Hoppa till innehåll

Byggarens blogg: Litet hus, stor dröm har uppfyllts!


2.9.2020

Jag byggde mitt nätta Siiri-hus på husvisningsområdet Sepänpiha i Nummela i Vichtis. På grund av pandemin flyttades visningen till nätet och tv. Nu är det spännande då tv-programmet börjar sändas den här veckan. TV-programmet som heter "Pieni koti iso elämä" (fritt översatt "Litet hem stort liv") stämmer så bra!

Programmet visas på den riksomfattande tv-kanalen AlfaTV. Under inspelningarna intervjuades jag av Hanna Sumari, den andra programledaren är Perttu Sirviö. Jag vet inte ännu själv i vilket avsnitt mitt hem presenteras. Det lönar sig alltså att se båda avsnitten.

Pieni koti iso elämä – Vihdin Kotinäyttely, avsnitt 1:


lö 5.9 kl. 17.00 (premiär), må 7.9 kl. 15.30 (r), ons 9.9 kl. 11.00 (r)

Pieni koti iso elämä – Vihdin Kotinäyttely, avsnitt 2:


lö 12.9 kl. 17.00 (premiär), må 14.9 kl. 15.30 (r), ons 16.9 kl. 11.00 (r)

Vi har inte bråttom någonstans, här är det gott att vara.

Öppen och ljus atmosfär

Efter inspelningarna och flytten har sommaren susat förbi. Under semestern reste jag endast i närområdet till mitt nya hem. Är det löjligt att säga att jag är så tacksam för det här huset? Det är jag.

Mitt hus Siiri har 62,5 kvadrat men den effektiva planlösningen och den stora terrassen och garaget i anslutning till huset gör att huset både ser större ut och känns större. Atmosfären är öppen och ljus. Mitt lilla hus – min stora dröm är här.

”Kom ihåg att du inte lämnar det här huset”, påminde min gamla farbror. Det här är redan det tredje huset jag låter bygga och jag har även hunnit avverka andra hem under min resa. Jag kan lova min farbror och mig själv att jag inte lämnar det här.

Nu då allt är klart i mitt hus och då utgifterna för bygget är klara löste jag även in tomten åt mig själv. Det andra alternativet skulle ha varit att fortsätta som hyresgäst hos Vichtis kommun.

Tack för berömmelserna, sommargäster

Jag har trakterat vänner och släktingar i mitt hus – och självklart min dotter som älskar att bada bastu och mammas mat. "Mamma, det är så härlig känsla här", berömmer hon då hon kommer. "Ser helt ut som Marjos hem", sa min vän beundrande. Tack, jag håller fullständigt med.

”Oj vilka härliga fönsternischer”. Visst är de! Jag älskar dem själv också. Älvsbytalos väggar är tjocka (energisparande Energy Wall-väggar) och ger ett naturligt djup i fönstren – precis som i ett bostadshus i stan på den gamla goda tiden.

Min katt gillar också terrassen

Vår favoritplats med katten Ada är den stora, takförsedda terrassen som snart ska glasas in. I skyddet av inglasningen kan vi njuta av gården till vårt nya hem långt in på hösten.

Katten Ada som redan är 16 år gammal har gjort sig hemmastadd på alla sätt och vis. Ada har redan hunnit testa varje rum och vrå i hemmet. Är utsikten bra, och ljuset, värmen och mysfaktorn?

Lugnet i det egna hemmet avspeglar sig också på katten: inte bråttom någonstans, här är det gott att vara.

 

Hälsningar, Marjo och Ada-katten

Beställ katalog