Hoppa till innehåll

Byggarens blogg: Pålningen var spännande


6.3.2020

Det var spännande att påla tomten eftersom den slutliga kostnaden skulle klarna först under pålningsdagen.
Behövdes det fler eller färre pålningsmetrar än beräknat?

På Sepänpihas visningsområde måste alla tomter pålas, även min egen. Spänningsmomentet under pålningsdagen var måttet på pålarna som behövdes: var kommer bärande jordmassa eller berg emot? Varje eventuell meter som sparas in innebär besparing i pålkostnaderna.

Men lättnadens suck: det behövdes kortare pålar än beräknat. Den genomsnittliga pållängden är nu cirka 18 meter då uppskattningen var 20 meter. Detta märks nog i 20 järnpålar.

Endast under huset skulle man bara behövt 12 pålar men min stora terrass och garaget i anslutning till huset ökade ytan som skulle pålas.

Antalet järnpålar som behövdes till mitt hus från Älvsbytalo, 20 stycken, var noggrant uträknat på förhand.
Längden på pålarna blev lyckligtvis kortare än uppskattat.

Mot grunden

Pålaren Heimo Tamminen tog effektivt hand om pålningen på tomten. På min tomt fördelades pålningen upp på två dagar, onsdag och torsdag. Jag var självklart på plats båda dagarna och kollade läget både före och efter min egen arbetsdag :)

Nästa vecka gjuts Formes-formarna på pålarna på vilka Älvsbytalos standardsockelbalkar sedan monteras.

Grannhjälp och -sämja


Vichtis kommun får nog tio poäng av mig för sin verksamhet, kommunen har gjort allt så enkelt som möjligt för oss byggare. Kommunen ordnar även en gemensam kaffeträff för oss en gång i månaden. Där talar vi om frågor gällande området och byggandet och så får vi bekanta oss med de andra byggarna.

Vi har fått en trevlig samarbetsgemenskap bland byggarna på Sepänpihas område. Jag har till exempel fått gratis överblivet fyllnadsmaterial från andras tomter och kunnat låna granntomten för tillfällig förvaring av jorden.

Alla andra byggare har redan hunnit mycket längre med sina hus än jag (eftersom ett inflyttningsklart hus från Älvsbytalo går betydligt snabbare att bygga). Mitt eget hus var också det sista som fick tillstånd att påbörjas innan husvisningen Sepänpihan Kotinäyttely i juni. Resten av tomterna bebyggs först efter visningen.

Om du är intresserad av visningen kan du kolla www.kotinayttely.fi. Mitt eget hus hittar du under objektnamnet Kuparus.

Härliga Tarja (höger) är min granne som också bygger ensam. Hennes hus levererades i princip som ett skal och Tarja har organiserat allt annat själv. Mitt Siiri levereras som ett inflyttningsklart huspaket.

Min första kärlek Älvsbytalo

Det första huset jag byggde var ett hus från Älvsbytalo. Huset var min första kärlek och efterlämnade en jättebra känsla. Precis som samarbetet med Älvsbytalo.

Nu återvänder jag alltså till rötterna då jag bygger mitt tredje hus. Jag kan ärligt säga att jag är upprymd över mitt val. Det känns så hemtrevligt.

Älvsbytalorepresentanten Marja Lindqvist blev bekant redan då jag drömde om det här huset. Jag erkänner: jag har varit på så många husvisningar runt om i Södra Finland!

Jag ville ha ett hus från Älvsbytalo och mitt val föll utan tvekan på Siiri. Det är precis lämplig storlek för en som bor ensam. Passligt med kvadratmetrar utan onödiga uppvärmningskostnader. Det är trevligt med två sovrum så får nattgäster lugn och ro vid behov.

Vi ses igen nästa vecka, hälsningar från Marjo.

Beställ katalog