Siirry sisältöön

Teksti: Birgitta Lindvall Wiik

Kuvat: Petra Älvstrand

KYLÄSSÄ

Terassi – suosikkihuone ympäri vuoden

Jane Gotthold Norellin kotona lasitettu terassi, joka on sisustettu samaan tyyliin muun kodin kanssa, ei melkeinpä edes tunnu ulkotilalta.

Perheen 25 neliön kokoisessa ulko-oleskeluhuoneessa on sohvaryhmä, vitriinikaappi ja ruokailuryhmä, ja huonekalut ovat paikoillaan koko vuoden.

– Mielestäni on hienoa, että lasitetusta terassista tulee osa asuintilaa, sanoo Jane ja kertoo, että tila oli alun perin tavallinen terassi, kunnes sivuseinät lasitettiin. Terassin alkuperäinen lattia ja katto on eristetty.

Sisusta lasitettu terassisi samaan tyyliin kotisi kanssa. Silloin se tuntuu talon jatkeelta.

Perhe asensi alkuperäisten terassilautojen päälle maaeristyksen, lattialastulevyn ja lopuksi laattalattian. Kiinteätä lämmitintä terassilla ei ole.

– Talvella lämmitämme terassia kaasulämmittimellä, jotta voimme nauttia lisähuoneesta silloinkin, kun ulkona on kylmä. Kesällä voimme avata lasiseinät ja nauttia ilta-auringosta. Vietämme täällä todella paljon aikaa – tästä on tullut meidän suosikkihuoneemme, hän kertoo.

Janen sisustustyyli on runsas, ja vaikka peruskalustus pysyykin samana ympäri vuoden, sisustus muuttuu vuodenaikojen mukaan. Kesän palmut ja värikäs itämainen tunnelma vaihtuvat talvella valkoisen rapsakkaan pakkastunnelmaan. Monet pörröiset taljat tuovat lämpöä, ja sinne tänne ripustellut valot luovat pimeinä iltoina taianomaisen hohteen.

Janen paras vinkki on suhtautua ulko-oleskelutilaan tosissaan. Älä kalusta sitä vanhoilla puutarhahuonekaluilla, vaan sisusta se niin kuin asunnon mikä tahansa muu huone. Se houkuttelee käyttämään ylimääräistä tilaa mahdollisimman paljon.

Vaikka ulko-oleskelutila lämpeneekin siirrettävällä kaasulämmittimellä melko nopeasti, lämmittävä keitto ja kuumat juomat ovat aina paikallaan.
Norell-Gottholdin perheen ulko-oleskelutilassa on tilaa sekä ruokavieraille että sohvalla makoilulle. Tänne Jane kattaa mielellään juhla-aterian niin kesällä kuin talvella.

Janen vinkit lasitettua terassia varten

  • Valitse ensin tilaan sopivat huonekalut. Huomioi, miten eri värit ja materiaalit kestävät aurinkoa ja haalistumista.
  • Mieti, mihin haluat käyttää huonetta ja mitä huoneessa on tarkoitus tehdä. Haluatko huoneen seurustelua, löhöilyä vai ateriointia varten?
  • Muuta ilmettä helposti tekstiilien avulla vaihtamalla tyynynpäällisiä, huopia ja taljoja vuodenajan mukaan.
  • Vaihtele sisustuselementtien paikkaa, niin huone tuntuu uudelta.
  • Valaistus on tärkeä. Asettele talvisaikaan esille lyhtyjä ja sähkövaloja.
  • Kesän vihreät kasvit vaihtuvat luonnonkauniiksi oksiksi talvella.
  • Hanki hyvä siirrettävä lämmitin. Meillä on siirrettävä kaasukamiina, joka toimii erittäin hyvin.
  • Älä käytä ulko-oleskelutilaa varastona, sillä silloin huonetta on hankala käyttää.
Tilaa talokuvasto