Siirry sisältöön

Oma rauha Älvsbytalossa esi-isien mailla

Simo-Pekka ja Sirpa Raution Älvsbytalo nousi Joensuun Kiihtelysvaaraan kaksi vuotta sitten. Talo haluttiin nopeasti, ja se valmistuikin lähes kellontarkkuudella. Nyt uusi koti komeilee puolen hehtaarin tontilla Simo-Pekan esi-isien mailla.

– Muutimme vaimon kanssa Kouvolasta Joensuuhun työn ja opiskelun mukana. Lapset elävät jo omillaan  –  omine perheinensä. Tontin ostin kätevästi serkkupojalta, Simo-Pekka kertoo.

– Tontti on entinen pienviljelystila ja mummoni ukin maita,  itsekin jo kolminkertainen ukki Simo-Pekka jatkaa. Tilalla ollut vanha puutalo poltettiin palokunnan harjoitustyönä, ja nyt pihapiiriä kaunistaa Älvsbytalon Suometar.

Talovalinta ei tuottanut Simo-Pekalle ja Sirpalle harmaita hiuksia. Älvsbytalon Suometar oli sekä neliöiltään että hinnaltaan juuri sopiva.

– Tämä talo sopii meille kuin nenä päähän. Alakerrassa on juuri sopivan kokoinen koti meille kahdelle, ja yläkertaan majoitamme lapset pesueineen, kesävieraitaan odotteleva ukki myhäilee.

– Isäukko on rakennusinsinööri, ja olen hänen kanssaan kolme taloa tehnyt, joten tiesin, mitä etsin. Uusi kotimme on juuri sitä, mitä tarvitsimme. Siinä on kaikki kohdillaan niin laatu kuin hintalappukin, Simo-Pekka kehaisee.

Omalla maalla – omassa rauhassa

Aiemmin myös paritaloelämää viettäneille Rautioille omakotitalo oli ainoa mahdollinen vaihtoehto.

– Ihminen tarvitsee oman pihamaan, marjapensaat, omenapuut, varaston ja verstaan. Vapaa-aikana pitää saada puuhastella omia askareitaan omassa rauhassa, Simo-Pekka miettii. Myös pariskunnan lapinkoira Arttu on tästä samaa mieltä.

Nopea prosessi

Rautioiden talopaketin valinnassa vaikutti ratkaisevasti laadun ja hinnan lisäksi toimitusvarmuus ja aikataulu.

– Halusimme nopean, helpon ja varman toimitusprosessin, ja sitä se totta vie oli. Myyjä lupasi talon nousevan tontille kellontarkkuudella. Suhtauduimme tämän lupsakan savolaismyyjän lupauksiin pienellä varauksella, mutta niin siinä kävi, että kannoin tavarat uuteen kotiin juuri sinä päivänä kuin luvattiin – kellontarkkuudella, Simo-Pekka muistelee.

– Tämä on hyvä talo asua ja elää. Älvsbytalo on pitänyt huolta tyytyväisyydestämme, ja pisteenä i:in päälle tulee energiatehokkuus ja pieni sähkölasku. Kun tytär perheineen nyt miettii omakotitaloa, niin ihmettelenpä, jos se ei ole Älvsbtytalo, Simo-Pekka toteaa lopuksi.

Tilaa talokuvasto