Siirry sisältöön

Oman kodin lämmössä pakkasten paukkeessa

Kolarin paukkupakkasissa voi elohopea tippua jopa -40 asteeseen, mutta Räisäsen perheen uudessa kodissa on lämmintä, ja takkatuli luo tunnelmaa kylmän talven keskelle. ”Älvsbytalo on tehty pohjoiseen elämään ja olosuhteisiin” on lupaus, joka lunastetaan Muonionjoen rantamaisemissa kylminä pakkaspäivinä.

Tero ja Marika Räisänen rakensivat ensimmäisen Älvsbytalonsa 12 vuotta sitten. Esikoinen Julia oli silloin vielä äidin massussa. Ensimmäinen kotitalo jäi perheen kasvaessa pieneksi, ja niinpä viisilapsinen Räisäsen perhe rakensi uuden Älvsbytalon Muonionjoen rantamaisemiin Kolarin kirkonkylään.

– Päätös talovalmistajasta oli helppo: laatu oli jo tullut testatuksi, ja edullinen hinta oli juuri se, mitä sovittiinkin. Lisäksi vanha koti meni kaupaksi heti , Tero kertoo.

Haastavinta Räisästen rakennusprojektissa oli toiveiden mukaisen tontin hankkiminen, mutta kun oma paikka Muonionjoen varrelta löytyi, niin loppu sujuikin sutjakkaasti.

– Allekirjoitimme paperit elokuussa, ja marraskuun lopussa muutimme uuteen kotiin. Lupa-asiat sujuivat kuudessa päivässä. Täällä kun ei ole ruuhkaa, Tero naurahtaa.

Oma huone ja lempipaikka

Älvsbytalon puolitoistakerroksinen Pihlajatar toi Räisäsen perheelle lisätilaa 60 neliön verran. Kodin kuudesta makuuhuoneesta riittää jokaiselle oma huone, ja pohjaratkaisua on helppo muuntaa elämäntilanteen mukaan.

– Mikä rauha täällä vallitseekaan, kun on tilaa ja kaikilla omat huoneet. Voi vaikka istahtaa alakerrassa sohvalle tv:n ääreen, kun lapset leikkivät yläkerrassa leikkejään, Marika huokaa.

– Aikaisemmin meillä oli kolmekin lasta samassa huoneessa, nyt on helppo pitää tavarat järjestyksessä, kun kaikella on paikkansa.

Oman paikkansa uudessa kodissa ovat löytäneet tavaroiden lisäksi myös ihmiset. Paras paikka kaikkien mielestä on alakerran tilanjakajana toimiva takka, sen lämmössä viihtyy myös perheen kuopus puolivuotias toy-villakoira Oliver.

– Takkatuli se on kyllä parasta oman kodin tunnelmaa, varsinkin talvella pakkasen paukkuessa, Marika toteaa.

Teron mieleen on myös yläkerran aula ja sinne sisustettu pelinurkkaus, jossa isä ja poika voivat käydä joskus tiukkojakin NHL-taistoja.

Puistoa ja rantaa

Kolarin kunnan liikunnanohjaajana toimivan Teron perheessä liikutaan paljon. Isä ja poika harrastavat jääkiekkoa, ja tytöt sirkusta. Tilaisuuden tullen käyvät vanhemmat nauttimassa Ylläksen laduista.

Tilaa talokuvasto