Hemma hos

Familjen Hemmi-Latva

”Banken uppskattar Älvsbytalo.”

Publicerad

24 maj 2022

Uppdaterad

24 maj 2022

Den noggranna prisuppskattningen stämde

Rovaniemibon Arja Hemmi är ekonomichef och även noggrann med familjens pengar. Hon var förvånad över hur bra det ekonomiska fungerade med Älvsbytalo.

–Innan husköpet fick vi en uppskattning över husets totala kostnader av vår Älvsbytalorepresentant Ahti Nalli. Där ingick till exempel anslutningar och en uppskattning av markarbetet. Priset stämde med otrolig exakthet.

Arja Hemmi uppskattar även att Älvsbytalo färdigställdes snabbt och att huset betalades först då det var klart – det fanns inga förskottsbetalningar. – Vi ville sälja vår radhuslägenhet före husköpet fastställdes. Under byggskedet bodde vi sedan på hyra. Eftersom det gick snabbt att bygga sparade vi hyra för flera månader, till och ett år, berättar hon.

Via radhus tillbaka till eget hus

Arja Hemmi och hennes man Matti Latva ville flytta till ett mindre hem då barnen flyttade hemifrån. Till en början valde de radhus men det kändes inte som deras. Paret längtade tillbaka till ett småhus. Nu har de bott kring ett år i sitt nya Elias-hus från Älvsbytalo.

Banken uppskattar Älvsbytalo

Innan husköpet från Älvsbytalo övervägde paret även att köpa ett äldre hus och bekantade sig även med många andra hustillverkare. –Då vi sedan besökte en husvisning från Älvsbytalo stod det klart. Kvalitet och pris var rätt. En bankrepresentant fanns även på plats vilket genast kändes övertygande.

Arja Hemmi hade redan i flera omgångar hunnit tala med sin egen bank om köp av ett gammalt hus. –På något sätt var man inte så ivrig från bankens håll över våra 80-tals fynd.

–Men genast då vi nämnde ett nytt hus från Älvsbytalo var saken klar, berättar Arja Hemmi om familjens erfarenheter.

Första huset som stod klart på det nya bostadsområdet

Tomten till det nya hemmet hittade familjen på ett trevligt nytt område i Rovaniemi. –Vi har redan bott ett år i vårt hus men många som började samtidigt bygger fortfarande, berättar Arja Hemmi. –Vi var de första som bosatte oss på området säger hon och tackar det snabba färdigställandet av huset.

–Allt löpte enligt tidtabell precis såsom utlovats.

I familjens album finns också ett viktigt minne från då huset monterades: familjens far Matti Latva lyfte själv huset på plats. Han är kranförare till yrket.

–Det var på något sätt en magisk händelse i höstmorgonsolens dimma, berättar Arja Hemmi leende.

Huspaketet Elias är perfekt för en familj

Familjens nya hem Elias är 107 kvadratmeter. Enligt Arja Hemmi ville de ha ett hus i ett plan med tillräckligt med utrymme och lugn och ro även då de tre barnen med partners kommer på besök samt för familjens husdjur. Som tillval valde de ett tredje sovrum till huset.

–Vi har trivts väldigt bra här och jag rekommenderar utan tvekan Älvsbytalo åt andra.

I Elias är vardagsrum och kök separata men nära varandra. –Vi har även en eldstad som delar utrymmet i två separata utrymmen. Det stora köket är mer som ett vardagsrumskök än bara ett kök då det även ryms en soffa där, säger Arja Hemmi.

Varmt hus och angenäm trossbotten

–Det här huset är så varmt att man inte kan elda så länge i brasan, berättar Arja Hemmi. –I det tidigare huset eldade vi i flera timmar för värmens skull men här behövs det inte.

Arja Hemmi berättar att de även gillar husets trossbotten. –Det var nästan ett krav för oss. Vi har tidigare bott i ett äldre hus som också hade en trossbotten.

Under hus med trossbotten finns ett ventilerat tomt utrymme varifrån man enkelt även har tillgång till husets teknik. –Den fiberoptiska kabeln har redan installerats underifrån till det färdiga huset, berättar Arja Hemmi.

Gårdsplaneringen väntar på nästa sommar

Man har redan låtit göra en gårdsplanering till huset men genomförandet väntar på nästa sommar. –Vi ville ännu känna efter hur naturen och solen ter sig här, berättar Arja Hemmi. –Vi anställde vår egen dotter som husmålare. Det råkade sig så att vår sommarflicka skadade sig via sin hobby i slutet av sommaren och då flyttades till exempel målningen av fönsterramarna till nästa sommar.

–Vi har ett härligt ljust och rymligt hem. Om det är något jag ångrar så är det att vi inte genast även byggde ett garage-förråd.

;

Undrar du något?

Vi finns här för att svara på dina frågor eller funderingar!

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Oj då!

Ett oväntat fel har inträffat. Ladda om sidan