Siirry sisältöön

Teksti: Jutta Rissanen

Kuvat: Paula Osenius

KOTONA

Rohkeasti mustaa


Pohjanmaalaiset Fredrika ja Hans-Erik olivat jo kauan haaveilleet omakotitalosta. Omien työkiireiden vuoksi itse rakentamisen sijaan uusi talo haluttiin muuttovalmiina. Kaikin puolin sopivin löytyi Älvsbytalon uudistuneesta mallistosta.


Mustaksi maalattu omakotitalo kääntää uteliaiden katseet pienessä Vöyrin kylässä Pohjanmaalla. Väri ei ole perinteisimmästä päästä, mutta valkoisine kulmalautoineen se on varsin tyylikäs. Ja se on juuri sitä, mitä omistajat Fredrika ja Hans-Erik tavoittelivatkin ulkoverhoilun värivalinnalla: persoonallinen ja tyylikäs koti, jossa on sopivan moderni ote.

– Sukulaiset ja tuttavat kohottelivat aluksi kulmiaan kuulleessaan väristä. Mutta kun he näkivät sen valmiina, se ei ollutkaan lainkaan liian synkkä väri, vaan sopii oikein hyvin tähän ympäristöön, pariskunta naurahtaa.

Kun Fredrika ja Hans-Erik päättivät hankkia kauan haaveilemansa omakotitalon, vaihtoehtona uuden hankkimiselle olisi ollut Hans-Erikin lapsuudenkoti. Mutta se idea haudattiin pian, sillä se olisi pitänyt remontoida perusteellisesti. Se olisi ollut liian mittava ja kallis projekti, joten päädyttiin uuden ostamiseen. Tällä tavoin saataisiin varmasti kaikki nykyaikaiset vaatimukset täyttävä koti ja lähes kolme kertaa kohtuullisemmin kustannuksin.

Vanhasta tilasta lohkaistiin kuitenkin tontti pariskunnan taloprojektille.

Pariskunta oli seurannut jo jonkin aikaa eri talovalmistajien koteja ja Älvsbytalon uudistuneet mallit, hinta-laatusuhde ja täysin muuttovalmis konsepti kiinnostivat. Itse rakentaminen ei ollut vaihtoehto, sillä Hans-Erik oli töissä niin kiireinen.

– Pohdimme kahden talomallin välillä, mutta Greta oli kuitenkin koko ajan se mieluisampi, Fredrika muistaa.

Keittiön kaapistojen oviprofiili on hengeltään klassinen. Baaritiskin edessä olevat tuolit ovat Hans-Erikin vanhoista traktorin istuimista tekemät.

Fredrika halusi uuteen kotiin marokkolaistyylisen tarjotinpöydän, josta oli haaveillut kauan.
Se yhdistettynä nahkasohvaan, ja kimalteleva valaisin, ovatkin nyt olohuoneen katseenvangitsijoita.

Kolmen ranskanbuldoggin kodissa vaaditaan sisustus- ja pintamateriaaleilta kestävyyttä ja hoidettavauutta.


Avoin ratkaisu tuo tilaa


Kodista haluttiin ehdottomasti yhteen tasoon rakennettu. Gretan 107-neliöinen tuntui juuri sopivalta perheen tarpeisiin, siinä on 3 huonetta, keittiö, kodinhoito- ja kylpyhuone. Malliin ei kuulu saunaa, mutta sitä pariskunta ei kotiinsa kaipaakaan.

Tällä hetkellä Fredrikalla ja Hans-Erikillä ei ole vielä lapsia, sen sijaan perheeseen kuuluu kolme ranskanbuldoggia.

– Meitä ihastutti mallissa erityisesti yhtä tilaa oleva keittiö-olohuone, mikä tekee kodista hyvin valoisan ja avaran ilmeeltään. Tarvittaessa voimme muuttaa nykyisen tietokonehuoneen makuuhuoneeksi.

Itse rakennusprosessi sujui varsin joutuisasti ja kivuttomasti. Ostopäätöksestä uuteen kotiin kului vain puoli vuotta aikaa.

Syksyllä valittiin malli, hoidettiin luvat, tehtiin maatyöt ja tarvittavat paalutukset jokirannassa sijaitsevalle tontille. Talo saapui tontille loppukeväästä viidessä eri osassa ja jo kuukauden päästä siitä muutettiin täysin valmiiseen uuteen kotiin.

– Itse asiassa prosessi olisi voinut mennyt nopeamminkin, mutta Kauhajoen talotehtaan linjastoja päivitettiin uudelle mallistolle tammikuussa, joten taloa päästiin tekemään siellä vasta sen jälkeen.

Muuttovalmiissa talopaketissa perheen rakennusaikaisiksi töiksi jäi maanmuokkauksen ohella mieluisten sisustusmateriaalien valinta ja siivoaminen, kaikki muu kuului Älvsbytalon kontolle.


Graafinen sisustus


Muuttovalmiskonseptiin kuuluvien pintamateriaalien valinta oli hyvin helppo Fredrikan varmalla maulla.

– Kaikki valinnat tehtiin kahdessa viikossa, loppujen lopuksi se oli aika helppoa.

Älvsbytalon uudistetusta valikoimasta valittiin valkoisenharmaa laminaattilattia, joka on helppohoitoinen koirataloudessa. Makuuhuoneeseen haluttiin tummat seinäpinnat, työhuoneessa värisävyt ovat aavistuksen vaaleampia ja eteiseen valittiin yhdelle seinälle tapetti.

Muu sisustus noudattelee kodissa kaavaa mustaa ja valkoista, selkeitä pintoja, graafisia elementtejä, persoonallisia koristeita ja pieni ripaus myös bling-blingiä valaisimissa.

Pariskunta miettii, että valmistalot ovat erittäin hyvä lähtötilanne ja antavat loistavat puitteet ja lähtökohdan juuri omannäköiselle kodille. Se täytyy vain rohkeasti viimeistellä oman tyyliseksi.

– Kotimme sisustus on yhdistelmä uutta, uudistettua ja tuunattua. Hans-Erik teki vanhoista traktorin istuimista upeat baarituolit keittiöön. Minä taas tilasin kauan haaveilemani marokkolaistyylisen pöydän olohuoneeseen, ja se on nyt koko sisustuksen keskipiste, Fredrika kertoo.

Kesällä kotiin muuttamisen jälkeen, takapihan puolelle on ehditty jo rakentaa terassi, jossa grillataan ja syödään. Pihan viimeistely jätetään suosiolla ensi vuoden tehtäväksi.

Talven ajan on lupa vain nauttia uudesta omasta kodista.

PERUSTIETOA:

Täällä asuvat: Fredrika Hallbäck ja Hans-Erik Kullas ja
3 ranskanbuldoggia

Sijainti: Vöyri

Talo: 1-kerroksinen Greta, huoneistoala 107,0 m2

Huonejako: 3 huonetta, keittiö ja kylpyhuone

Tilaa talokuvasto