Hoppa till innehåll

”För vår familj var ett hus från Älvsbytalo mer än mitt i prick.”


Det var delvis en lycklig tillfällighet att Siiri blev familjen Tanttinens hus. Tanttinen hade valt ett huspaket av en annan leverantör när mamman i familjen, Sari, hörde en reklam om Älvsbytalo på radion: nyheten Siiri som en inflyttningsklar nyckelfärdig leverans. Och till vilket förmånligt pris!

Då visste hon vad hon var ute efter. Samma kväll hade de redan fått mer information från Älvsbytalo och familjen visste att de hade hittat det perfekta huset för mormor Liisi och morfar Olli på sitt eget frontmannahus gård.

Övertygande besök på fabriken


Beslutet om att köpa Siiri fattades snabbt, fastän familjen Tanttinen visste att de skulle få vänta på själva huset tills den nya produktionslinjen startades på fabriken. På så sätt fick de gott om tid för grundarbetet för huset. Siiri skulle monteras på en plats på familjen Tanttinens gårdsplan där det någon gång tidigare funnits ett hus. På husplatsen undersöktes grunden och den gamla jorden byttes ut mot ny.

Genast när den nya produktionslinjen vid husfabriken i Kauhajoki startades fick familjen Tanttinen besöka fabriken. Det var roligt, berättar Sari. – Vi blev nästan hemmastadda i huset redan under fabriksbesöket när vi kunde gå från rum till rum och såg rumsindelningen. På fabriken gjordes redan elarbeten i huset.

Familjen Tanttinens Siiri är det första huset som producerats vid den nya linjen. – Nummer ett på alla sätt, ler Sari.


Inflyttningsklar komfort


Enligt Sari gick allt föredömligt från beställning till leverans. Huspaketet kom till gården på vändagen och på kvinnodagen var allt färdigt, på mindre än tre veckor. – Nog har det gått lätt och smidigt. Inte kan jag annat än berömma detta nyckelfärdiga system, säger Sari.

Monteringen och slutarbetena skedde i Jämijärvi under den strängaste köldknäppen. – Det är helt fantastiskt att samarbetet med Älvsbytalos försäljare, anställda och oss gick så bra.

Allt gick klart och smidigt och jobbet fortskred. – När det är kallt måste allting ske i sinom tid och man kan inte förmoda något utan göra det. I detta projekt visste man det.

Liv och rörelse vid husvisningen


När Siiri var färdigt orkade familjen ännu ordna en husvisning innan morföräldrarna flyttade in. Till Jämijärvi kom det folk ända från Åbo och Kuopio. – Gästerna gick runt med måttband i huset och undrade hur det kan kännas så stort.

– En del hade redan beställt Siiri och ville se det färdigt. Andra måste ännu fatta beslut och sökte bekräftelse, skildrar Sari stämningen under visningsdagen.

Sari uppskattar att över 70 personer besökte visningen.

Föräldrarna uppskattar nytt


Liisi och Olli Tanttinen flyttade in i sitt nya hus ännu samma kväll som husvisningen. – För min mamma är det här en omtöcknande dröm, berättar Sari. – Hon gläder sig så åt att hon för en gångs skull får flytta in i ett helt nytt hus.

Ett tecken på mormor Liisis entusiasm är att hon vill ha bara det bästa i sitt nya hem. Möblerna är mest nya. Den allra mest älskade servisen Paradis som tidigare har stått i vitrinen togs nu i vardagsbruk.

Energieffektiviteten är en klar besparing


Tanttinens Siiri är en föregångare inom energieffektivitet såsom även alla andra Älvsbytalos nya husmodeller. Det har planerats åtstramningar av byggnadsbestämmelserna på EU-nivå, som redan uppfylls i de nya husen. För de boende syns husets energieffektivitet som en konkret besparing.

– Mina föräldrar har det lyxigt när de inte behöver bry sig om värmen och varmvattnet. Eldstaden är nu mer ett skönt tillägg, när man vill ha stämning.


Välplanerade kvadratmetrar


Enligt Sari ryms allt som man behöver i Siiri. – Allrumsköket är rymligt och sovrummen tillräckligt stora. I det ena finns till och med en klädkammare. Badrummet är också härligt rymligt.

De breda fönsterbrädorna är ett glädjeämne särskilt för familjens kvinnor. – På dem kan man ställa fram blommor och föremål. Ordentliga fönsterbrädor ersätter i många fall behovet av en byrå eller hylla, berättar Sari.

Men är två toaletter redan lyx? – Inte alls! En separat liten toalett är en utmärkt lösning. Den kan gästerna använda så att badrummet bara finns till för familjen och tvätten inte stör gästerna.

Sari funderar att Siiri passar väl för människor i alla åldrar. – I ett nytt hus fungerar allt och det är väldigt lätt att städa. När allting är nytt är det lätt att hålla ytorna rena. Och man behöver inte alls putsa fönstrens mellanrum, endast de yttre ytorna.

Med tanke på äldre människor uppskattar Sari också de breda dörröppningarna samt duschdörrarna som vid behov kan vändas åt sidan. – Här kan de sedan använda även hjälpmedel om mina föräldrar någon gång behöver sådana.


En härlig altan och större fönster


– Jag tycker att en stor altan är helt fantastisk. På den ryms också ett stort bord om man vill. Man kan sitta i skydd för regnet och beundra landsbygden. Siiri är ett vackert hus och är som klippt och skuret för detta landskap.

Familjen Tanttinen vill ha så mycket ljus som möjligt i det rymliga allrumsköket. Som tillval valde de större fönster i vardagsrummet och helglasade altandörrar.

– Ganska många undrade vid husvisningen om Siiris kvadratmetrar kan stämma. Huset känns så stort och rymligt.

Två generationer på samma gårdsplan


Saris föräldrar flyttade från Björneborg till Jämijärvi. Barnbarnen hade redan en längre tid önskat att morföräldrarna skulle bo på cykelavstånd.

Nu finns de inom synhåll. Vili som går i skolan njuter i fulla drag av det och signalerar på morgnarna med mormor med ljus över gården att han har vaknat. Morfar Ollis hjärtegryn, Viivi som börjar i förskolan, insåg genast under besöket på husfabriken att reservera det andra sovrummet hos mormor och morfar åt sig själv så hon kan sova över.

Sari är nöjd med de två familjernas gårdsplan av många olika orsaker. – Vi har alla glädje av morföräldrarna. Och det är ju lättare att hjälpa även dem om det behövs. Det är också en lättnad att vi inte längre behöver åka till mormor och morfar under veckoslut. Min man reser mycket i arbetet och får nu njuta av veckosluten hemma.

Söta Siiri inspirerar i sociala medier


Sari Tanttinen gick med i Älvsbytalos Facebook-grupp genast efter beslutet att skaffa huset. Hon har följt den nya produktionslinjens skeden vid Fabriken i Kauhajoki och berättat om hur deras projekt framskrider.

– Många där har förstått att vi redan har ett eget Siiri. Jag har gärna hjälpt andra om någon har haft frågor eller velat se ett foto. Huset är så sött och fungerande att det är trevligt att dela med sig en sådan god nyhet.

– Jag tänker med fasa på dem som bygger själva. Där söker man precis allting någonstans ifrån och till slut skiljer man sig och går sin egen väg. Denna nyckelfärdiga lösning passar oss.

I Jämijärvi är alltså allting väl. – Allt har gått över förväntningarna både på fabriken och med husförsäljaren. Man har tagit väl hand om oss hela tiden.

Beställ katalog