Hoppa till innehåll

Intervju: Birgitta Lindvall-Wiik

Fotograf: Petra Älvstrand

Hemma hos

Våga vägra vitt och matcha lagom

Helmatt väggfärg ger ett djup åt den ljusgrå nyansen som pryder väggarna i vardagsrummet hos instagrammaren Lena Lidman.

Hon älskar den snabba förändring som färg ger ett rum och målar gärna in dörrfoder, lister, knopplister och annat väggfast i samma nyans som väggarna.

I linje med fönsterbrädan har en platsbyggd bokhylla byggts, längs hela fönsterväggen bakom soffan. Bokhyllan har också målats i samma färg som väggen. Allt för att skapa enhetlighet.

– Jag gillar att ha en röd tråd, inte bara i ett rum utan i hela huset. Väggarna i alla rum behöver inte ha samma färg, men de får gärna hänga ihop på något sätt, säger Lena.

Hon har många inredningsintresserade följare och får ofta frågor om väggfärger. Så ofta att hon nästan kan rabbla färgkoderna i sömnen. Färgen i vardagsrummet? HoP greige från Nordsjö!

I Lenas vardagsrum finns allt ifrån loppisfyndade makramébonader till nyinköpta möbler, som linnesoffan Le Grand Air. Hon gillar att blanda högt och lågt, gammalt och nytt. Viktigt är att hemmet inte ser alltför välmatchat ut. Då blir det tråkigt! I ett småbarnhem måste det dessutom vara praktiskt. Att soffklädseln är avtagbar och går att tvätta hemma i maskinen är viktigt. Det har Lena praktisk erfarenhet av.

– Redan några veckor efter att vi köpt vår nya soffa hade vår treåring tjuvätit julchoklad i soffan tillsammans med en kompis, skrattar Lena.

Lenas inredningstips:

  • Möblera inte längs väggarna. Pröva att dra ut soffan en bit i rummet och se hur mycket luftigare intrycket blir.
  • Undvik ett alltför välmatchat hem, eller att byta alla möbler mot nytillverkade. Det ger en opersonlig möbelvaruhuskänsla.
  • Blanda gammalt och nytt och mixa olika material. Ta in naturmaterial i olika strukturer - som linne, fårskinn, korg, ryamattor, makramé och trä.
  • Våga vägra vitt! Det är enkelt att måla om, använd roller till stora ytor och pensel till finliret. Men glöm inte att underarbetet, och bra penslar och roller, är a och o för ett proffsigt resultat.
  • Förändra med detaljer. Byt ut lysknappar och vägguttag från standardmodellen till en som passar din stil.

Följ Lena på instagram: @lenalidman85

Beställ katalog