Älvsbytalos frånluftsvärmepump sänker boendekostnaderna

Energieffektivitet är A och O för allt byggande - oavsett om det är fråga om familjens hem eller fritidsbostad. Därför har hus från Älvsbytalo alltid en frånluftsvärmepump, dvs. PILP, som standard.

Frånluftsvärmepumpen ser till att huset hushåller med energin. Precis som namnet säger tar frånluftsvärmepumpen tillvara värmen från luften som avlägsnas från byggnaden. –På årsnivå kan upp till 80 procent av frånluftsvärmen tas tillvara. Det om något är miljövänligt, säger Älvsbytalo Oy:s verkställande direktör Jan-Erik Rusk. Husets kompletta värmesystem ingår i Älvsbytalos standardleverans och frånluftsvärmepumpen kan tas i bruk i huset redan de första dagarna. Utöver uppvärmningen tar frånluftsvärmepumpen även hand om ventilationen.

Frisk inomhusluft


Hus från Älvsbytalo har en tillräcklig och utmärkt kvalitet på inomhusluften och luftventilation i varje rum i enlighet med bestämmelserna. Samtidigt mår huset bra och invånarna trivs. Värmen går ändå inte till spillo eftersom frånluftsenergin lagras i varmvattenberedaren, säger Rusk.

PILP utnyttjar även värmen som alstras från människor, djur, belysning och andra elektriska apparater i det vardagliga livet. –Många skaffar även en kamin för att skapa stämning. Men hus från Älvsbytalo har inget behov av värmen den genererar tack vare frånluftsvärmepumpen, säger Jan-Erik Rusk.

Låg energiförbrukning

Utöver boendekomfort har hus försedda med frånluftsvärmepump låga elkostnader. –Vi har till exempel följt upp energiförbrukningen i ett hus på 129,2 kvadrat som byggts år 2019 i Sodankylä. Energins andel av elfakturan var endast 20–40 euro i månaden trots att familjen som bor i huset förbrukar mycket bruksvatten. Frånluftsvärmepumpen är i praktiken underhållsfri trots att den är högteknologisk. –Invånarna behöver bara rengöra luftfiltret regelbundet.

Älvsbytalos NIBE F750-frånluftsvärmepump

  • Tar tillvara värmen från både frånluften och utomhusluften

  • Du kan styra och följa uppvärmningen och ventilationen med telefon, surfplatta eller dator

Fråga mer av din egen försäljare

Undrar du något?

Vi finns här för att svara på dina frågor eller funderingar!

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Oj då!

Ett oväntat fel har inträffat. Ladda om sidan