Från träd till färdigt hus - så byggs ett Älvsbytalo

Ett modulhus byggs som stora klossar med golv, väggar, innertak och allt som går att göra färdigt i fabrik görs där.

Det börjar med en stock

Älvsbytalo byggs av gran och tall som är en högkvalitativ råvara som finns i vår närhet. Genom att vi har eget sågverk så har vi full kontroll på råvaran från det att den kommer in till anläggningen tills dess att den används i produktionen. Eftersom trä är en förnyelsebar råvara innebär det också att allt spill kan tas tillvara och återanvändas till att exempelvis värma upp delar av husfabriken.

Varje stock mäts när den kommer till sågverket för att ge bästa tänkbara utbyte utifrån kvalité och användningsområde. Stockarna barkas därefter av och sågas. De färdigsågade plankorna och brädorna sorteras och körs sedan till väldiga torkrum för att paketeras innan virket får torka några dagar.

När virket är torrt hyvlas det sedan innan det förs vidare in till själva husproduktionen där modulerna byggs.

Passerar flera produktionsstationer

Produktionen av husmodulerna sker vid olika stationer i fabriken där medarbetarna har stor kunskap om produkten och om hur varje hussektion tillverkas. Delar av virket blir till ram och stomme till golvsektionerna som isoleras och spikas ihop. Virket till ytterpanel kapas till rätt längd och grundmålas därefter i målerisektionen. Isolering och all VVS byggs in i huset redan i fabriken vilket sker via ett smart löpandeband.

Taksektionerna tillverkas på liknande sätt med precision och ordentligt med isolering. Redan nu installeras också all den el som huset ska ha. Även väggarna i modulerna tillverkas inne i fabriken under torra förhållanden, här byggs allt in i väggen såsom fönster, färdigt med bleck och karmar och dörrar. Därefter spikas den redan skyddsmålade ytterpanelen på husväggen. Om kunden har valt extra tillval så förbereds eller monteras dessa i de husmoduler det berör.

Plåtdetaljer till fönster och ventilation mm tillverkas i plåtverkstaden och monteras. Sedan man monterat ihop husmodulerna går hantverkare in i och kompletterar inredningen. Det målas bakom element och både dörrar och de sista fönsterna sätts på plats. Köksskåp monteras klart och badrum sätts med våtrumsskivor och matta samt kompletteras med sanitetsporslin. I princip alla inredningssnickerier sätts på plats redan i fabriken.

Innan huset lämnar fabriken kompletteras det med vitvaror samt några sista delar som ska följa med modulerna och monteras när huset står på plats.

Och är nu en färdig sektion!

Därefter lastas sektionerna och täcks mot väder och vind. Hela byggsatsen med husmoduler levereras sedan på speciella transportfordon ut till byggplatsen.

På byggplatsen ska nu allt vara väl förberett, grunden är färdiggrävd och monterad med de betongelement som förtillverkats. Då allt är tillverkat med stor precision redan i fabriken så är modulerna snabbt hopkopplade. Det tar normalt bara några timmar innan de sitter ihop i skydd mot väder och vind.

Takstolarna reses samma dag som husleveransen och huset täcks därefter så det hela tiden hålls lika torrt och skyddat som under byggtiden i fabriken. Under några veckor kommer sedan olika hantverkare nu att utföra kompletterande arbeten på huset. Elen och VVS ska kopplas in, tapetsering och golvläggning ska slutföras.

Och efter några veckor är så ännu ett hus klart för inflyttning – till glädje för en nybliven husägare!

 

Bekanta dig med våra husmodeller

Läs mer om våra fördelar

Bygga hus

Vår byggprocess

Vår unika byggprocess har inte bara gett oss full kontroll över produktionens alla delar och därmed en jämn och hög kvalitet, utan även en unik kostnadskontroll som i slutänden kommer dig som kund tillgodo. 

Hållbarhet

Smart miljöval

Hela byggkedjan är under vår egen kontroll och därmed omfattar vårt miljöansvar också hela processen – från skog till färdigt trähus.

Bygga hus

Hus från Älvsbytalo har en utomordentlig inomhusluft

Alla har rätt att njuta av god inomhusluft i sitt eget hem. Enligt Älvsbytalo är god inomhusluft en självklarhet. Varje hus från Älvsbytalo har med tanke på val av byggnadsmaterial och byggprocessen designats för att garantera att din familj får ett hus med god inomhusluft.

Undrar du något?

Vi finns här för att svara på dina frågor eller funderingar!

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Oj då!

Ett oväntat fel har inträffat. Ladda om sidan