Siirry sisältöön

Teksti: Ronny Olovsson

Kuvat: Emil Nyström

AMMATTILAISEN VINKIT

Ihana oman kodin rauha

Mikä on aistikkain tapa sisustaa Älvsbytalo? Me annoimme haasteen stylisti Camilla Maureelle.
– Otin lähtökohdaksi pohjoismaisen vaalean sisustuksen, jossa käytetään luonnollisia materiaaleja ja rauhallisia värejä. Koska elämä on usein kiireistä, on hyvä ratkaisu valita kotiin rauhallisia sävyjä.

Uuden uutukainen talo, joka kaipaa kalusteita ja sisustusta. Ihanaa touhuamista vai hirmuinen haaste? Me annoimme tehtävän ammattisisustajalle nähdäksemme, minkälaisia inspiroivia sisustusvalintoja Älvsbytalo voi houkutella esiin.

Stylisti Camilla Maureelle oli tärkeää korostaa Älvsbytalon pohjoismaista alkuperää – pohjoismaista valoa, vaaleutta ja luonnonläheisyyttä.
– Halusin käyttää laadukkaita raaka-aineita, puuta, villaa ja eläviä kukkia, valita aitoja materiaaleja. Olen käyttänyt paikallisia toimittajia aina kuin mahdollista ja etsinyt rehdeiltä ja luonnollisilta tuntuvia vaihtoehtoja. Esimerkiksi lampaantaljat hain paikalliselta tilalta.
– En ole käyttänyt paljoakaan muovia, vaan sen sijaan etsinyt hyviä materiaaleja, joiden taustalla on huolenpito ympäristöstä.

Mitä perusvinkkejä antaisit uutta taloaan sisustavalle?
– Älä käytä pelkästään uusia, vaan myös kierrätettyjä huonekaluja. Se tuntuu usein kodikkaammalta kuin vain uusilla huonekaluilla sisustaminen... Muuten vaarana on, että kotisi näyttää huonekaluliikkeen kuvastolta. Vanhoilla huonekaluilla on sielu, niissä on tunnelmaa.

Esimerkiksi yksi näistä nojatuoleista peräisin puolisoni isoisältä. Minun mielestäni uuteen taloon tuo ihanaa tunnelmaa, kun sisustukseen valitaan huonekaluja, joilla on menneisyys.

Miten yhdistellä ja sopeuttaa toisiinsa materiaalivalinnat? Mitä voi yhdistellä, mitä ei?
– Yksi tapa on pitäytyä yhdessä puulajissa tai samankaltaisissa kankaissa, luonnollisissa materiaaleissa. Nyt muodissa ovat pohjoismaiset vaaleat puulajit, kuten koivu, tammi ja mänty. Valitsin taloon juuri vaaleita puulajeja.

Tiikkihylly ei ole oikea valinta tänne?
– Hmm, minun materiaalivalintani ovat hiukan toisenlaiset. Olen ottanut mukaan korkkia, ettei värimaailma jää liian yksitoikkoiseksi. Materiaaleissa voi myös olla erilaisia pintoja. Vaaleisiin puulajeihin sopii hyvin puuvilla, villa, pellava ja muut luonnolliset kankaat.
– Valitsin suhteellisen hillityn väriasteikon, ja värit ovat murrettuja, haalistuneita ja rauhallisia. Jos talossa asuu lapsiperhe, voi olla mukavaa löytää talosta ja sen luomasta kokemuksesta rauhallisuutta. Elämä on varmasti tarpeeksi aktiivista muutenkin, joten kodin värivalinnoissa ei ole tarvetta ampua yli. Ajatukseni on, että kodissa on hyvä olla oman kodin rauha.

Mitä ihmisillä on tapana unohtaa sisustaessaan?
– Monet unohtavat yhdistää ympäristön elementtejä kotiin. Tämän kodin yhteydessä on todella hyvät seurustelutilat ja ulkoa tulee hyvin valoa sisälle. Usein unohdetaan kasvien käyttäminen sisustuksessa. Kasvit tavallaan häivyttävät sisä- ja ulkotilojen välistä rajaa. Avaa taloa ulospäin kevein verhoin, niin valo pääsee sisään. Se antaa energiaa.

Camilla vinkkaa

  • Hankkiudu eroon verhoista ja päästä kotiisi valoa!

  • Sisusta myös ulkona, käytä terassi hyväksesi.

  • Käytä viherkasveja. Monet lajikkeet ovat helppohoitoisia.

  • Älä ylikalusta. Käytä helposti siirreltäviä kalusteita.

  • Sekoita vanhaa ja uutta.

  • Käytä mielellään yhtä puulajia ja sopeuta värivalinnat toisiinsa.

Tilaa talokuvasto