Hoppa till innehåll

Skörden från den nya trädgården

I köksträdgården i det nya hemmet är det roligt att plantera sorter som snabbt ger skörd. Den första skörden skördas med omsorg.

Det går bra att bygga upp köksträdgården i det nya hemmet lite i taget. Vi samlade här tipsen med vilka du kommer igång med anläggningen av din drömträdgård.

  • Välj den soligaste platsen på gården.
  • Anlägg köksträdgården i pallkragar. Det underlättar ogräsrensningen och även växterna trivs utmärkt i den upphöjda bädden.
  • Plantera fruktträden på en solig och skyddad plats i väldränerad, mullhaltig jord.
  • Kom ihåg tillräckligt stora mellanrum mellan växterna både i pallkragarna och när du planterar äppelträd.  Fruktträd behöver en tillräckligt stor planteringsgrop, gropens diameter och djup ska vara minst 50 cm.
  • Plantera inte bara ett fruktträd utan minst två. På så sätt säkerställer du pollineringen.
  • Kom ihåg att vattna tillräckligt djupt och gödsla regelbundet!

Tacksamma växter i en ny köksträdgård är snabbväxande grönkål, morot, sallat och spenat, som ger flera skördar under en sommar. Vinbärsbuskar och äppelträd börjar ge skörd inom några år efter planteringen.

Ta tillvara skörden och konservera till exempel genom att frysa in eller torka. Syrliga äpplen kittlar gommen i en läcker äppelpaj, grönkålen piggar upp tillsammans med svarta vinbär i morgonsmoothien och de smakligaste spenatplättarna gräddar du såklart av egenodlad spenat.

 

Efter skördearbetet är det gott med en kopp kaffe. Den egna trädgården är världens bästa plats!

Beställ katalog