Siirry sisältöön

Asiantuntija vinkkaa

Puutarhan syystyöt

Lokakuu on tullut ja on korkea aika tehdä syksyiset pihatyöt sekä valmistella puutarha talvikuntoon.
Smart Living on koonnut viisi muistettavaa asiaa.

1. Huolehdi lehdistä

Liian paksu lehtikerros nurmikolla voi aiheuttaa talvivaurioita keväällä. Aja siksi ruohonleikkurilla lehtimaton yli. Osan lehdistä voit haravoida pensaiden alle ja kukkapenkkeihin, missä ne suojaavat istutuksia roudalta.

2. Kerää pois vanhat hedelmät

Jos pihallasi on omena- tai päärynäpuita, huolehdi pudonneiden hedelmien, lehtien sekä mahdollisesti vielä puussa olevien muumiotautisten hedelmien pois korjaamisesta. Muuten tauteja aiheuttavat sieni-itiöt voivat talvehtia lehdissä ja hedelmissä. Polta tai kaiva maahan kyseiset hedelmät ja lehdet, niin itiöt eivät leviä tuulen mukana. 

3. Istuta kukkasipulit

Nyt on oikea aika istuttaa pienikokoiset kukkasipulit ja erilaiset narsissit. Istuta kukkasipulit hyvin vettä läpäisevään maahan. Oikea syvyys on noin kolme kertaa kukkasipulin oma korkeus. Lannoita luujauholla ja kastele hyvin.

4. Leikkaa kasvit

Pionit ja mansikan varret lehtineen on hyvä leikata syksyllä, etteivät sienitaudit talvehdi varsissa. Sama koskee luumarjapuita. Perennat leikataan vasta keväällä, ettei leikattuihin varsiin pääse talven aikana vettä, joka mädättää kasvin.

5. Huolla välineet ja kalusteet

Kerää talteen pihatyökalut ja puhdista sekä öljyä ne. Tyhjennä vesiletku ja tarkista, etteivät räystäskourut ole täynnä roskia ja lehtiä, jotka tukkivat ne. Tarkista myös pitääkö ulkokalusteet öljytä, ennen kuin ne varastoidaan kuivaan ja suojaisaan paikkaan. 

Tilaa talokuvasto