Hoppa till innehåll

Glädje och lättnad över det nya huset


När Annika Jokiaho tar en paus på altanen vid sitt nya hus från Älvsbytalo, överträffar hennes glädje och lättnad den sedvanliga lyckan över ett nytt hem. Nu är mögelhuskaoset som började förra sommaren lyckligtvis redan historia.

För mindre än ett år sedan råkade familjen Jokiaho från Kauhava ut för det ytterst aktuella fenomenet mögelhus. En golvrenovering i deras gamla hus, som skulle vara relativt liten, avslöjade katastrofen i hela dess vidd: mögel, röta, strålsvamp. Huset var obeboeligt.

Det gamla huset måste rivas och familjen – Annika, Markus och deras fyra hundar – snabbt hitta ett nytt hem. Ska man på nytt köpa ett gammalt hus, hyra en bostad eller vad?

”Jag tycker att helheten är det bästa.”

Ni kanske skulle köpa ett inflyttningsklart hus från Älvsbytalo?

När mögelkaoset var som värst, blev ett förslag från en av byggarna som deltog i rivningsarbetet ledtråden till lösningen: ett hus från Älvsbytalo kunde kanske passa er.

Familjen Jokiaho satte sig in alternativen på internet, men de behövde inte fundera länge på affären. Huspaketet med ett 84,8 kvadratmeter stort Aino-hus passade familjens behov och huset levererades inflyttningsklart – snabbt och smidigt. Ett nytt hus skulle inte behöva renoveras, vilket man i ett gammalt hus alltid är tvungen att göra i något skede. Älvsbytalos försäljare Dennis Rönn besökte tomten och familjens skickade in sin husbeställning.

Tanken på det nya fick stämningen att vända

Det nya huset uppfördes på samma tomt där det gamla huset hade stått. När det gamla huset hade rivits och man gjort sig av med inventarierna flyttade familjen in i en hyreslägenhet för en kort period. Planerna på det nya stod dock redan fast och huspaketet Aino från Älvsbytalo var beställt. Efter köpbeslutet gick det fort undan.

Tillstånden för det nya huset avklarades i rask takt och familjen Jokiaho kunde flytta in i sitt nya hem redan i april. – Jag tycker att helheten är det bästa, beskriver Annika sina känslor efter att ha bott i huset en vecka.

– Herrn i huset ville ha en bastu och det fick han. Eftersom vi har hundar är det mycket praktiskt med ett separat grovkök, säger Annika. – Några flyttlådor måste vi ännu packa upp, men de gröna växterna står redan på fönsterbrädan och skapar stämning och hemtrevnad.

Vilken rymd och vilket ljus!

Både många besökare på husvisningar och familjen Jokiahos släkt och vänner har hunnit bekanta sig med det nya Aino-huset. – Husets planlösning har väckt särskild förtjusning, likaså materialvalen, säger Annika. – För mig själv var det ett viktigt kriterium att allt finns på ett plan så att vi kan utnyttja kvadratmetrarna på bästa möjliga sätt.

– Det rymliga kombinerade köket och vardagsrummet är också en favorit. Om vi har gäster så går det bra att både göra saker i köket och delta i samtalen samtidigt, fortsätter hon leende.

Målning av huset och altaner i planerna för sommaren

Enligt Annika Jokiaho passar Älvsbytalos Aino väl in i landskapet i Kauhava. – Vi flyttade huset lite längre bak på tomten och fick därmed mer plats på framsidan. Det är tänkt att husets ska målas i en relativt mörk grå ton. Med Aino-huset levererades en altan för framsidan, men tanken är att utvidga utrymmena utomhus. Eftersom paret Jokiaho har många nära vänner som är ivriga att räcka en hjälpande hand ville de inte köpa allt färdigt. Även hundarna har redan sin egen inhägnad på tomten, men den ska byggas ut så fort som möjligt.

– Vi behövde ett hus med en rimlig prislapp, lagom storlek och snabb leverans. I Älvsbytalos Aino förverkligades alla våra önskemål, sammanfattar Annika. – Självklart var det dessutom en fördel för oss att vi inte hade några kostnader under byggtiden för det nya huset, utan vi betalade först när huset stod klart.

”Vi behövde ett hus med en rimlig prislapp, lagom storlek och snabb leverans.”

Beställ katalog