Siirry sisältöön

Ilo ja helpotus uudesta talosta


Kun Annika Jokiaho hengähtää uuden Älvsbytalonsa  terassilla, on helpotuksen ja ilon tunne vielä tavallistakin uuden kodin onnea syvempi. Viime kesänä alkanut vanhan talon hometalokaaos on onneksi mennyttä elämää.

Kauhavalaiset Jokiahot kohtasivat alle vuosi sitten juuri sen, mistä niin paljon kirjoitetaan ja puhutaan: hometalon. Vanhan talon kevyeksi aiottu lattiaremontti paljasti katastrofin kaikessa laajuudessaan: hometta, lahoa, sädesientä. Talo oli asuinkelvoton.

Vanha talo piti purkaa ja perheelle – Annikalle, Markukselle ja heidän neljälle koiralleen – piti löytää nopeasti uusi koti. Ostetaanko taas uudestaan vanha talo vai mennäänkö vuokralle vai mitä ihmettä tässä voidaan tehdä?

”Minusta tässä on parasta kokonaisuus.”

Entä jos ostaisitte muuttovalmiin Älvsbytalon?

Kun homekaaos oli kauheimmillaan, löytyi ratkaisun johtolanka erään purkutöihin osallistuneen rakennusmiehen ehdotuksesta: teille voisi sopia Älvsbytalo.

Jokiahot tutustuivat vaihtoehtoihin netissä, eikä kauppoja tarvinnut sen jälkeen kauaa miettiä. 84,8-neliöinen Aino-talopaketti sopi perheen tarpeisiin ja talon sai muuttovalmiina – nopeasti ja vaivattomasti. Uusi talo ei vaatisi remontteja, kuten vanha talo jossakin vaiheessa aina väistämättä vaatisi. Älvsbytalon myyjä Dennis Rönn tuli käymään tontilla ja talotilauspaperit laitettiin eteenpäin.

Ajatus uudesta käänsi tunnelmat tulevaan

Uusi talo pystytettiin vanhan talon tontille. Kun vanha talo oli purettu ja tavarat hävitetty, muuttivat Jokiahot hetkeksi vuokralle. Suunnitelmat uudesta olivat kuitenkin jo selvät ja Älvsbytalon Aino-talopaketti oli tilattu.
Talon hankintapäätöksen jälkeen asiat etenivät nopeasti.

Uuden talon luvat saatiin kuntoon reippaaseen tahtiin ja Jokiahot pääsivät muuttamaan uuteen kotiin jo huhtikuussa. – Minusta tässä on parasta kokonaisuus, kuvaa Annika tunnelmiaan viikon asumisen jälkeen.

– Isäntä halusi saunan ja sen hän sai. Koirien takia taas on todella kätevää, että talossa on myös erillinen kodinhoitohuone, kertoo Annika. – Vielä on pari muuttolaatikkoa purkamatta, mutta viherkasvit ovat löytäneet jo tiensä ikkunalaudalle silmän iloksi ja kodikkuuden tuojiksi.

Mitkä tilat, mikä valoisuus!

Uuteen Aino-taloon ovat ennättäneet tutustua niin taloesittelyssä käyneet lukuisat vieraat kuin Jokiahojen omat sukulaiset ja ystävät. – Talon pohjaratkaisu on herättänyt erityistä ihastusta ja samoin materiaalivalinnat, Annika kertoo. – Minulle itselleni oli tärkeä kriteeri, että talo on yksitasoinen, jolloin tilat saadaan tehokkaimmin hyötykäyttöön.

– Tykkään myös tosi paljon tilavasta keittiön ja olohuoneen yhdistelmästä. Nyt jos on vieraita, niin pystyy touhuamaan keittiössä ja on silti mukana keskusteluissa, hän jatkaa hymyillen.

Kesäsuunnitelmissa talon maalaus ja terasseja

Annika Jokiahon mielestä Älvsbytalon Aino sopii hyvin kauhavalaiseen maisemaan. – Siirsimme taloa vanhaan verrattuna hieman kauemmaksi tontilla, jolloin etupiha jää suuremmaksi. Talon väriksi on suunnitteilla tummahko harmaa.

Aino-talon mukana tuli etuterassi, mutta ulkotiloja on tarkoitus kasvattaa. Jokiahojen lähipiiriin kuuluu sen verran innokkaita tekijöitä, että ihan kaikkea ei haluttu ostaa valmiina. Koirillakin on tontilla jo oma aitaus, mutta sitäkin aiotaan laajentaa, kunhan ehditään.

– Me tarvitsimme talon, joka oli järkevän hintainen, sopivan kokoinen ja jonka sai nopeasti. Älvsbytalon Ainossa nämä kaikki toiveemme toteutuivat, kiteyttää Annika. – Ja toki meille oli hyvä juttu myös se, että uudesta talosta ei rakennusajalta kertynyt kustannuksia, vaan maksoimme vasta valmiista talosta.

”Me tarvitsimme talon, joka oli järkevän hintainen, sopivan kokoinen ja jonka sai nopeasti.”

Tilaa talokuvasto