Hoppa till innehåll

Byggarens blogg: Mitt hus är klart


22.5.2020

Bara fem dagar efter att huspaketet Siiri från Älvsbytalo kom till tomten. Och nu är huset redan inflyttningsklart och överlämnat till mig. Vilken lycka! Välkommen till mitt nya hem.

Jag går runt från ett rum till ett annat i mitt tomma hus och ler. Köket är så vackert och ljust. De ljusa golven som jag valt och de lugna tapeterna ökar rymden i huset. Bastulavarna skulle ännu kunna behandlas ljusa, det skulle passa till husets atmosfär. Men vad är det som brummar? Nå, det är ju min väns dammsugare för nu är det dags för slutstädning.

Nu först betalar jag!

Jag tycker det är lyxigt att Älvsbytalo inte har förskottsbetalningar alls. Jag betalar mitt hus först nu då det är inflyttningsklart och överlåts till mig. Huspaketets pris med tillval är en fast summa som jag har vetat om redan då husaffären avtalades och summan har inte ändrat.

Jag uppskattar väldigt mycket den trygga och tydliga affären med Älvsbytalo. Då man som ensam kvinna åtar sig ett sådant här byggprojekt vill man inte ha några överraskningar, varken ekonomiska eller tidsmässiga.

Tack till Älvsbytalorepresentanten!

Älvsbytalorepresentanten Marja Lindqvist har varit till stor hjälp och pålitlig i alla skeden. Jag har alltid kunnat ringa och prata med Marja om sådant som tynger sinnet. Om det är något som hon inte haft svar på har hon tagit reda på.

Kontroll över hustekniken

Vid överlåtandet av huset granskade Älvsbytalos representant allt noggrant – och jag följde med. Det såg bra ut. Samtidigt fick jag vägledning i hemmets funktioner och teknik. Jag fick också skriftliga anvisningar.

Som husets tekniska hjärta pumpar frånluftsvärmepumpen som sköter om både uppvärmning, varmvatten och ventilation. I praktiken är maskinen ett snyggt och litet "skåp" som står i tvättrummet. Det behövs inget separat tekniskt utrymme. Effektivt och ekonomiskt.

Den här veckan genomfördes även mätningen av lufttätheten i huset. Siffrorna var just som de skulle. En dylik mätning är väl inte obligatorisk överallt i Finland men jag ville själv kolla att det var i skick.

Ett stort, stort tack till Marja. För att fira att huset är klart njuter vi av kaffe och kaka. Älvsbytalorepresentanten Marja Lindqvist till höger.

Bildtext, en blomrabatt av sten:
Framsidans blomrabatt är klar och pionerna blommar redan där i sommarsolen. Rabatten fixade jag i skick förra helgen:
48 stenar x 20 kilo = 960 kilo. Nå, jag har ju inte tid att gå åp gym nu heller

Myller runt omkring

Husvisningen Sepänpihan Kotinäyttelys kotinayttely.fi område byggs nu i snabb takt då hus och gårdar färdigställs innan husvisningen. Visningarna genomförs virtuellt. Jag har själv brådskande veckor framför mig eftersom jag vill få gården i skick.

Nästa på tur är färdigställandet av gårdsbyggnaderna och asfalteringen av framsidan. Därefter är det sedan klart för mig själv att fortsätta plantera och fixa annat gårdsarbete.

- Hej, vi har följt din blogg! hörde jag nyligen någon glatt ropa på gatan.

Ett stort tack till er alla er som följer. Vi hörs nästa vecka!

– Marjo och Ada-katten

Min katt Ada väntar nog otåligt på att få flytta in i det nya hemmet. Jag också.
Beställ katalog