Hoppa till innehåll

Nordens minsta elräkning?

Arton månader gamla Helmi leker i sitt varma hem i smällkalla Lappland. Den lilla elräkningen för huset invid Tana älv har väckt förundran även bland grannarna.

Aslak och Titta Länsman förverkligade sin dröm om ett eget hem vid Tana älv strax innan deras första barn föddes. Dottern Helmi som nu hunnit bli ett och ett halvt år leker i den hemtrevliga värmen från den öppna spisen. Familjens andra barn är beräknat till november.  Familjen har inte bara blivit större, utan också lurvigare: nu hör också ett får till den.

Familjen Länsman uppskattar den hemtrevliga känslan och trivsamheten i sitt hus från Älvsbytalo, och framför allt också husets låga uppvärmningskostnad. ”Energieffektivitet finns det gott om i det här huset och när vi ännu eldar ved för lite extra värme, så räcker värmen även när vintern är som kallast”, säger Aslak.

”Och visst har ju till och med grannarna förvånat sig över vår lilla elräkning”.

I de nordiska förhållandena är energieffektviitet mycket viktigt. I hus från Älvsbytalo används Nibes frånluftspump. Pumpen sköter uppvärmningen, varmvattnet och ventilationen.  En frånluftspump fördelar värmen effektivt. Pumpen har en varvtalsreglerad kompressor som är ekonomisk i drift. För värmedistributionen används vattenburna radiatorer. Planlösningen i Älvsbytalos Kuutar som familjen Länsman valt är som klippt och skuren för en liten familj. Huset har ett rymligt och funktionellt kök, tre sovrum, möjlighet till ett stort vardagsrum och naturligtvis en bastu.

Beställ katalog