Hoppa till innehåll

Intervju: Mariana Vnuk

Fotograf: Petra Älvstrand

HEMMA HOS

”Vi hade tillräckligt mycket fart i livet utan ett byggprojekt.”


Trots både byggkunskaper och renoveringsvana valde familjen Karlsson att köpa nyckelfärdigt från Älvsbytalo. Ett beslut de idag inte ångrat en enda gång. 
Huset  passar deras livsstil perfekt och går i grått, puderrosa – och luktar trä.

Det har varit några hektiska år för familjen Karlsson. Inom loppet av två år har de renoverat ett gammalt hus, fått lilla Ruth och flyttat in i drömhuset.

När vi kommer på besök hos Hanna, Robin och Ruth är det en tillfreds familj som tar emot. Ruth leder oss glatt in i sitt mysiga rum och i det öppna köket slår Robin på kaffet.
– När vi i princip dragit i sista skruven i huset sålde vi och köpte ett Älvsbytalo. Det var området som lockade och det här huset passar oss bättre till både form och storlek, konstaterar han. 

Valet föll utan några större betänkligheter på enplansvillan Linnéa mycket på grund av den öppna planplanlösningen.

– Det är klart att både priset och den snabba produktionen lockade. Och huset är öppet, fint och precis som vi vill ha det, säger Robin.

Köket har Robin och Hanna gjort själva. De grå luckorna har fått handtag i mässing, i precis samma ton som blandaren och några väl valda detaljer. Här har man också valt bort överskåp och slagit till med en rejäl köksö.
– Jag är ju rörmokare och kunde ganska enkelt göra det här själv. Men vi har fått väldigt mycket hjälp av Älvsbytalo även när det kommer till det vi valt att göra själva. Vilka frågor vi än haft har de varit snabba och villiga på att svara, säger Robin.

Ruth har kört några snabba vändor med sin bil över de öppna ytorna. Hon parkerar framför kylskåpet, river av ett leende och pekar.
– Glass! Pliggeliiiin!

– Vi beställde huset i september och fick tillträde i april. Själva byggprocessen var otroligt smidig. Första byggdagen var fascinerande. Vi tog ledigt båda två och när lastbilarna började rulla in förstod man hur strukturerat allt är. Huset stod på plats på två timmar! säger Robin och fortsätter:
– Det är många som bygger själva här på området och vi ser ju hur mycket det är som ska göras. Vi är glada att vi slapp det! 

– Nog har jag kunskap att bygga ett hus själv och massa vänner som skulle kunna hjälpa till, men vi kommer från en omfattande renovering och det här var ett skönt beslut. 

Näst på tur, när våren behagar att komma, står altan och gräsmatta. Invändigt menar Hanna att det kändes som hemma direkt. De dova, mörkt grå tonerna bryter av i det annars ljusa hemmet och här och där finns inslag av milt puderrosa.
– Vi trivs jättebra. Det är ett roligt område med många unga par och barn i samma ålder som Ruth. Vi ser fram emot sommaren och att kunna grilla.
– Varje gång vi varit borta ett längre tag känns det så härligt att komma hem. Och det luktar fortfarande nytt – det doftar trä! 

Fakta

Här bor: Hanna Karlsson, 25 år, Robin Karlsson, 25 år, Ruth, 2 år samt hunden Edith
Huset: 1-planshus Linnéa från Älvsbytalo

Beställ katalog