Siirry sisältöön

Hyvän mielen valtakunta Porvoon laitamilla

Emilia ja Joni Lainisalo kyllästyivät Porvoon keskustan vilkkauteen ja muuttivat kaupungin ulkopuolelle oman pihapiirin rauhaan. Rakas omakotitalo on valmistunut asukkaidensa näköiseksi pikkuhiljaa, elämästä nautiskellen. Kodissa on hyvän mielen tunnelmaa, joka välittyy talon persoonallisista asukkaista.

– Ajatus oman kodin hankkimisesta syntyi meillä aika perinteiseen malliin. Asuimme vuokrakaksiossa Porvoon vanhassa kaupungissa ja haave omasta kodista oli kypsytellyt jo pitkään. Kun aloimme odottaa lastamme, totesimme kaksion jäävän meille turhan pieneksi. Vuokralla asuminen oli muutenkin alkanut tuntua kalliilta ratkaisulta, ja raskaus sinetöi päätöksemme oman kodin ostamisesta, Emilia kertoo.

Omakotitalo ei kuitenkaan ollut pariskunnan ensimmäinen vaihtoehto, vaan omaa kotia lähdettiin etsimään kerros- ja rivitaloista. Haave oman pihan rauhasta vei kuitenkin ajatukset omakotitaloasumiseen. Älvsbytalossa pariskuntaa houkutteli muilta saadut positiiviset palautteet sekä valmistalon vaivattomuus.

– Ajatuksemme alkoivat pyöriä yhä enemmän talopaketin ostamisen ympärillä. Kaipasimme rauhallista asuinaluetta, jossa asuisi myös muita lapsiperheitä ja jonka lähistöltä löytyisi päiväkoti ja koulu. Kaupungin ulkopuolelle muutto on ollut yhteinen unelmamme. Emme kuitenkaan halunneet rakentaa omakotitaloa itse, sillä arvostamme asioiden mutkattomuutta, Joni toteaa.

– Rakentaminen tai suuren remontin tekeminen raskauden aikana ei tuntunut sellaiselta vaihtoehdolta, johon halusimme lähteä mukaan, Joni jatkaa. Vertailimme vaihtoehtoja ja totesimme, että Älvsbytalo sopii meille parhaiten hintatasoltaan sekä valikoimaltaan. Meillä on talossamme pienempi neliöhinta, kuin katsomissamme rivitalon päätyasunnoissa, jotka olisi pitänyt kaikenlisäksi remontoida. Tässä saimme heti muuttovalmiin kodin, omilla mieltymyksillämme maustettuna. Se oli yksi päätökseemme eniten vaikuttaneista tekijöistä.

Rentoa arkea oman mielen mukaisesti

Keskellä kaunista peltomaisemaa, kuitenkin aivan Porvoon keskustan laidalla, asuu nyt kolmihenkinen perhe. Kodissa eletään maaseudun rauhassa, rennosti oman arjen tahdissa. Suojaisan pihan syleilyssä temmeltää perheen yksivuotias poika, Jan.

– Ajattelemme, että unelmiemme koti löysi meidät. Täällä voimme nauttia luonnon rauhasta ja ikkunoista avautuvista metsämaisemista, mutta myös hurauttaa kaupungin palveluihin ja työpaikoillemme alle vartissa. Kylässämme vallitsee yhteisöllinen henki, eivätkä naapurit ole vieraita toisilleen. Ympäristö on tuttua ja turvallista, pariskunta kertoo.

– Elämme nyt uudenlaista elämää maalla, emmekä ole kertaakaan katuneet päätöstämme, pariskunta jatkaa. Elämämme on mukavaa ja leppoisaa, eikä asioita tule täällä stressattua turhaan. Olemme jopa oppineet nauttimaan nurmikonleikkuusta ja muista omakotitalon töistä, vaikka aluksi hieman jännitimme asiaa.  Kaupungissa monet asiat tulevat valmiina, mutta täällä saamme toimia oman mielemme mukaisesti. Kodistamme emme enää luopuisi, sillä se on lempipaikkamme maailmassa.

Tilaa talokuvasto