Siirry sisältöön

Pohjoisen pienin sähkölasku?

Puolitoistavuotias Helmi leikkii lämpimässä kodissa Lapin paukkupakkasissa. Tenojoen rannalla sijaitsevan Älvsbytalon pieni sähkölasku on herättänyt ihmetystä myös naapurien keskuudessa.

Aslak ja Titta Länsman toteuttivat unelman omasta kodista Tenojoen rannalla juuri ennen ensimmäisen lapsen syntymää. Nyt puolitoistavuotias Helmi-tytär leikkii kotoisan takkatulen lämmössä ja perheen toinen lapsi tekee tuloaan marraskuussa. Perhe on kasvattanut myös pörröisyyttään, sillä joukkoon kuuluu myös oma lammas.

Länsmannit arvostavat Älvsbytalonsa kotoisuutta ja viihtyisyyttä ja ennen kaikkea sen pieniä lämmityskustannuksia. ”Energiatehokkuutta tässä talossa piisaa ja kun puulla tehdään lisälämpöä, niin lämpöä riittää paukkupakkasillakin”, Aslak toteaa.

”Kyllä tätä meidän sähkölaskun pienuutta on moni naapurikin kummastellut”.

Pohjoisissa oloissa energiatehokkuus on hyvin tärkeää. Älvsbytaloissa käytetään Niben poistoilmalämpöpumppua. Pumppu huolehtii lämmityksestä, lämpimästä vedestä ja ilmanvaihdosta. Poistoilmalämpöpumppu on tehokas keino jakaa lämpöä. Pumpussa on kierroslukuohjattu kompressori, joka on taloudellinen käyttää. Lämmönjakelu on toteutettu vesikiertoisilla pattereilla. Länsmanien valitsema Älvsbytalon Kuutar-talo on pohjaratkaisultaan kuin luotu pienelle perheelle. Siinä on tilava ja toimiva keittiö, kolme makuuhuonetta, mahdollisuus avaraan olohuoneeseen sekä tietenkin sauna.

Tilaa talokuvasto