Hoppa till innehåll

Byggbloggen: Bättre det säkra före det osäkra


20.3.2020

Jag arbetar inom vårdbranschen och mina dagar är ganska fartfyllda nu i vår. Kanske just därför kan jag vara riktigt nöjd över många beslut jag fattat gällande bygget. Jag skulle dock ha kunnat komma lättare undan – men bara gällande en sak.

Sedan första början har jag velat ta det säkra före det osäkra gällande bygget av mitt nya hem. Jag valde ett hus från Älvsbytalo eftersom det är bekant för mig sedan tidigare och konstaterat bra. Förhållandet mellan pris och kvalitet är enligt mig bättre än bra.

Jag sålde mitt tidigare hem direkt då beslutet om det nya fattats. Jag ville inte ta några risker. Under byggtiden bor jag nu på hyra i närheten av mitt kommande hem här i Nummela i Vichtis, alldeles bredvid området Sepänpiha. På så sätt är det även lätt för mig att följa med vad som händer på tomten. Och lätt att berätta för er.

Det behövdes cirka 3 kubik betong till gjutformarna. Styroxen fungerar som tjälisolering och botten på formarna.

Sedan var det redan Älvsbytalos tur att ta över.
Balkarna levererades från fabriken i Kauhajoki på måndag och monterades på plats direkt.

Hus från Älvsbytalo har en ventilerande trossbotten. Under huset finns en 80 cm hög krypgrund via vilken man lätt kommer åt vatten- och avloppsanslutningarna även senare om det behövs.

På den här bilden har rasskyddet redan monterats i grunden (det skyddar grunden och förhindrar att fyllnadsmassan rör sig).

Huset och det anslutande garaget har balkgrund. Under terrassen kommer det blockpelare som är synliga i förgrunden.

Alla skivor och formar göms under kommande jordlager.

Jag betalar först då det är klart

Hus från Älvsbytalo betalas först då det är inflyttningsklart. Det här är nog en sådan förmån som ingen annan hustillverkare har. Det är helt fantastiskt tycker jag. Det behövs ingen överlappande finansiering under byggtiden för att betala huspaketet, utan jag betalar bara hyra för min tillfälliga bostad.

Annars också är spelet med pengar väldigt klart och tydligt med Älvsbytalo. Huspaketet har ett tydligt pris precis som mina tillval (terrass, garage...).

Pussel eller paket?

Tomtarbetet skulle kanske ha lönat sig att köpa som ett paket från en underentreprenör istället för att jag själv har dirigerat och schemalagt de olika aktörernas framskridande. Man lär sig med åldern. Jag bygger redan mitt tredje hus men det här är definitivt den mest utmanande tomten jag haft att göra med.

16 april klockan 7

Då börjar monteringen av mitt hus. Innan det ska ännu regnvattenarrangemang utföras, rörarbetet färdigställas och tomten fyllas och snyggas till. Det milda vädret har gjort det väldigt lerigt och försvårat markarbetet. Till all lycka är entreprenören fantastisk.

Nästa vecka är tomten redan (det ser lovande ut) i skick och väntar på huspaketet.

Jag och Älvsbytalosäljare Marja Lindqvist deltar tillsammans på kommunens infotillfälle (som självklart hålls på nätet nu) där man går igenom frågor gällande husvisningen i juni. Det skulle vara roligt om du också har möjlighet att komma och titta på småhusen i sommar www.kotinayttely.fi Mitt eget Siiri finns på husvisningen under objektnamnet Kuparus.

Hälsningar Marjo

Hälsningar från bastun! Min granne Tarja (vänster) bygger också själv. Du är välkommen att utforska våra nya hem på sommaren.
Beställ katalog