Hemma hos

Familjen valde ett nytt hus enligt deras budget.

”Vi lever ett mycket bättre liv nu.”

Publicerad

7 maj 2024

Uppdaterad

7 maj 2024

Älvsbytalo Lasse lämpar sig för en fyrapersoners familjs utrymmesönskemål och budget

Idag visar statistik att vi gärna bor större men samtidigt finns trender som tinyhouses och minimalism som visar på möjligheterna med att bo på mindre yta. Att bo på en mindre yta ger som regel bättre ekonomi, mer tid över för annat och en ökad möjlighet att köpa det man önskar till de ytor man faktiskt är i.

Vi har träffat familjen Molenda som känner att de träffat mitt i prick med Älvsbytalos Lasse; inte för litet medan sönerna bor hemma och inte för stort när de är utflugna. Allt till en rimlig budget på en fin naturtomt.

Till en början tittade familjen på begagnade hus men de hittade inget som passade, antingen var tomten för liten och för många andra hus för tätt inpå, eller så sprang priserna i väg. När de sedan hittade den perfekta tomten var valet enkelt, familjen skulle bygga nytt! Efter en del googlande där priset och storlek på huset var det som styrde, landade de rätt snabbt i att Älvsbytalo var den husleverantör som skulle passa familjen allra bäst.

–Med Älvsbytalo såg vi flest möjligheter. Vi ville bygga nytt men inte för litet och inte för stort och då passade Lasse fantastiskt bra, berättar pappa Roman.

När de började kika på Älvsbytalos husmodeller stod valet mellan Alvar och Lasse men efter att ha funderat och diskuterat så vann till slut Lasse. Att tänka ett steg längre var egentligen det som avgjorde saken, att sönerna som idag är 14 och 16 år kanske inte blir hemmaboende så många år till och då är huset mer än nog för två personer. 

Med Lasse får familjen ett lagom stort hus med integrerat kök och vardagsrum, badrum med förråd (här finns möjlighet till bastu) samt ett sovrum på entréplan. På ovanvåningen har sönerna varsitt sovrum samt egen toalett och utrymmet vid takkupan har familjen inrett som kontor.

Mer utrymme än vad familjen väntade sig

–Vi trodde nog inte att det skulle bli så stort som det är men då hade vi inte varit in i något Lassehus, vårt hus är lite på 100 kvadrat och för oss som familj på fyra personer tycker vi att det passar alldeles lagom. Vi har en stor tomt också och planen för framtiden är ett uterum med utgång direkt från terrassdörren, berättar Roman.

Huset färdigställdes snabbt

I början av 2023 var det dags för husmontering och Roman och Magdalena var på plats och följde arbetet redan från tidig morgon.

– Vi var där 06.30 men vi hade faktiskt sett modulerna redan när de kom på lastbil inför monteringen. Allt var så spännande och det gick så snabbt den dagen husmonteringen kom i gång och sedan var vi förbi bygget nästan varje dag. Känslan när vi fick komma in och se huset var obeskrivlig, berättar Magdalena.

Att några veckor senare få nycklarna i handen kändes nästan overkligt, det var både glädje och tårar.

– Det kändes nästan overkligt. Än idag, nästan ett år senare är det svårt att beskriva. En riktig jäkla grej kan man säga. Och vi bor dessutom så nära naturen där det finns skog och en sjö. Det finns till och med djur utanpå knuten, säger Roman entusiastiskt.

– Och barnen går kvar i samma skola så jag kör dem dit. Det är så mycket bättre här med vårt nya fina hus och vår fina tomt än det var i hyreslägenhet. Vi trivs mycket bättre nu allihop. Vi gillade tomten och stället redan innan, men med huset är det något alldeles extra, berättar Magdalena.

Att välja tillval var enkelt för familjen

Familjen bestämde tidigt att de skulle välja så många tillval som möjligt och det är något de inte ångrar idag. Huset är utrustat med så många fönster som möjligt men även förhöjt väggliv med 34 graders taklutning och takkupa. Bastu är något de planerar att bygga ute på gården lite längre fram och därför var det inte aktuellt med bastu inne i huset.

På frågan om vad som är det bästa respektive sämsta med Älvsbytalo funderar de en stund och sedan kommer svaret:
– Det är bara bra faktiskt! Vi har nog inget dåligt alls att säga. Vi är jättenöjda, säger Roman.

Magdalenas och Romans tips till dig som vill bygga nytt

  • Besök ett visningshus! Gärna av den husmodell som ni är intresserade av. Det är en helt annan sak att gå in i ett hus än att bara se det på en ritning. Det är enklare att föreställa sig livet i huset om man har varit in i det innan, och dessutom enklare att planera inredning.
  • Välj dekorfönster och låga fönster. De släpper in så bra med ljus. Och spotlights i fönstersmyg, det känns lyxigt!
  • Om du har möjlighet till takkupa, välj en sådan! Den vill vi inte vara utan och den gör övervåningen så mycket större. Pengarna styr så klart men har man möjlighet tycker vi att man ska välja förhöjt väggliv och takkupa.
  • Kanske det viktigaste av allt: Tänk på att gå efter era egna behov och vad ni själva vill ha! Ska vi bygga och inreda till andra eller för oss själva?! Fundera på hur mycket yta ni behöver och bygg ett hus som matchar era behov.

Familjen Molendas egna arbeten

Magdalena och Roman har gjort en del egna arbeten i sitt hus. De har bland annat egna lösningar i badrummet och i sovrummet på nedra plan har de valt bort Älvsbytalos garderob och istället monterat egna. Övervåningen levererades förberedd för inredning och det arbetet påbörjade familjen direkt efter godkänd slutbesiktning.

;

Undrar du något?

Vi finns här för att svara på dina frågor eller funderingar!

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Oj då!

Ett oväntat fel har inträffat. Ladda om sidan