Hemma hos

Familjen Karppinen-Niskanen

”Vi är helt vanligt arbetare och nu har vi ett eget hus”

Publicerad

19 maj 2022

Uppdaterad

19 maj 2022

Det är möjligt!

Det unga paret Heidi och Juuso ville ha ett eget hus trots att många befarade att det blir ett dyrt projekt. Nu har de ett modernt Minna-hus i Paltamo och det roligaste: budgeten höll och de hade dessutom råd att njuta av att inreda huset.

Heidi Karppinen och Juuso Niskanen har ännu inte fyllt trettio år. Tillsammans har de hunnit prova på stadsliv men båda ville tillbaka till hemtrakten och lugnet i ett eget hem. –Vi har båda bott i småhus hela vår barndom, berättar Heidi.

–Vi bara måste få ett eget hus och gård, säger Juuso. –Och då man låter bygga nytt får man genast ett hus och ett läge man gillar. Heidis och Juusos hus är vackert, den skogiga landskapstomten fanns på Heidis släktmarker.

Ett monteringsfärdigt hus passar de ungas planer

Heidi och Juuso funderade bara på färdiga huspaket. –Ingen av oss har kunskap inom husbygge så vi kollade in monteringsfärdiga hus, säger de.

Hus från Älvsbytalo har en s.k. trossbotten tack vare vilken grunden ventileras och fukten hålls borta. Den här egenskapen skröt även Heidis mosters familj över som bor i ett eget hus från Älvsbytalo i närheten av paret.

Men vad erbjuder Älvsbytalo idag? Det ville de unga se med egna ögon. –Vi bekantade oss med visningshus Minna i Kempele och där var det, berättar Heidi. Husets storlek, planlösningen och materialen tilltalade oss.

–Efter ett dygn fick vi redan en preliminär kostnadsuppskattning av Älvsbytaloförsäljaren och därefter sattes bollen i rullning.

Ja – vi har ett eget hus!

Genast då paret hade fått sina tillstånd i skick gick det fort. –Vi behövde inte själva kontrollera husets byggprocess på något sätt. Det ansvarade Älvsbytalo för, säger Juuso.

Huspaketet Minna kom till tomten i slutet av oktober och efter en månad var huset redan inflyttningsklart. –Under julen kunde vi sedan njuta av ett fantastiskt nytt hem och det kändes nog lite utopistiskt: Hur har vi fått det här till stånd så snabbt? Är det här verkligen möjligt?

Det är det. –Vi är helt vanligt arbetare och nu har vi ett eget hus.

Priset på Minna från Älvsbytalo var på sin plats och budgeten höll. –Bankerna skrämde oss att man alltid ska bereda sig för överskridningar då man bygger. Det behövs inte. Älvsbytalos pris var precis det vi avtalat om och huset betalades först då det var inflyttningsklart.

Förmånligt boende

Det unga paret berömmer även husets låga energiförbrukning. –Förra vintern var det riktigt kallt och ändå låg energiförbrukningen på 1200 kilowattimmar under vintermånaderna. I april sjönk det redan till 500, dvs. i euro kring 24 euro i månaden. Frånluftsvärmepumpen är väldigt effektiv.

Heidi och Juuso eldade i öppna spisen så gott som dagligen under vintermånaderna. –För stämningens skull. Det var nog varmt och skönt här också de dagar vi inte hann elda.

All elförbrukning är medräknad i energiförbrukningssiffrorna, även Juusos favoritsysselsättning: bastu. –Vi värmer bastun varje dag om det är möjligt, säger han.

Fungerande utrymmen och material

Det nya husets bastu, badrum och klädvårdsrum har även väckt förtjusning bland besökarna. –De praktiska utrymmena och vackra materialen har fått beröm, säger Heidi.

–Det är helt super att kunna gå via klädvårdsrummet med hunden och lämna all lera där, säger Heidi. –Annars också känns det som att det inte samlas damm och hår i det här huset i samma takt som i våra tidigare hem. Katten Velmeri har skaffats som sällskap till hunden Pokka till det nya huset.

Gården erbjuder tillräckligt med utrymme och arbete för sommaren. –Vi ser sakta mak vad vi behöver och lagar sedan därefter. Åtminstone planerar vi en terrass, säger Juuso. –Och ett garage i något skede.

”Ett ljust, snyggt hus i lämplig storlek”

Heidi och Juuso vägde tillvalen till huset noggrant. –Vi hade en stram budget men ville ha allting sådant klart som är svårt att tillföra senare. Vi valde ett tredje sovrum, större fönster, glasdörr till vardagsrummet, fina skåpdörrar och draglådor till köket, säger Heidi.

–Nu har vi ett väldigt ljust, snyggt hem i precis lämplig storlek.

Inflyttningsklara huset Minna 107 m² (3–4 rum, kök och bastu)

 • Ett öppet, rymligt kök-vardagsrum i mitten av det moderna huset
 • Smidig vardag: rymligt klädvårdsrum och badrum, separat WC och klädrum
 • Ett fjärde rum kan avskiljas från vardagsrummet – rymligheten kvarstår ändå

Varför Älvsbytalo?

 • Det krävs ingen egen kunskap för att bygga
 • Ett inflyttningsklart hem snabbt
 • Konkurrenskraftigt pris och omfattande leveransinnehåll
 • Avtalad budget håller
 • Utrymmet kan modifieras enligt smak
 • Väldigt låg elförbrukning
  Rymliga, ljusa, fungerande utrymmen
;

Undrar du något?

Vi finns här för att svara på dina frågor eller funderingar!

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Oj då!

Ett oväntat fel har inträffat. Ladda om sidan