Siirry sisältöön

Teksti: Birgitta Lindvall Wiik

Kuvat: Birgitta Groth

AMMATTILAISEN VINKIT

Suunnittele nurmikko kerralla

Jo kun uusi talosi on vasta paperilla, on aika miettiä mihin haluat nurmikkoa, ajoteitä ja polkuja. 

Voit säästää rahaa, kun tiedät pihan suunnittelun alkuvaiheessa, mihin olet ajatellut kylvää nurmikkoa ja mihin sijoittaa polut ja käytävät. Ne vaativat erilaiset alustat ja esivalmistelut. Jos teet asiat oikein alusta asti, sinun ei tarvitse maksaa toisestakin traktorikäynnistä, sanoo puutarhasuunnittelija Birgitta Groth.

Nurmikko

Alue, jolle halutaan vihreä nurmikko, pitää esivalmistella muokkaamalla maa-aines, joka on saattanut tiivistyä kovastikin, kun tontilla on ajettu isoilla työkoneilla. Jyrsimellä saat hyvän pohjan nurmikolle.

Terve ja rehevä nurmikko vaatii 15 sentin kerroksen uutta pintamaata. Valitse hyvää multaa. Vältä peltomultaa, jossa on valtavasti rikkaruohon siemeniä. Helpointa on tilata kotiin kuorma-autolavallinen multaa maaurakoitsijalta.

Onko sinulla pieniä lapsia? Silloin voi olla mukavaa, jos ainakin osa tontista valmistuu mahdollisimman pian, niin että lapset voivat liikkua vapaasti eikä sinun tarvitse vahtia nurmikkoa koko kesää. Jos rullaat puutarhaasi valmiin nurmikon, sillä voi leikkiä ja hyppiä jo muutaman viikon päästä.

Jos kylvät nurmikon, muista että on olemassa monia erilaisia siemensekoituksia. Mieti, miten haluat nurmikkoasi käyttää ja valitse sopivin siemenlajike. Kylvä ruoho mielellään loppukesästä, niin hyödyt kosteasta syysilmasta. Joka tapauksessa on tärkeää kastella nurmikkoa hyvin ensimmäisten viikkojen aikana. Kun maa versoo vaaleanvihreää, maaperä ei saa kuivua, koska silloin siemenet kuolevat.

Lannoita nurmikko keväällä – ja mielellään toisen kerran kesän aikana. Niin saat tiheän ja terveen nurmikon, jossa rikkaruohot eivät pääse valloilleen. 

Älä koskaan leikkaa nurmikkoa auringon paahteessa, vaan aamulla tai illalla. Älä leikkaa nurmikkoa liian lyhyeksi. Ruohon ravinteet ovat vihreissä korsissa. Pidä niistä hyvää huolta.

Polut ja käytävät

Talolle johtavan käytävän tulee olla 120–150 senttimetriä leveä. Kahden ihmisen pitää mahtua kulkemaan käytävää rinta rinnan ja käytävälle pitää mahtua ruokakassit käsissä.

Mihin ajattelit sijoittaa työkaluvajan, istutukset, kasvihuoneen, leikkimökin ja oleskelupaikat? Piirrä viivat tonttipiirustukseen niihin kohtiin, missä uskot teidän kulkevan eniten. Näihin kohtiin sijoitat polut ja käytävät.

Sorakäytävät ja laatoitetut käytävät tarvitsevat vakaan ja tiiviin alustan, toisin kuin nurmikko. Onko tonttimaasi savea tai pohjamoreenia? Onko maa pääosin hiekkamaata? Maan olosuhteista riippuu, miten syvälle joutuu kaivamaan tai pitääkö alustaa täyttää sepelillä tai soralla. Puutarhapolkujen ei tarvitse olla yhtä leveitä kuin sisääntulokäytävän.

Helpoin tapa luoda puutarhapolku on asettaa liuskekiviä polun paikalle. Jätä kivet maahan 1–2 viikoksi, niin niiden alla kasvava ruoho kuolee. Sitten voit helposti leikata pois kuolleet nurmikkopalat ja täyttää alustaa hieman kivituhkalla, ennen kuin laitat liuskekivet takaisin paikoilleen. Nyt sinulla on polku, joka on samassa tasossa nurmikon kanssa, ja voit helposti ajaa sen yli ruohonleikkurilla.

Pohdi kunnolla etukäteen, kun suunnittelet puutarhaasi. Kahden ihmisen pitää mahtua kulkemaan rinta rinnan talolle johtavaa käytävää pitkin. Puutarhapolut voivat olla kapeampia. 

Tilaa talokuvasto