Siirry sisältöön

”Kun edullisesti rakentaa, jää rahaa arjen luksukseen.”


Tommi Tuomistolla ja Ensio Kemppaisella oli selkeä visio, mitä he etsivät: oma pieni talo, jossa ei ole turhia neliöitä. He halusivat säästää sekä rahaa että ympäristöä. Sitä oikeata ei vain tuntunut löytyvän.

Lahden rakennusmessuilla miehet näkivät pienoismallina Älvsbytalon Siirin, ja päätös oli helppo. – Tässä oli fiksuiten neliöt käytetty ja kaikista paras pohjaratkaisu, kertoo Tommi. Tommilla ja Ensiolla ei ollut mitään aiempia kokemuksia tai näkemyksiä Älvsbytaloista. – Me mentiin ihan asia edellä.

Kemppainen ja Tuomisto kertovat, että eri talovalmistajien vertailu oli yllättävän hankalaa. – Älvsbytalo oli jotenkin heti selkeä. Tiesimme mitä saa ja prosessi oli ymmärrettävä.

Rakentamisen tehokkuus yllätti


– Jos tässä joku yllätti, niin rakentamisen tehokkuus, miehet kertovat.

Tuomiston ja Kemppaisen Siiri tuli Orimattilan tontille toukokuun alussa ja uudet asukkaat sekä heidän kaksi koiraansa pääsivät muuttamaan jo neljän viikon päästä. – Se oli kyllä jotain ihmeellistä, kun sen näki omin silmin, kuvaa Tommi. – Mitään muita yllätyksiä ei sitten ollutkaan, kaikki sujui kuten oli luvattu.

Talo on juuri saanut maalaustalkoissa tummanharmaan, maisemaan hyvin istuvan värityksen. Samalla tontilla on myös Älvsbytalon autotalli, joka tilattiin yhdessä talon kanssa.


Laadukkaat materiaalit perusvalinnoilla


Talon sisustusmateriaalit on valittu Älvsbytalon perusvaihtoehdoista. – Esimerkiksi keittiön kaapistot ovat todella toimivat ja hyvännäköiset, pelkistettyä ja yksinkertaista, kuvaa Ensio. – Samoin väliovet, sileät ja selkeät.

Ensio on tyytyväinen myös siihen, että tehosteseinät löytyivät valmiista valikoimista eikä tapetointihommiin tarvinnut itse ryhtyä.

– No, takka oli tärkeä saada ja sauna me ollaan kyllä jo tuunattu mustaksi, miehet nauravat. – Ja ikkunoihin otettiin ristikot, koska ne sopivat tällaiseen pikkutaloon niin mainiosti.

Nyt talon terassilla poreilee ulkoamme ja piha on siistitty siirtonurmella. Niitä arjen ylellisyyksiä, joita miehet kertovat arvostavansa vaativien töiden vastapainoksi. – Kun edullisesti rakentaa, jää rahaa arjen luksukseen, he tuumivat.

Taloesittelyissä kannattaa käydä


Ensio Kemppainen kävi varmuudeksi vielä talotilauksen jälkeen tutustumassa Siiriin taloesittelyssä Jämijärvellä, minne talomalli nousi Suomen ensimmäisenä. – Valmiin Siirin näkeminen oli pelkästään positiivinen yllätys. Silloin tiesi, että oikea valinta oli tehty.

Kun Kemppaisen ja Tuomiston oma Siiri oli esittelyssä, keräsi se kehuja näppäristä neliöistä ja laadukkaista materiaaleista. Monet vierailijat tuntuivat harkitsevan Siiriä myös mökiksi tai kakkoskodiksi.

Yksi sopimus, kaikki kerralla


Taloprojektissa oli alusta alkaen apuna ja mukana ammattitaitoinen Älvsbytalomyyjä. Hän auttoi meitä joka vaiheessa kaikessa mahdollisessa, Tommi kertoo. – Kun prosessi lähti käyntiin, niin vastaavat mestarit ja muut yhteistyökumppanit löytyivät suoraan Älvsbytalon kokemuksella ja suosituksilla.

Entä raha? – Älvsbytalon maksuehdot loivat luottamusta, sanoo Tommi. – Oli tosi hyvä, että sitten vasta maksettiin, kun hommat oli tehty. Pankin kanssakin oli helppo asioida, kun summat olivat tiedossa ja suunnitelmat selvät.

Tilankäyttö suunniteltu tehokkaaksi


Muutaman kuukauden asuminen on osoittanut, että Siiri on kaikin puolin toimiva talo. – Meillä on tässä samat asiat kuin muillakin ihmisillä, mutta vähän paremmin mietittyinä, kuvaa Ensio, joka on ollut päävastuussa talon sisustamisessa.

Uuteen kotiin hankittiin lähes kaikki irtaimisto uutena. – Näissä neliöissä huonekalujen pitää olla juuri oikean kokoisia ja asettua oikeaan kulmaan. Tehokkaiden neliöiden sisustamisessa on oma kiehtovuutensa ja haasteensa.

Miehet kannustavat muitakin talohankintaansa suunnittelevia miettimään, että minkä kokoinen talo on järkevä. – Tästä on hyvä esimerkki vaikkapa Saara, Siirin isosisko. Siinäkin on tilankäyttö suunniteltu tosi tehokkaaksi.

Tilaa talokuvasto