Hoppa till innehåll

Intervju: Mariana Vnuk

Fotograf: Petra Älvstrand

HEMMA HOS

”Det här är vår absoluta favoritplats”


Helrenovera det gamla huset eller köpa ett nyckelfärdigt nytt från Älvsbyhus. 
För Elin och Henrik var valet egentligen ganska enkelt.
– Vi behövde inte lyfta ett finger. Det gick fruktansvärt enkelt och smidigt. Och det kändes som hemma direkt. 

Elin Bomans och Henrik Johanssons gemensamma husdrömmar föddes när de träffades. Elin hyrde sina föräldrars treplansvilla medan Henrik bodde i ett äldre hus en bit längre ned på gatan.
Den första planen var att renovera Elins hus, ett arbete som ganska snart visade sig vara ett rätt omfattande projekt.
– Egentligen var ingen av oss särskilt sugen på att bo i ett byggkaos. Vi ville ha tid över för annat än att bara renovera, minns Elin och får medhåll av Henrik:
– Ja, börjar man bygga själv tror jag det lätt spårar iväg också. Både när det kommer till idéer och pengar. 

I samma veva besökte de sina grannar som precis byggt ett hus från Älvsbyhus – och blev kära direkt.
– Vi föll för den öppna planlösningen. Och att det bara var ett plan. Det kändes som ett givet och perfekt val för oss. Ett hus att umgås i och framför allt ett färdigt hus att bara flytta in i.

Även om valet var självklart, gick det väldigt fort för Elin och Henrik. En dag i mars åkte de förbi Älvsbyhus för att se över alternativen – och kom ut med en färdig beställning. I november flyttade de sedan in.
– Jag kommer ihåg att vi började julpynta direkt, skrattar Elin.
– Det kändes verkligen som hemma och jag har nog aldrig spenderat så mycket tid hemmavid som nu. Det är vår absoluta favoritplats och vi saknar inget.

Den hemtrevliga känslan går inte att ta miste på. Den öppna hallen bjuder direkt in till vardagsrum och kök som båda är stilrent inredda i svart och vitt med många grafiska detaljer. Här och var finns inslag av gult och de gröna växterna får ta för sig.
– Vi vill att det svartvita ska gå igen i alla rum. Och vi blandar gammalt med nytt. Även om vi har vänner som har precis samma hus var det väldigt enkelt att sätta vår personliga prägel på huset, säger Elin.
– De tillval vi gjort är egentligen inte särskilt många. Vi snålade inte med eluttag eller spots, vi valde vriden kyl och frys – och dekorfönster i ett sovrum, säger Henrik.

På frågan om det fanns något som överraskade paret i byggprocessen, skakar de båda först på huvudet.
– Eller jo, vi trodde nog aldrig att det skulle vara så kostnadseffektivt och enkelt att köpa ett nytt hus. Vi behövde inte lyfta ett finger. Vi har fått hjälp med allt och behövde egentligen bara skriva på några papper. Det var så enkelt att man knappt kan förstå det, säger Henrik och fortsätter:
– Dessutom stämde kalkylerna vi fick – vilket känns väldigt seriöst. Och det gick väldigt lätt med fakturorna. Det märktes att även banken tyckte det var smidigt att jobba med Älvsbyhus. 

Fakta

Här bor: Elin Boman, 27 år, och Henrik Johansson, 28 år. 
Huset: 1-planshus Linnéa.  

Beställ katalog