Hoppa till innehåll

Älvsbytalo-huset slösar inte energi

Frånluftsvärmepumpen värmer upp och sköter ventilationen

En frånluftsvärmepump värmer upp hela huset och varmvattnet energieffektivt och förmånligt. Dessutom håller den en god kvalitet på inomhusluften. I Älvsbytalo-hus hör frånluftsvärmepumpen till husleveransen.

För ett modernt tätt och energieffektivt egnahemshus är frånluftsvärmepumpen den klokaste värmeformen. Frånluftsvärmepumpen sköter uppvärmningen av hemmet, ventilationen och uppvärmningen av varmvattnet.

Frånluftsvärmepumpen blir allt populärare som huvudsaklig värmekälla för nya egnahemshus. Frånluftsvärmepumpar installeras även till gamla egnahemshus. I fjol installerades 2 000 frånluftsvärmepumpar till småhus i Finland.

 

Ta vara på energin och byt ut luften

I Älvsbytalo-hus har värmedistributionen ordnats energieffektivt med vattenburna radiatorer. Frånluftsvärmepumpen ser till att huset inte slösar energi. Den återvinner energin i den varma inomhusluften innan luften blåses ut och överför värmeenergi från frånluften till uppvärmning av varmvattenberedaren. Frånluftsvärmepumpen utnyttjar också livet i huset: den värmeenergi som alstras av människor, djur, lampor och elapparater. På årsnivå kan upp till 80 procent av energin i frånluften återvinnas.

Frånluftsvärmepumpen är en mycket mångsidig apparat. Inte bara tar den tillvara värmesvinnet och flyttar det till värmesystemet, den fungerar också som ventilationsaggregat. Med andra ord avlägsnar den använt inomhusluft ur huset och ser till att inomhusluften alltid har en god kvalitet.

 

En effektiv energisparare

Till alla hus från Älvsbytalo hör en F750-frånluftsvärmepump från Nibe, varas energiklass är A+++. Den täcker energibehovet till och med i ett 200 kvadratmeter stort hus.

Nya hus från Älvsbytalo har visat sig vara mycket energieffektiva. Invånarnas livsstil har visserligen en inverkan på elförbrukningen och temperaturerna under vintern är inte likadana varje år. Följande exempel kan ändå användas som en riktgivande anvisning:

I 1-planshuset Päivätär, som byggdes i Kajanaland 2014, var den totala årsförbrukningen av el 6 886 kWh under det första året. Andelen som mättes med frånluftsvärmepumpens mätare av den totala förbrukningen var 4 042 kWh/år. Päivätär har en våningsyta på 134 m2 och dess uppmätta täthetsvärde är q50 = 1,29. Familjen på tre som bor i huset värmer upp huset vintertid också genom att varannan dag elda blandved i sin ackumulerande eldstad. Rumstemperaturen i huset är 21°C.

Tack vare den låga energiförbrukningen är det förmånligt att bo i ett hus från Älvsbytalo. Med det nuvarande snittpriset för el (cirka 0,12 €/kWh med överföring) har Päivätär i Kajanaland haft en elräkning på totalt 827 euro per år. I snitt var elräkningen alltså 70 euro per månad.

Frånluftsvärmepumpen är ett bekymmersfritt värmeaggregat. Den kräver inte intresse eller uppmärksamhet av invånarna – endast tilluftfiltern måste bytas två gånger per år.

 

Mer besparing från solen

Genom att utnyttja solenergi kan Älvsbytalo-huset göras ännu energisnålare. Solel är gratis, tyst och förnybar energi. Den minskar boendets fotavtryck och beroendet av elproducenterna. I Finland kan man producera upp till 3 000 kWh solel per år.

Till Älvsbytalo-husen kan man välja NIBEs solelpaket för egnahemshus som tillval. Dess solcellpaneler av polykristallin kisel är tillverkade av kiselkristallpaneler täckta med specialglas och stöttande panelramar av anodiserat aluminium.

Panelerna är helt underhållsfria och konstruerade att hålla minst 25–30 år.

Solel utnyttjas för frånluftsvärmepumpens elbehov och om det finns el över, kan också andra elapparater i huset använda den.

Mer information: Petri Torvinen, petri.torvinen@alvsbytalo.fi, 020 7939 621

Älvsbytalo satsar på områdesbyggande

Det första projektet som omfattar 23 hus startar i Hallavantorppa i Esbo Älvsbytalo underlättar för familjer som planerar att bygga sig ett egnahemshus genom att erbjuda en tomt och ett hus från Älvsbytalo planerat för tomten i ett och samma paket. Husfabriken förväntar sig stor tillväxt inom projektförsäljningen.

Läs mer
Beställ katalog