Hoppa till innehåll

I hemmets värme när vintern är som strängast

När det är som kallast i Kolari kan kvicksilvret sjunka till och med till -40 grader, men i familjen Räisänens nya hem är det varmt och brasan skapar stämning i vinterkylan. ”Ett hus från Älvsbytalo är gjort för det nordliga livet och nordliga förhållanden” är ett löfte som infrias på Muonioälvs strand under kalla vinterdagar.

Tero och Marika Räisänen byggde sitt första Älvsbytalo-hus för tolv år sedan. Förstfödda Julia låg då ännu i mammas mage. Det första hemmet blev för litet när familjen växte och så byggde familjen Räisänen ett nytt hus från Älvsbytalo på stranden vid Muonioälv i Kolari kyrkby.

– Valet av husleverantör var enkelt: kvaliteten hade vi redan testat och priset var precis enligt överenskommelse. Vi fick dessutom vårt gamla hem sålt på en gång, säger Tero.

Det mest utmanande i Räisänens byggprojekt var att hitta en tomt som motsvarade önskemålen, men när paret hittade den egna platsen vid Muonioälv, gick resten fort.

– Vi skrev under pappren i augusti och i slutet av november flyttade vi in i det nya huset. Tillståndsärendena tog sex dagar. Här har vi ingen rusning, skrattar Tero.

Ett eget rum och en favoritplats

Med Älvsbytalos 1- och 1/2-planshus Pihlajatar fick familjen Räisänen 60 kvadratmeter mer utrymme. Med de sex sovrummen har alla var sitt och planlösningen är lätt att ändra beroende på livssituationen.

– Så lugnt vi har det, med så mycket utrymme och ett eget rum för alla. Man kan till exempel sätta sig framför tv:n på nedervåningen när barnen leker på övervåningen, pustar Marika ut.

– Förr hade vi upp till tre barn i samma rum, nu är det lätt att hålla ordning när allt har sin plats.

Förutom sakerna, har även människorna hittat sin plats i det nya hemmet. Bäst trivs alla vid eldstaden på nedervåningen, som fungerar som rumsavdelare. I värmen trivs också familjens yngsta medlem, sex månader gamla toypudeln Oliver.

– Brasan är nog det allra bästa i hemmets stämning, i synnerhet på vintern när kölden knäpper i knutarna, säger Marika.

Tero gillar också hallen på övervåningen där man inrett en spelhörna och där far och son kan utkämpa ibland tuffa NHL-strider.

Park och strand

Tero arbetar som idrottshandledare i Kolari kommun och hela familjen rör mycket på sig. Far och son spelar ishockey, flickorna håller på med cirkus. När tillfälle ges åker föräldrarna till skidspåren i Ylläs för att njuta.

Beställ katalog