Hoppa till innehåll

Det är bara att bygga! Tjugoåringar byggde eget hus


Annika Mäntyranta och Jouko Kesälahti ville flytta från hyresboende till eget hus. Då de inte hittade ett lämpligt gammalt hus byggde de det inflyttningsklara huset Aino från Älvsbytalo. Mitt i naturen men på lämpligt avstånd från Kemijärvi centrum.

Annikas (20) och Joukos (23) husdröm föddes i takt med att livet stabiliserades. Båda arbetar och hyresboendet i höghus kändes inte längre som ett eget boende. Det var särskilt Joukos jakthobby som drog dem närmare naturen och ett småhus.

"Det är bara att bygga!"

Husvisningen inverkade

Annikas pappa föreslog Älvsbytalo redan från början eftersom han hade god erfarenhet av deras hus. Det unga paret for och tittade på ett visningshus i Rovaniemi och blev övertygade: Älvsbytalos pris var hållbart, huset skulle levereras snabbt och betalningen krävdes först då huset var inflyttningsklart.

Viktiga faktorer i de ungas liv och ekonomi.

– Det är bara att bygga, vågar Annika och Jouko redan nu uppmuntra andra unga som drömmer om ett eget hus. – Då huset är relativt förmånligt går inte alla pengar till boendet.

Aino 84,8 m², 3 rum, kök och bastu

"Kvadratmetrarna är verkligen effektiva."

Otroligt rymliga Aino

Parets hus är 84,8 kvadratmeter. – Men alla har förvånats över hur rymligt det är, berättar Annika. – Kvadratmetrarna är verkligen effektiva. Köket och bastun är rymliga. Vardagsrummets glasdörr och ljusa golv ger mer ljus till det öppna stugköket.

Annika gillar annars också golven. – Det gråa laminatet är fint och känns väldigt mjukt och varmt under foten.

Förutom stugköket har Aino-huspaketet 2 sovrum, bastu och ett separat klädvårdsrum. – Alla material i klädvårdsrummet och badrummet är vattentåliga vilket är superviktigt med tanke på hundarna, säger Annika.

I familjen finns 2 hundar – Manu och Topi, som deltar i husses jakthobby. – De är också husdjur för oss, säger Annika.

"Kök /vardagsrum är underbart då man har gäster."

Utrymme även för gäster

Annika och Jouko är redan väl hemmastadda. – Stugköket är underbart då man har gäster. Man kan stöka på i köket samtidigt som man umgås, säger Annika. – Och det finns plats för ett ordentligt matbord i köket.

– Vi har ett fint hem i en fin miljö, säger hon. – Det är härligt att få fixa sitt eget hem precis som man vill ha det.

"Tidtabeller och kostnadsuppskattningar höll sig."

En aktiv sommar på kommande

Som tillval till sitt Aino-hus valde Annika och Jouko en gavelterrass som förlänger husets utrymmen och livet utåt. – På sommaren bygger vi mer terrass på bakgården också, berättar de.

Paret berättar ivrigt att sommaren och ljuset även medför gårdsarbete, bygge av hundstängsel samt övriga gårdsbyggnader.

Jouko Kesälahti arbetar med markanläggning och skötte även om markarbetet på den egna tomten. På tomten fanns ett gammalt hus som först skulle rivas.

– Allt löpte snabbt på med bygget då vi väl kom igång. Byggprojektets tidtabeller och kostnadsuppskattningar höll sig.

Paret är tacksamma för att allt löpte utmärkt med Älvsbytalo och husrepresentanten Ahti Nalli. Det unga parets respektive familjer får även ett tack. – Hjälpen och stödet var viktigt. Utan närstående skulle allt ha varit mycket mer utmanande.

Allt väl i Kemijärvi alltså. Annikas och Joukos hus är klart och de har livet framför sig.

Ekonomiskt och säkert hus från Älvsbytalo

 

  • Ett omfattande leveransinnehåll och konkurrenskraftigt pris
  • Huset betalas först då det är helt klart
  • Inget behov av finansiering under byggtiden
  • Älvsbytalo ansvarar för byggprojektet med ett avtal
  • Sorglös, enkel och snabb väg till ett eget hem
  • Fungerande, modern husteknik
  • Förmånliga boendekostnader, låg elförbrukning
Beställ katalog