Siirry sisältöön

AMMATTILAISEN VINKIT 

Näin vältät puutarhastressin

Kevät ja korkea aika aloittaa puutarhatyöt.
Puutarhasuunnittelija Birgitta Groth antaa vinkkejä siitä, mitä sinun pitäisi ajatella jo nyt. 

Suomi on pitkulainen maa. Kun etelässä on jo muutaman viikon ajan voinut kaivaa maata ja istuttaa taimia, pohjoisessa on vielä lunta.
Mutta aina on hyvä aika aloittaa puutarhan suunnittelu. 

 

– Aiotpa sitten rakentaa uuden terassin, kivettää pihamaan tai perustaa ihan uuden puutarhan, on tärkeää, että käyt läpi kaikki kesälle suunnitellut työt. Usein asiaa herää ajattelemaan, kun lumet ovat jo poissa ja ulkona alkaa olla lämmin. Silloin tulee monesti pieni paniikki. Kun vihdoin on lämmintä, kaikki käy nopeasti, Birgitta Groth sanoo, Hän työskentelee puutarhasuunnittelijana omassa yrityksessään.

Mitäs sitten pitää tehdä stressin välttääkseen stressin? Birgitan mukaan pitää ennen kaikkea huolehtia siitä, että on hankkinut kaikki tarvikkeet projektiaan varten ajoissa.
– Tietyt asiat pitää tilata hyvissä ajoin. Jos haluat jotakin tiettyä kiveä, sinun ehkä pitää ajatella asiaa jo syksyllä. Isot puut ja pensaat pitää usein varata jo helmi-maaliskuussa. Sen jälkeen hienoimmat niistä on jo ehkä istutettu.
– Sekin on tavallista, että monet kysyvät konsultointia suunnilleen samaan aikaan – ja silloin asiakkaat joutuvat odottamaan. Jos tarvitset apua pihan perustamisessa, ota yhteyttä urakoitsijaan hyvissä ajoin. 

Puutarhatyöt voivat tuntua lisästressin aiheuttajalta kiireisessä arjessamme. Näin ei kuitenkaan ole. Birgitan mukaan puutarhakiinnostus on kasvussa – ja tietoisuus kaikista huomioitavista muuttujista on yhä parempi.
– Tietoa on selvästi aiempaa enemmän esimerkiksi siitä, että pohjoisessakin voi olla hienoja pihoja, kunhan valitsee sellaisia kasveja, jotka kestävät kylmää.

Birgitan vinkit puutarhastressin välttämiseksi

  • Tilaa tarvikkeet puutarhaprojektiasi varten hyvissä ajoin – mielellään jo ennen lumien sulamista.

  • Sinun pitää olla ajoissa liikkeellä myös, jos haluat konsultointi- tai urakointiapua.

  • Onko aikeesi kylvää siemenestä? Tarkista, milloin siemenet pitää suositusten mukaan kylvää, ja hanki siemenet niin, että saat ne hyvissä ajoin ennen kylvöajankohtaa. 

Tilaa talokuvasto