Siirry sisältöön

Älvsbytalo rakentaa taloja, jotka ovat ympäristön kannalta järkeviä valintoja


Tavoitteenamme on olla alan edelläkävijä ympäristövastuullisuudessa. Samoin että asiakkaamme ovat tyytyväisiä onnistuneeseen valintaansa.

Laadunvalvontaa metsästä kodiksi

Älvsbytalon valmistusprosessi on tarkoin optimoitu
ja valvottu metsästä valmiiksi taloksi asti. Näin pystymme vähentämään syntyvän jätteen määrää ja ympäristön kuormitusta. Samalla säästämme kotien tuotantokustannuksissa – sinun eduksesi.

Älvsbytalon menestystarinan perusta on sen ainutlaatuinen teollinen prosessi sekä yrityksen asema Ruotsin suurimpana pientalovalmistajana. Nämä molemmat ovat tulosta yli 60 vuoden kehitystyöstä ja optimoinnista. Älvsbyhus-konserni on ollut jo yli 20 vuotta peräkkäin Ruotsin suurin pientalovalmistaja.


– Olemme kehittäneet prosessiamme askel askeleelta niin, että voimme varmistaa laadun Älvsbytalon jokaisessa rakennusvaiheessa aina puutavaran valinnasta talon pystytykseen. Tämä tarjoaa vankan pohjan niin laadunvalvontaan kuin tehokkaisiin toimituksiin, kertoo Suomen Älvsbytalon toimitusjohtaja Jan-Erik Rusk.

– Kaikki edellä kuvattu on syntynyt kovalla ja määrätietoisella, vuosikymmeniä kestäneellä työllä prosessia tehostavien ja järkevöittävien ratkaisujen keksimiseksi. Juuri tämän työn ansiosta voimme rakentaa talomme markkinoiden kilpailukykyisimpään hintaan laadusta tinkimättä, ja valvoa koko toimitusketjun laatua tehokkaasti, sanoo Rusk.

Sertifioitua metsänhoitoa

Älvsbytalon laatu rakennetaan metsästä muuttovalmiiksi taloksi. Laatu siis alkaa jo metsästä, mutta miten?

– Kumppanimme Sveaskogin kanssa varmistamme jo metsässä, että käyttämämme uusiutuvat luonnonvarat
 – siis puut – korvataan uutta metsää istuttamalla. Sveaskogin vastuullinen metsänhoito ottaa huomioon hakkuupaikan biologisen monimuotoisuuden, ja yrityksen toiminta on sertifioitu ISO 14001 -standardin mukaisesti. Sveaskogin käytössä on myös FSC-sertifiointistandardin mukainen puun alkuperän seurantajärjestelmä ja tiukat toimintasäännöt – turvallinen kumppani siis.

– Kun valitsemme taloihin pitkät ja laadukkaat tukit jo pystymetsästä, takaamme korkean laadun heti alusta alkaen. Näin me myös tiedämme, mitä kustakin tukista valmistetaan niiden saapuessa sahalle. Valitsemalla kuusipuut lähialueilta pystymme lisäksi vähentämään kuljetuksen aiheuttamaa ympäristökuormaa, Rusk kertoo.

Avaintekijät:

 • Sertifioitu metsänhoito varmistaa vastuullisen toiminnan.
 • Kaadettu metsä istutetaan uudelleen.
 • Puut valitaan jo metsässä, mikä takaa laadun.
 • Lyhyet kuljetukset vähentävät ympäristövaikutusta.


Ei hävikkiä sahalla

Älvsbytalon raaka-aineeksi valikoidut puut sahataan Älvsbyhus-konsernin omalla sahalla Ruotsissa. Näin voidaan varmistaa ja optimoida jokaisen toimitetun tukin tuotto.

Sahalla tukit katkotaan eri mittoihin tarpeen mukaan. Kovaan ulkoilmaan sopivat puunosat käytetään talon ulko-osiin ja muut osat talon niihin kohtiin, jotka eivät altistu sään ja ilmaston aiheuttamalle rasitukselle.

Talotehtaan tavoitteena on poistaa tuotantohävikki kokonaan. Sahalla kaikki materiaali on käytetty jo vuosia hyödyksi; ylijäämämateriaalilla tuotetaan energiaa. Lastut ja puukuori menevät Älvsbyn kunnan lämpö­­laitokselle sähkön- ja lämmöntuotantoa varten.

Osa kutterinpurusta menee myös paikallisille maanviljelijöille ja pellettituotantoon. Oma saha lisää tehokkuutta sekä kestävän kehityksen että talouden näkökulmasta, koska huolehdimme koko prosessista itse. Puutavaraa ei tarvitse kuljettaa moneen kertaan, sillä oma sahalaitos sijaitsee talotehtaan yhteydessä.

Avaintekijät:

 • Optimoimme jokaisen tukin tuoton: 
oikeaa laatua oikeaan paikkaan.
 • Ei hävikkiä, ylijäämämateriaalista tuotetaan 
energiaa, joka lämmittää Älvsbyn kunnan taloja ja tehdasta.
 • Oma saha varmistaa kustannustehokkaan prosessin.

mustikat_blabar_1600x900.jpg


Kuiva, valvottu ympäristö

Suomalaiset Älvsbytalot syntyvät Etelä-Pohjanmaalla Kauhajoen talotehtaalla valvotuissa, kuivissa ja nykyaikaisissa tiloissa suojassa säältä ja kosteudelta. Näin varmistetaan, että jokainen Älvsbytalo valmistuu ihanteellisissa rakennusolosuhteissa – oli sitten kesä tai talvi.

– Tämä on meidän laatutakuumme verrattuna pitkästä tavarasta paikan päällä rakennettuihin taloihin, jotka altistuvat sääolosuhteille koko rakennusajan. Meillä puutavara, kuten kaikki muukin materiaali, on ensiluokkaisessa kunnossa, koska asennustyö tehdään tehtaan suojissa sisätiloissa.

– Järkeistetyssä rakennusprosessissamme työt aloitetaan samanaikaisesti rinnakkaisilla tuotantolinjoilla, eli esimerkiksi seinien, rungon ja katon rakentaminen alkaa samaan aikaan. Erilliset osat kootaan moduuleiksi eli taloelementeiksi. Koko talon rakentaminen yhtäaikaisesti lyhentää sen valmistusaikaa.

– Näin voimme valvoa talopaketin tuotantoaikaa ja laskea asiakkaalle luotettavan toimitusajan. Elementtien valmistuttua niihin tehdään keittiö, kylpyhuone, sähkö- ja LVI-asennustyöt. Kauhajoen tehtaalla työskentelee noin 40 alan ammattilaista. Jokainen talomme asennetaan jo tehtaalla niin valmiiksi, kuin mahdollista.
 Ikkunoiden ja ilmanvaihtolaitteistojen peltiosien sopivuuden ja laadun takaa konsernin oma peltiverstas Ruotsissa.

Kodinkoneet kuljetetaan taloelementtien mukana tontille, samoin valmiiksi asennetut keittiökalusteet, jotka on valmistettu konsernin omassa puusepänverstaassa. Sen jälkeen koko talo suojataan muovilla ja nostetaan paikoilleen kuljetusta varten.

Avaintekijät:

 • Talomoduulit rakennetaan valvotussa,
 kuivassa ympäristössä.
 • Talon eri osat rakennetaan rinnakkain, 
näin lyhennetään tuotantoaikaa.
 • Kaikki peltiosat valmistetaan omalla verstaalla
 Ruotsissa.
 • Keittiökalusteet valmistetaan kustannustehokkaasti omassa verstaassa Ruotsissa.
 • Älvsbytalon kokeneet insinöörit ovat hioneet
 prosessia jo yli 60 vuoden ajan.
 • Älvsbytalo valvoo koko prosessia ja täten 
varmistaa laadun.
 • Tehokas prosessi on yhtä kuin markkinoiden 
kilpailukykyisin hinta.


Kaikki yhdessä ja samassa toimituksessa

Koko talopaketti kuljetetaan kerralla, kaikki yhdessä ja
samassa toimituksessa asiakkaan tontille.

Talopaketti toimitetaan tontille säältä suojattuna, ja se nousee harjakorkeuteen päivässä. Moduulien liittäminen toisiinsa on nopeaa, koska kaikki osat on valmistettu mittojen mukaan tehtaalla. Vakioperustukset kuuluvat asennettuina talopaketin hintaan.

– Taloelementit saadaan yleensä paikoilleen muutamassa tunnissa, jonka jälkeen kattotuolit voidaan nostaa saman tien. Näin saamme talon nopeasti suojaan sään armoilta. Muuttovalmiiksi talo valmistuu noin kuukaudessa. Asennustöistä huolehtii Älvsbytalon oma suomalainen, kokenut asennusryhmä, Rusk kertoo.

– Tästä syntyvät edut ovat itsestään selviä: sinun ei tarvitse sovittaa yhteen tusinaa eri tavarantoimittajaa, ja me myös
 vältämme useiden eri kuljetusten aiheuttaman ympäristö-kuorman. Kun kaikki kulkee samassa toimituksessa, on ympäristön rasitus pienin mahdollinen, Jan-Erik Rusk sanoo.

– Kannamme myös vastuun siitä, että kaikki pystytykseen ja asennukseen tarvittava on paikalla töiden alkaessa. Näin vältämme turhat viivästykset. Pyrimme myös aina varmistamaan, että toimitukset ajetaan täysillä kuormilla ja että kuljetuksiin jää mahdollisimman vähän ”ilmaa”.
 Sekin pienentää ympäristövaikutusta.

Avaintekijät:

 • Kertatoimitus pienentää ympäristövaikutusta.
 • Varmuus siitä, että kaikki tarvittava on paikalla pystytyshetkellä.
 • Optimoimme kuljetukset:
 kuljetamme mahdollisimman vähän ”ilmaa”.
 • Arvioimme eri kuljetusvaihtoehtoja ympäristö­näkökulmasta aina kun mahdollista.
 • Tarkasti mitoitettujen osien pystytys on nopeaa.
 • Kattotuolit nostetaan talopaketin saapumispäivänä, 
joten talo saa heti katon päälleen ja pysyy kuivana 
koko asennusajan.

 

Tilaa ilmainen talokuvastomme > 

inari_2_astrid_alvsbytalo_low.jpg

Tilaa talokuvasto