Hemma hos

Familjen Kylmälä

”Om man enkelt vill ha ett eget hus är det här ett utmärkt alternativ.”

Publicerad

19 maj 2022

Uppdaterad

19 maj 2022

Ett eget hus utan besvär

Annukka och Hannu Kylmälä lade snabbt Helsingfors bakom sig då de bestämde sig för att bygga ett eget hus från Älsvbytalo i Rovaniemi. Den lilla citybostaden byttes till ett rymligt Minna-hus och till lugnet i ett eget hem. –Det här är byggt för oss och passar oss precis.

Det inflyttningsklara Minna-huset färdigställdes på ett lugnt småhusområde nära ett stort skogsområde. Bådas önskemål har förverkligats nu: Annukka fick ett småhus och Hannu kom närmare sina släktingar. Och familjens pudel Piki har fina marker att busa omkring på.

Från idé till inflyttningsklart hus på ett halvt år

Paret hade redan tittat på gamla småhus och även funderat på andra boendeformer i Rovaniemi. Inget kändes dock bra tills flyttdrömmarna åter en gång kom på tal under ett besök hos Hannus föräldrar i november. Hannus pappa föreslog ett hus från Älvsbytalo och i samma veva ringde vi till Älvsbytaloförsäljaren Ahti Nalli. Husvisningen ordnades redan till följande dag..

–Huset som förevisades gjorde intryck på oss, berättar Annukka. Det var snyggt, allt var nytt och modernt. Och då även priserna var konkurrenskraftiga var beslutet lätt. Affären avtalades i slutet av november, markarbetet inleddes i mars och i maj var huset redan inflyttningsklart.

Enkelhet och snabbhet avgjorde

–Huset blev klart snabbare än förväntat, säger Hannu. –Vanligtvis drar byggprojekt ut på tiden och tidtabeller flyttas fram.

Han vet vad han talar om eftersom han har utbildning och erfarenhet inom byggbranschen. Men vänta nu, varför valde ni ändå ett inflyttningsklart hem i stället för att bygga det själv? –Bygget av en egen sommarstuga var ännu i så färskt minne att det inte fanns någon motivation för ett så här stort projekt, säger Hannu Kylmälä leende.

Okomplicerad byggprocess

Annukka och Hannu flyttade till Rovaniemi redan i det skedet då husets grundarbeten inleddes. De följde arbetets framskridande steg för steg. –De arbetade verkligen snabbt, säger Hannu. –För oss var det bästa att vi inte behövde ha att göra med många olika entreprenörer. Älvsbytalo ansvarade för byggprojektet i sin helhet, ända tills det var inflyttningsklart.

–Om man enkelt vill ha ett eget hus är det här ett utmärkt alternativ, säger Annukka. Båda är nöjda med sitt nya hus och kvaliteten på arbetet.

Betalning först vid inflyttningsklart hus

Älvsbytalos betalningsvillkor är unikt i Finland: huset betalas först då slutgranskningen är gjord och huset är inflyttningsklart. Det finns inga förskottsbetalningar. På så sätt är affären trygg och köparna vet vad de får. –Betalningen av ett färdigt hus underlättade också förhandlingarna med banken, säger Hannu. –Det var verkligen bra. På så sätt var det väldigt okomplicerat, särskilt i jämförelse med om man skulle ha betalat i många rater och till många olika entreprenörer.

Tillval enligt egen smak

Annukkas och Hannus Minna-hus är fyllt av ljus och rymd. De valde bl.a. fler och större fönster samt glasdörrar ut till den nya terrassen till sitt hus. Till badrumsgolvet ville de ha kakel och golvvärme.

Från köket och vardagsrummet avdelades ett tredje sovrum. –Utrymmet känns ändå stort och öppet då man stiger in genom dörren, säger Annukka. –Passar oss precis. Nu har vi båda egna rum som även återspeglas i inredningen, säger hon. Diplomingenjör Annukka arbetar mycket på distans hemifrån.

Hannus rum är mer som en man cave – inrett i manlig smak som ett avslappningsrum. Det finns också ett garage på tomten men det kan nu tillägnas bilen.

Hälsning till alla som funderar på ett hus från Älvsbytalo

–Det lönar sig absolut att gå på husvisning om du är intresserad av ett hus från Älvsbytalo. På visningen kan du i lugn och ro bekanta dig med husets lösningar, vid behov med hjälp av en professionell försäljare.

Varför ett Minna-hus?

  • 3–4 rum, kök och bastu 107,0 m²
  • Ett öppet kök-vardagsrum och tillräckligt med egen lugn och ro
  • Ett modernt, öppet och ljust hem
  • Egen karaktär med tillval du gillar
  • Ett inflyttningsklart småhus utan besvär
  • Väldigt konkurrenskraftigt pris
  • Låg energiförbrukning och förmånliga boendekostnader
;

Undrar du något?

Vi finns här för att svara på dina frågor eller funderingar!

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Oj då!

Ett oväntat fel har inträffat. Ladda om sidan