Hoppa till innehåll

Byggarens blogg: Byggnadsinspektören hade bara gott att säga


29.6.2020

För bara två månader sedan kom huspaketet till min tomt, huset Siiri från Älvsbytalo. Nu är huset redan helt klart och gården blommar. Byggnadsinspektören hade också bara gott att säga om huset: allt är snyggt gjort. Hus från Älvsbytalo är vanligtvis inflyttningsklara på ungefär en månad men i mitt visningshus färdigställdes även gården, fasadmålningen och inredningen.

I vissa av Sepänpihas visningshus jobbar man ännu så svetten lackar. Samtidigt har inspelningarna av tv-programmet kotinayttely.fi inletts. Flera funktionella småhus och kändisar utlovas: Perttu Sirviö och Hanna Sumari har redan bongats på området under inspelningarna.

Mascara på kinderna

Nu då den hektiska våren lättar börjar spänningen stiga. Min dröm har gått i uppfyllelse. Jag dröjer kvar på min terrass med kvällssol och njuter av landskapet. Jag sätter mig ner på den gamla mjölkningspallen inomhus och tittar ut genom glasdörrarna i det öppna köket. Så vackert. Men håller blomrabatterna och gräsmattan på att torka redan?

Snabbt till järnvaruaffären för att få igång vattenspridaren. På en liten gård måste man vara noga med att vattenspridaren riktas just dit den ska och inte på väggen eller i husmors ögon.

Borrmaskinen ligger ännu på hallbordet

Den här veckan fick jag ut mattorna på golvet och det sista iordningställandet gick framåt. Då hyllorna i garaget blir klara får jag mer förvaringsutrymme och sakerna slutligen på plats.

Jag älskar det vackra och även små detaljer är viktiga för mig. Lyckligtvis kan jag hantera en borr så att jag själv kan göra allt klart i egen takt. Borrmaskinen är det sista som läggs undan i den här kvinnans hus.

Semester i det nya hemmet

Jag har sådan lust att flytta in redan nu men jag håller mig till mässinspelningarna är över. Annars kan det gå så att min innekatt Ada drar nytta av den tillfälliga folkmängden och smiter ut på backen.

Efter flytten börjar semestern. Mina semesterplaner utgörs endast och enbart av att njuta av mitt nya hem. Nå, kanske gör jag en liten shoppingrunda, men bara en liten och den går till... ja, gissa vart? Nå, till antikaffärer och -evenemang. Det finns alltid plats för något vackert.

"Oj, vilket underbart hus"

Jag skulle gärna och stolt kunna visa mitt nya hem åt vem som helst men den exceptionella våren ville annat. Husvisningen Sepänpihan Kotinäyttely flyttades till nätet och televisionen. Vackert så, nu kan alla intresserade bekanta sig med husen på visningsområdet från sin egen soffa och utan inträdesavgift.

”Det här skulle så passa oss”, uttryckte en dam som ingår i bekantskapskretsen till familjen som bygger grannhuset. Med mitt tillstånd gick hon en runda i mitt hus. "Oj, vad underbart". Så sant, jag kan med nöje rekommendera Älvsbytalo till andra.

För mig är det redan det andra huset från Älvsbytalo som jag bygger. I mitt första hus bodde jag längre än någon annanstans. Här i Siiri på Sepänpiha (visningsobjekt kotinayttely.fi/nayttelykohteet/kuparus) finns allt jag önskade: lämpligt med kvadratmetrar och lämpligt liten tomt. Egen lugn och ro med all service nära till hands.

Nu väntar en härlig sommar. Ett varmt tack att du följde bloggen under bygget av vårt nya hem.


Hälsningar, Marjo och Ada-katten

Beställ katalog