulku, ei ole vaaraa rakojen, vuotojen ja epätiiveyksien muodostumisesta.
  7. Reilu asennuskerros on markkinoiden paksuimpia ja tehokkaimmin eristettyjä. 68 mm:n pystykoolauspuiden ansiosta asennukset voidaan tehdä rikkomatta höyrysulkua. Rakenne antaa myös paremman eristetehon tavallisiin 45 mm:n ratkaisuihin verrattuna.
  8. Ulkoseinärakenteen sisäpuoli viimeistellään 10 mm:n lastulevyllä. Se on puupohjainen levy, johon voi tukevasti kiinnittää tauluja ja joka tarjoaa riittävän vakaan alustan tapetoinnille suoraan pohjatöiden päälle.

Tekniset hyväksynnät

Energy Wall -seinä on saanut norjalaisen tutkimuslaitos SINTEFin teknisen hyväksynnän TG2204, ja se vastaa tutkimuslaitoksen tiiveys- ja kosteussuojavaatimuksia, niin kutsuttua kaksivaiheperiaatetta. Tehtaalla suojamaalatun ulkopaneelin alla on reilu tuuletustila ja rimoitus, joka pitää samalla tuulensuojan yhtenäisesti ja tiiviisti paikoillaan.

Tiivis ja kosteussuojattu

Energiatehokas talo on tiivis, jotta lämpö pysyy talon sisällä. Pohjoismaissa ilmasto on monin paikoin nykyään aiempaa kosteampi. Siksi seinärakenteen täytyy myös ehkäistä lämpötilaerojen vuoksi rakenteisiin tiivistyvää kosteutta. Mitä tiiviimmiksi talot rakennetaan, sen kylmempi ja kosteampi paneelin takana oleva uloin kerros on, koska ulospäin ei vuoda juuri lainkaan hukkalämpöä. Näistä syistä on tärkeää kosteussuojata rakenteen uloin osa. Sama vaatimus löytyy myös Suomen rakennusmääräyksistä.

Kosteussuojatussa julkisivukerroksessa käytetään lämpökäsiteltyä puuta ja Isoverin eristeitä kylmäsiltojen katkaisemiseksi ja rakenteen suojaamiseksi. Tämä kerros huolehtii myös ulkopuolisesta ilmatiiveydestä ja lisäkosteussuojasta kaksivaiheperiaatteen mukaisessa rakenteessa. Näin mahdollisesti ulkoverhouksen ohi tunkeutuva kosteus pysäytetään tuulensuojan ulkopintaan, ja se voi kuivua verhouslaudoituksen reilussa ilmaraossa.

Läpivientien minimointi

Energy Wall -seinän ydin muodostuu 170 millimetrin tolpasta, jonka kiinteä eristys jatkuu koko matkan höyrynsulkuun asti. Sen eristekerros mahdollistaa sisäpuolen tiiveyden ja kaikkien asennusten tekemisen höyrynsulkumuovin ”oikealle” puolelle. Näin kosteussuojaukseen tulevien läpivientien määrä saadaan mahdollisimman pieneksi.

Valmistus tehtaalla kuivissa sisätiloissa

Tehtaalla valmiiksi rakennetun ja standardisoidun moduulirakentamisen ansiosta kaikki tärkeät yksityiskohdat pysyvät hallinnassa. Rakenne varmistaa terveen ja terveellisen talon, jonka ulkoseinät ovat kenties markkinoiden kehittyneimmät ja uudenaikaisimmat.


Katso ajankohtaiset taloesittelyt ja tule tutustumaan talojemme energiatehokkaisiin ominaisuuksiin: 


Ajankohtaiset taloesittelyt >

Jaa tarina

Tilaa talokuvasto