Hoppa till innehåll

"Då man bygger förmånligt har man pengar över för vardagslyx."


Tommi Tuomisto och Ensio Kemppainen hade en klar vision av vad de sökte: ett eget litet hus utan onödiga kvadratmetrar. De ville både spara pengar och spara på miljön. Men det rätta huset tycktes inte dyka upp.

På byggmässan i Lahtis såg männen en miniatyrmodell av Älsvbytalos husmodell Siiri och beslutet var enkelt. – Kvadratmetrarna hade utnyttjats smartast i det här huset och planlösningen var bäst, berättar Tommi. Tommi och Ensio hade ingen tidigare erfarenhet eller uppfattning om Älvsbytalo. – Vi gick helt och hållet på fakta.

Kemppainen och Tuomisto berättar att det var överraskande svårt att jämföra de olika hustillverkarna. – Älvsbytalo var på något sätt genast tydliga. Vi visste vad vi får och processen var förståelig.

Det effektiva byggandet överraskade


– Det som överraskade var det effektiva byggandet, berättar männen.

Tuomistos och Kemppainens Siiri kom till tomten i Orimattila i början av maj och de nya invånarna samt deras två hundar kunde flytta in redan fyra veckor senare. – Det var verkligen märkligt då man såg det med egna ögon, berättar Tommi. – Några andra överraskningar fick vi inte, allt löpte på enligt planerna.

Huset har precis fått en mörkgrå nyans som passar bra in i omgivningen. På samma tomt finns även Älvsbytalos garage som beställdes i samband med huset.


Kvalitativa material med standardval


Husets inredningsmaterial har valts bland Älvsbytalos standardurval. – Köksinredningen är till exempel mycket funktionell och snygg, ren och enkel, beskriver Ensio. – Samma gäller mellandörrarna, släta och enkla.

Ensio är även nöjd över att de hittade fondväggar i det befintliga utbudet och inte behövde tapetsera själva.

– Det var viktigt att få en öppen spis och bastun har nog redan fått en svart nyans, skrattar männen. – Och till fönstren köpte vi spröjs eftersom de passar alldeles utmärkt till ett litet hus som detta.

Nu bubblar ett utomhusbad på terrassen och gården har snyggats upp med färdig gräsmatta på rulle. Det är den här vardagslyxen som männen berättar att de uppskattar som motpol till deras krävande arbeten. – Då man bygger förmånligt har man pengar över för vardagslyx, säger de.

Det lönar sig att gå på husvisningar


Ensio Kemppainen var för säkerhets skull ännu efter husbeställningen och bekantade sig med Siiri på husvisningen i Jämijärvi där husmodellen byggdes första gången i Finland. – Att se det färdiga Siiri var enbart en positiv överraskning. Då visste jag att vi hade valt rätt.

Då Kemppainens och Tuomistos egna Siiri visades fick det beröm för de smarta kvadratmetrarna och kvalitativa materialen. Många besökare verkade överväga Siiri som sommarstuga eller ett andra hem.

Ett avtal, allt på en gång


En expert var med från första början som hjälp i husprojektet. Älvsbytalos försäljare. Experten hjälpte oss i varje skede på alla möjliga sätt, berättar Tommi. – Då processen startade hittade vi genast ansvariga arbetsledare och andra samarbetspartner med Älvsbytalos erfarenhet och rekommendationer.

Gällande pengarna? – Älvsbytalos betalningsvillkor var förtroendeingivande, säger Tommi. – Det var riktigt bra att man betalade först efter utfört arbete. Det var också lätt att förhandla med banken då summan var känd och planerna klara.

Effektivt planerade utrymmen


Nu efter att vi har bott några månader i huset visar det sig att Siiri är ett funktionellt hus på alla sätt. – Vi har precis samma saker här som andra människor men lite mer genomtänkta, berättar Ensio, som har haft huvudansvaret för inredningen av huset.

Så gott som all lös egendom är nyinköpt till det nya hemmet. – På de här kvadratmetrarna måste alla möbler vara exakt rätt storlek och placerade i rätt hörn. Inredningen av de effektiva kvadratmetrarna medför sin egen tjusning och utmaning.

Männen uppmanar även andra som planerar att skaffa hus att fundera vilken storlek på huset som är förnuftig. – Ett bra exempel på detta är till exempel Saara, Siiris storasyster. Saara har också effektivt planerade utrymmen.

Beställ katalog