Hemma hos

Familjen Hällbäck-Kullas

”Vi blev särskilt förtjusta i husmodell Gretas köket och vardagsrummet som är ett enda utrymme, det gör huset ljust och luftigt. ”

Publicerad

24 maj 2022

Uppdaterad

24 maj 2022

Djärvt med svart

Österbottningarna Fredrika och Hans-Erik hade länge drömt om ett egnahemshus. På grund av sina brådskande arbeten ville de ha ett inflyttningsklart hus istället för att bygga själva. Huset som på alla sätt passade bäst hittade de i Älvsbytalos förnyade kollektion.

Österbottningarna Fredrika Hällbäck och Hans-Erik Kullas hade länge drömt om ett egnahemshus. På grund av sina brådskande arbeten ville de ha ett inflyttningsklart hus istället för att bygga själva. Huset som på alla sätt passade bäst hittade de i Älvsbytalos förnyade kollektion.

Det svartmålade egnahemshuset drar nyfikna blickar till sig i den lilla byn Vörå i Österbotten. Färgen är inte den mest traditionella men med sina vita knutar är huset mycket stiligt. Och det är precis det som ägarna Fredrika och Hans-Erik strävade efter med färgvalet på fasaden: ett personligt och stiligt hem med en lämpligt modern look.

–Släktingar och bekanta höjde först på ögonbrynen då de hörde om färgen. Men då de såg det färdiga huset var färgen inte alls för dyster utan passar riktigt bra i den här omgivningen, skrattar paret.

Då Fredrika och Hans-Erik beslöt sig för att skaffa sitt länge efterlängtade egnahemshus var alternativet till att skaffa nytt att överta Hans-Eriks barndomshem. Men den idén begravdes ganska snart eftersom det krävde en grundlig renovering. Det skulle ha varit ett alltför omfattande och dyrt projekt så vi beslöt att köpa nytt. På så sätt skulle vi garanterat få ett hem som fyller alla moderna krav och närmare tre gånger mer förmånligt. En tomt bröts dock ut för parets husprojekt på den gamla gården.

Paret hade redan under en längre tid följt de olika hustillverkarnas hem och Älvsbytalos förnyade modeller, förhållande mellan pris och kvalitet och det totalt inflyttningsklara konceptet intresserade. Att bygga själv var inte ett alternativ eftersom Hans-Erik var så upptagen i arbetet.

–Vi funderade mellan två husmodeller men Greta var nog hela tiden den vi gillade mest, minns Fredrika.

Öppen planlösning skapar utrymme

Hemmet skulle definitivt byggas i ett plan. Gretas 107,0 kvadratmeter passade perfekt för familjens behov, där finns 3 rum, kök, klädvårds- och badrum. Det ingår ingen bastu i modellen men det har inte paret behov av heller i sitt hem.

Fredrika och Hans-Erik har inga barn ännu men däremot ingår tre franska bulldoggar i familjen.

–Vi blev särskilt förtjusta i husmodell Gretas köket och vardagsrummet som är ett enda utrymme, det gör huset ljust och luftigt. Vid behov kan vi ändra det nuvarande datarummet till ett sovrum.

Själva byggprocessen framskred väldigt smidigt och smärtfritt. Från köpbeslutet till det nya hemmet tog det bara ett halvt år.

På hösten valde vi modell, tog hand om alla tillstånd, gjorde markarbeten och nödvändiga pålningar på tomten som ligger invid åstranden. Huset anlände till tomten i fem olika delar i slutet av våren och redan efter en månad flyttade vi in i ett helt färdigställt nytt hem.

–I själva verket skulle processen ha kunnat gå snabbare men produktionslinjerna i husfabriken i Kauhajoki uppdaterades för de nya husmodellerna i januari så husbygget kunde påbörjas först efter det.

I det inflyttningsklara huspaketet låg det på familjens ansvar att sköta om markberedningen och att välja inredningsmaterial samt städning, allt annat låg på Älvsbytalos ansvar.

Grafisk inredning

Ytmaterialen som ingick i det inflyttningsklara konceptet var väldigt enkla att välja med Fredrikas säkra sinne för smak.

–Alla val gjordes på två veckor, det var sist och slutligen ganska enkelt.

Ur Älvsbytalos förnyade utbud valdes ett gråvitt laminatgolv som är enkelt att underhålla i ett hundhushåll. Till sovrummet valdes mörka väggytor, i arbetsrummet är färgnyanserna aningen ljusare och till tamburen valdes tapet till en vägg.

Övrig inredning följer ett svartvitt tema, enkla ytor, grafiska element, personliga prydnader och en gnutta bling-bling i armaturerna.

Paret tänker att inflyttningsklara hus är en väldigt bra utgångspunkt och ger fantastiska förutsättningar för ett personligt hem. Man måste bara modigt färdigställa det med sin egen stil.

–Inredningen i vårt hem är en kombination av nytt, förnyat och pimpat. Hans-Erik gjorde om sätena på en gammal traktor till fantastiska barstolar i köket. Jag å andra sidan beställde ett bord i marockansk stil till vardagsrummet som jag länge drömt om och det står nu i centrum för hela inredningen, berättar Fredrika.

Efter flytten har paret redan hunnit bygga en terrass på bakgården där de grillar och äter. Färdigställandet av gården lämnar paret gärna till nästa år.

;

Undrar du något?

Vi finns här för att svara på dina frågor eller funderingar!

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Oj då!

Ett oväntat fel har inträffat. Ladda om sidan