Hoppa till innehåll

Ett rike av välbefinnande i utkanten av Borgå

Emilia och Joni Lainisalo tröttnade på livligheten i centrala Borgå och flyttade utanför staden till lugnet av en egen gårdsplan. Det kära egna huset har sakta men säkert formats efter dem som bor där och som njuter av livet. Hemmet genomsyras av en känsla av välmående, som förmedlas av de personliga familjemedlemmarna som bor där.

- Tanken att skaffa ett eget hem väcktes på traditionellt sätt. Vi bodde i en hyrestvåa i gamla stan i Borgå och drömmen om ett eget hem hade redan mognat under en längre tid. När vi blev gravida konstaterade vi att vår tvårummare skulle bli alltför trång för oss. Att bo i hyreslägenhet hade annars också börjat kännas som en onödigt dyr lösning och graviditeten fick oss att fatta det slutgiltiga beslutet att köpa ett eget hem, berättar Emilia.

Ett egnahemshus var ändå inte parets förstahandsval, utan de började med att söka ett hem i ett höghus eller radhus. Drömmen om lugnet i en egen trädgård styrde dock in tankarna på boende i egnahemshus. Paret lockades av Älvsbytalohus dels på grund av alla positiva omdömen som de hört av andra och dels av bekymmersfriheten med ett inflyttningsklart hus.

- Våra tankar började allt mer cirkulera kring att köpa ett huspaket. Vi längtade efter ett lugnt bostadsområde där det även skulle finnas andra barnfamiljer och där avståndet till daghem och skolor skulle vara kort. Att flytta bort från staden har varit en gemensam dröm för oss. Vi ville dock inte bygga huset själva, eftersom vi uppskattar okomplicerade saker, konstaterar Joni.

- Byggande eller genomförande av en stor renovering under graviditeten kändes inte som ett alternativ som vi ville ge oss i kast med, fortsätter Joni. Vi jämförde alternativ och konstaterade att ett Älvsbytalohus passar oss bäst vad gäller såväl prisnivå som utbud. I huset har vi ett lägre kvadratmeterpris jämfört med de ändlägenheter vi tittat på i radhuslängor och de hade dessutom krävt renovering. Här fick vi ett inflyttningsklart hem kryddat efter vår egen smak. Det var en av de faktorer som främst påverkade vårt beslut.

Avslappnat vardagsliv i egen smak

Mitt i ett vackert åkerlandskap, men ändå alldeles i utkanten av centrala Borgå, bor familjen som nu har tre medlemmar. I hemmet lever de ett lugnt lantliv, avslappnat i takt med den egna vardagen. I skyddet av den egna trädgården stapplar familjens nu ettåriga son Jan omkring.

- Vi tänker att våra drömmars hem hittade oss. Här kan vi njuta av naturens lugn och skogsvyerna som vi ser genom fönstren, men även lätt ta oss in till stan för att sköta ärenden och komma till jobbet på mindre än en kvart. Vår by genomsyras av en gemytlig anda och grannarna känner alla varandra. Miljön känns bekant och trygg, berättar paret.

- Vi lever nu ett nytt slags liv på landet och vi har inte ångrat vårt beslut en enda gång, fortsätter paret. Vårt liv är bekvämt och avslappnat och vi stressar inte över någonting i onödan. Vi har till och med lärt oss att njuta av gräsklippandet och andra sysslor som hör till livet i ett egnahemshus, även om vi i början var lite spända på det.  I stan så att säga serveras många saker färdiga, men här kan vi göra precis som vi vill. Vi skulle aldrig ge upp vårt hem, det är vår favoritplats på jorden.

Beställ katalog