Hoppa till innehåll

Byggarens blogg: Fin kontrast – ljust hus och svart tak


8.5.2020

Den här veckan har målandet av huset framskridit till trianglarna på gavlarna. Här räcker det inte bara med kvinnoenergi utan vi behöver en liten kran eller ställningar. De är på kommande! Taksäkerhetsprodukterna och rännorna installerades också den här veckan. Kontrasten mellan det svarta taket och det ljusa huset fungerar precis som jag önskade.

Ada förälskade sig genast i vårt splitternya Siiri-hus fina fönsternischer.


Härligt att våren kommer och att huset blir vackrare och vackrare. Jag tycker att kombinationen av det mörka taket och det ljusa huset är så fin. De svarta taksäkerhetsprodukterna (tak- och fasadstegarna samt snöskydd) och de ljusa rännorna färdigställer looken. Jag planerar redan två stora, svarta krukor på båda sidorna om den svarta stegen. Vad skulle jag kunna plantera i dem?

Flitiga kvinnor på vårledigt

Jag och min vän Anne har arbetat flitigt med huset varje dag. Vädret har gynnat målningsarbetet och det har varit mycket att göra. Nu är bara trianglarna på gavlarna och en del av terrassen omålade. Den överbyggda terrassen kan målas fast det skulle regna. Vi kör på för fullt hela vårledigheten!

Husets fasadmålning skulle ha kunnat vänta till hösten (eftersom hus från Älvsbytalo grundmålas redan i fabriken) men jag kunde inte vänta. Jag vill att huset är klart då det visas som en del av husvisningen Sepänpihan Kotinäyttely kotinayttely.fi

El och vatten fungerar genast

Mitt hus från Älvsbytalo monterades den 16.4 och samma dag fick huset värme, vatten och el. På så sätt hålls huset genast varmt och torrt. Och nog är det ju mycket trevligare för oss frivilliga arbetsmyror att koka kaffe i pauserna och då wc:n fungerar.

Katten jamar efter uppnådda fördelar

Jag och min katt Ada bor tillfälligt i ett flervåningshus här i närheten. Där har Ada levt ett rent innekattliv och emellanåt luktat på den friska luften på balkongen. Tills jag en dag tog ut Ada för att bekanta sig med det nya hemmet.

Ada förälskade sig genast i vårt splitternya Siiri-hus fina fönsternischer som är som gjorda för en kattdrottning att ligga och dra sig i och titta på omgivningen. (Tekniskt uppkommer fönsternischerna från de tjocka Energy Wall-väggarna i husen från Älvsbytalo.) Men Ada förälskade sig också i friluftslivet. Nu jamar hon konstant och vill ut i våren. Nå, snart blir det lättare då vi får flytta och får en egen gård. Juli, vi är på väg.

Glad morsdag!

Min vuxna dotter kom förbi tomten och hälsade på oss. Jag märker att hon tycker om huset väldigt mycket. Kanske så pass att hon planerar flytta tillbaka sina grejer (hon har bott själv länge redan) då det finns två klädrum i huset.

Dottern frågade också försiktigt hur det blir på söndag. Hmm, kanske man kunde ha en ledig dag morsdagen till ära. På måndag börjar mitt eget jobb igen och Älvsbytalos byggare börjar på med insidan av huset. Vilken härlig orsak att gå på kvällspromenad med Ada och knäppa några bilder åt er över framstegen i arbetet.


Vi hörs snart igen, hälsningar Marjo och Ada-katten. Hälsningar åt er alla även från min målarkompis Anne!

Beställ katalog