Siirry sisältöön

Energy Wall – Energiaseinä kantaa pitkälle tulevaisuuteen


Lumimyrsky ja 30 asteen pakkanen ovat Älvsbytalolle talvista arkea. Yhä tiukemmat energiatehokkuusvaatimukset täyttääksemme olemme kehittäneet seinärakenteen, joka on nimeltään Energy Wall.

– Rakenne varmistaa sen, että saat terveen ja terveellisen talon, jonka ulkoseinät ovat kenties markkinoiden kehittyneimmät ja moderneimmat, sanoo Älvsbyhus-konsernin kehitysjohtaja Jens Sundström.

saara_2_alvsbytalo_1600x900.jpg


Kun Älvsbyhus-konsernin pääkonttorissa istuttiin piirustuspöydän ääreen hahmottelemaan uutta talomallistoa, seinä tuli vastaan. Kirjaimellisesti. Kehitimme aivan uuden seinärakenteen, Energy Wall -seinän, joka kantaa kauas tulevaisuuteen.

– Kolmikerroksinen seinärakenteemme, jossa on yli 300 millimetrin eristys, on kehitetty selviytymään kaikkein kovimmistakin sääolosuhteista, kertoo Sundström.

– Kestävyysasiat, kuten energia- ja luonnonvaratalous, ovat aikaisemminkin olleet meille tärkeitä, mutta tämän seinärakenteen avulla varmistamme, että olemme valmiit, kun EU:n lähes nollaenergiadirektiivi astuu voimaan.

Seinä on saanut norjalaisen tutkimuslaitoksen SINTEFin teknisen hyväksynnän TG2204, ja se vastaa tutkimuslaitoksen tiiveys- ja kosteussuojavaatimuksia, niin kutsuttua ”kaksivaiheperiaatetta”. Tehtaalla suojamaalatun ulkopaneelin alla on reilu tuuletustila ja rimoitus, joka pitää samalla tuulensuojan paikoillaan.

On ristiriitaista, että mitä tiiviimmiksi talot rakennetaan, sen kylmempi ja kosteampi paneelin takana oleva uloin kerros on, kun ulospäin ei vuoda juuri lainkaan hukkalämpöä. Sen lisäksi ilmastonmuutos aiheuttaa monissa paikoissa Pohjoismaissa sen, että ilmasto on nykyään aikaisempaa kosteampi. Näistä syistä on tärkeää kosteussuojata rakenteen uloin osa. Sama vaatimus löytyy myös rakennusmääräyksistä Ruotsissa ja Suomessa.

– Olemme luoneet kosteussuojatun julkisivukerroksen, jossa käytetään lämpökäsiteltyä puutavaraa ja Isoverin eristeitä kylmäsiltojen katkaisemiseksi ja rakenteen suojaamiseksi. Tämä kerros huolehtii myös ulkopuolisesta ilmatiiveydestä ja lisäkosteussuojasta ”kaksivaiheperiaatteen” mukaisessa rakenteessa. Näin mahdollisesti ulkoverhouksen ohi tunkeutuva kosteus pysäytetään tuulensuojakankaan ulkopintaan, ja se voi kuivua verhouslaudoituksen reilussa ilmaraossa, Sundström kertoo.

Seinän ydin muodostuu 170 millimetrin tolpasta, jonka kiinteä eristys jatkuu koko matkan höyrynsulkuun asti. Sen eristekerros mahdollistaa sisäpuolen tiiveyden ja kaikkien asennusten tekemisen höyrynsulkumuovin ”oikealle” puolelle.

– Näin kosteussuojaukseen tulevien läpivientien määrä saadaan mahdollisimman pieneksi. Fiksun, tehtaalla valmiiksi rakennetun ja standardisoidun elementtirakentamisen ansiosta meillä on kaikki tärkeät yksityiskohdat hallinnassa. Energy Wall -rakenne varmistaa sen, että saat terveen ja terveellisen talon, jonka ulkoseinät ovat kenties markkinoiden kehittyneimpiä ja uudenaikaisimpia, Sundström sanoo.

Katso ajankohtaiset taloesittelyt ja tule tutustumaan talojemme energiatehokkaisiin ominaisuuksiin: 


Ajankohtaiset taloesittelyt >

 

talvi_1600x900.jpg

Tilaa talokuvasto