Hoppa till innehåll

Tjejernas förtjusande marshmallowhem

- Vi kan, vi tjejer, säger Nina Sundberg som lät bygga ett hus från Älvsbytalo för sig och sin dotter i Sibbo. Nina arbetar på heltid som flygvärdinna och på deltid som psykoterapeut och nu i höstas påbörjade hon ännu konstterapeutstudier – och vid sidan av allt detta skötte hon  byggprojektet för egnahemshuset. Dottern Isabella i sin tur är upptagen av studierna på Sibeliusgymnasiets musiklinje.

Ninas nya 1,5-planshus från Älvsbytalo drar åt sig positiv uppmärksamhet. Det förtjusande rosa huset har beskrivits som en marshmallow och som ett pepparkakshus.

- Hela huset är underbart, säger Nina själv. – Älvsbytalos husmodell Suometar var det första huset som jag föll för när jag började planera husbygge. En vän uppmanade mig att även utforska andra alternativ, vilket jag också gjorde mycket grundligt, men sedan återgick jag till  Suometar.

Nina som är svenskspråkig hämtade information även från svenska webbplatser. Finska Älvsbytalo ingår i den svenska Älvsbyhuskoncernen och i Sverige är Älvsbyhus den mest sålda huspakettillverkaren på hemmamarknaden. Nina blev övertygad om husens kvalitet och goda pris- och kvalitetsförhållande. Hon ser även företagets tillförlitlighet som ett viktigt kriterium och konstaterade att man kan lita på hustillverkarens 70-åriga erfarenhet.

Ökad personlighet med extra tillval

Nina Sundberg fann även tycke för Älvsbytalo-husets tillval, tack vare vilka hon fick ett levande hus som erbjuder detaljer för sinnena.

- Jag tror jag valde alla yttre tillval till huset – det finns såväl burspråk och gavelaltan som förhöjt väggliv, och dessutom lät jag ännu bygga till en sluten veranda som jag själv planerat och dekorationer i form av den japanska solen till gavlarna, listar Nina upp.

- Det var intressant att få följa med monteringen av ett hus som byggts i en fabrik och verandabygget av långvirke, minns hon. - Mängden byggmaterial var en överraskning! Med Älvsbytalo behövde jag ju inte tänka på sådant.  Jag hade stor hjälp av min bror – han äger ett byggvaruhus och förutom att hjälpa mig med tillbehör så rekommenderade han kunniga lokala entreprenörer som genomförde mina egna tillägg.

Nina berömmer Älvsbytalopersonalens kunnande och engagemang.

- Det var trevligt att från dag ett ha att göra med en försäljare som var trevlig, sakkunnig och redo att bidra med sin tid för att uppnå ett bra slutresultat. Alla i personalen agerade proffsigt och raskt. Tidsplanerna höll och slutresultatet blev bra.

Hemmet finns till för att njuta

- Jag och min dotter är ofta på språng – på jobbet, skolan och i hobbyer. Men när vi väl är hemma så njuter vi fullt ut av livet hemma. Vi spelar musik, myser framför brasan och ordnar fester för vänner. Hemmets känns som ett fritidshus, fastän vi bor här på heltid. Vi är riktigt nöjda.

Hemmet är kärt för Nina även på grund av sitt läge.

- Efter min farmors bortgång fick jag möjlighet att köpa min fars barndomshem, som vi var tvungna att riva på grund av dess dåliga skick. Jag ville ändå hedra dess arv och åta mig ansvaret för att föra gården vidare. Suometar är rätt hus med rätt anda för denna plats. Nu bor hela vår släkt i Sibbo.

Nina rekommenderar för alla husbyggare en bra byggdagbok och byggkalender.

- Jag hade ett häfte i vilket jag antecknade allt som hade med byggprojektet att göra: datum, material, kontaktuppgifter, rekommendationer, till och med roliga kommentarer och samtal – allt mellan två pärmar. Med hjälp av häftet kunde jag snabbt ta ställning till saker och ting även när jag var bortrest på jobbet, oavsett vad frågan gällde. Och i efterhand är byggdagboken ett härligt minne!

Beställ katalog