Siirry sisältöön

Paalutus vähän jännitti


6.3.2020


Tonttini paaluttaminen oli minulle jännä paikka, sillä lopulliset kustannukset selvisivät vasta paalutuspäivänä.
Tarvittiinko paalumetrejä lopulta ennakoitua enemmän vai vähemmän?

Sepänpihan näyttelyalueella kaikki tontit on paalutettava, myös omani.
Paalutuspäivän jännitysmomentti oli tarvittavien paalujen mitta: missä kohtaa tulee kantava maa-aines tai kallio vastaan?
Jokainen mahdollisesti säästyvä metri kun tarkoittaa säästöä paalujen hinnassa.

Mutta huh ja hienoa: paalut riittivät lyhyempinä kuin oli arvioitu.
Keskimääräinen paalupituus on nyt noin 18 metriä, kun arvio oli laskettu 20 metrin mukaan.
20 teräspaalussa tämä jo tuntuu.

Pelkän talon alle olisi tarvittu vain 12 paalua, mutta suuri terassini ja taloon liitettävä autotalli lisäsivät paalutettavaa pinta-alaa.

Omaan Älvsbytalooni tarvittava teräspaalujen määrä, 20 kpl,
oli laskettu tarkkaan jo ennalta.
Vaadittava pituuskin jäi onneksi arvioitua lyhyemmäksi.

Kohti perustuksia

Paaluttaja Heimo Tammiselta homma hoitui tontillani tehokkaasti. Paalutus jakautui minun tontillani kahden eri päivän puolelle, keskiviikolle ja torstaille. Minä tietysti pyörähdin katsastamassa tilanteen molempina päivinä, ennen ja jälkeen oman työpäiväni

Ensi viikolla paalujen päälle valetaan Formex-muotit, joihin Älvsbytalon vakiosokkelipalkit myöhemmin asennetaan.

Naapuriapua ja -sopua

Vihdin kunta saa minulta toiminnastaan kyllä kymppi plussan, sillä kunnan puolesta on asiat tehty meille rakentajille mahdollisimman helpoiksi. Kunta järjestää meille myös kerran kuussa yhteisen kahvittelutilaisuuden. Siellä puhutaan alueeseen ja rakentamiseen liittyvistä asioista, ja pääsemme tutustumaan muihin rakentajiin.

Sepänpihan alueelle rakentajien kesken on syntynyt kivaa yhdessä tekemisen meininkiä. Olen esimerkiksi saanut kerätä ilmaista täyttömaata toisten ylijäämämaista ja voinut lainata naapuritonttia maiden tilapäiseen säilyttämiseen.

Kaikki muut rakentajat ovatkin taloineen jo paljon pidemmällä kuin minä (näin siksi, että muuttovalmiin Älvsbytalon rakentaminen on huomattavan reipasta). Oma taloni oli myös viimeinen, joka sai aloitusluvan ennen kesäkuussa pidettävää Sepänpihan Kotinäyttelyä. Loput tontit rakennetaan vasta näyttelyn jälkeen.

Jos kiinnostut näyttelystä, käy katsomassa www.kotinayttely.fi Oman taloni löydät sivustolta kohdenimellä Kuparus.

Naapurikseni osui ihana Tarja (oik.), joka rakentaa myös yksin. Hänen taloonsa tuli valmiina oikeastaan vain kuoret ja Tarja on organisoinut kaiken muun itse. Minun Siirini tulee muuttovalmiina talopakettina.

Ensirakkauteni Älvsbytalo

Ensimmäinen rakentamani talo oli Älvsbytalo. Talo oli ensirakkauteni, josta jäi erittäin hyvä fiilis. Samoin kuin yhteistyöstä Älvsbytalon kanssa.

Nyt siis palaan juurilleni, kun rakennan jo kolmatta omaa taloani. Voin kyllä rehellisesti sanoa, että olen valinnastani innoissani. Tuntuu niin kotoisalta.

Älvsbytalomyyjä Marja Lindqvist ehti tulla minulle tutuksi jo tästä talosta haaveillessani. Tunnustan: olen käynyt niin monessa taloesittelyssä ympäri Etelä-Suomen!

Halusin Älvsbytalon ja valintani oli ehdottomasti pikkutalo Siiri. Yksin asujalle justiinsa sopivan kokoinen. Passelisti neliöitä eikä tule turhia lämmityskuluja. Kaksi makkaria on kuitenkin kiva, niin saa yövieraillekin tarvittaessa oman rauhan.

Nähdään taas ensi viikolla, terveisin Marjo.

Tilaa talokuvasto