Hemma hos

Familjen Viitala

”Vi två skulle bra kunna bo här varje dag, inte bara på fritiden”

Publicerad

20 maj 2022

Uppdaterad

20 maj 2022

Ett perfekt fritidshus för oss: Siiri från Älvsbytalo

Viitalas från Lappo drömde om ett enklare liv på sitt älskade fritidsställe. WC inomhus, dusch, tvättmaskin... Deras dröm förverkligades genom huspaketet Siiri från Älvsbytalo. –Nu hänger det inte på vädret om man ska åka ut till stugan. Vi åker ut varje helg!

Marja-Terttu och Markku Viitalas nya fritidshus har alla moderna funktioner som ett hus har. Uppvärmningen kan justeras hemifrån på distans. –Man får börja njuta genast man kommer fram. Det behövs inga filttofflor eller ylletröjor, säger Marja-Terttu.

”Finns inget som vi vill göra annorlunda"

Viitalas spenderar redan sin tredje sommar i sitt nya fritidshus vid Kätkänjärvis strand i Lehtimäki. Viitalas fattade beslut om att skaffa det nya huspaketet Siiri i oktober 2018 och i april var fritidshuset redan inflyttningsklart.

–Nyhetsbehaget har ännu inte lagt sig, säger Marja-Terttu. –Och det finns fortfarande inget som vi skulle vilja göra annorlunda, säger Markku.

–Genast då det nya fritidshuset kom blev vi stugmänniskor, säger Marja-Terttu. Parets tidigare fritidshus från 70-talet finns på granntomten och det ska småningom restaureras.

Byggprocessen gick smidigt

Markku Viitala är en händig jordbrukare men drömde inte om att bygga ett eget fritidshus. –Jag har byggt så pass mycket annat så jag vet hur hårt arbete det är.
–Det enkla och bekymmerslösa byggandet lockade med Älvsbytalo.

Och det förverkligades. –Det är inget beröm utan realitet, säger Marja-Terttu.

Byggprocessen och samarbetet med försäljaren från Älvsbytalo fungerade föredömligt på alla sätt. Markku besökte husfabriken i Kauhajoki redan i det skedet då det egna huset Siiri höll på att byggas där. Han kom flitigt även till tomten för att följa det grundläggande arbetet och färdigställandet av huset. –Jag behövde inte göra just något men det var intressant, säger han.

Hemtrevligt, nätt och kompakt trähus

Markku berättar att han länge tittat på ett inflyttningsklart hus från Älvsbytalo som fritidshus men idén gick inte riktigt hem hos frun. Marja-Terttu hade en "mer stuglik stuga" i tankarna. Tills hon lite överraskande gick med på att åka på visning av huset Siiri från Älvsbytalo.

–Så otroligt hemtrevligt, nätt och kompakt trähus. Jag ändrade helt uppfattning, säger hon.

–En stockstuga skulle lätt ha varit en tredjedel dyrare, säger Markku. –Det här är nog förmånligt med tanke på vad vi fick, fortsätter han. –En av de bästa anskaffningarna i livet, säger Marja-Terttu.

Lämpliga alternativ för fritiden

Viitalas gjorde tillval till sitt hus redan under byggskedet. Tillvalen ger dem stor glädje och njutning: en stor gavelaltan, större fönster och en glasdörr till vardagsrummet med direkt förbindelse direkt mot sjön. Senare glasades gavelaltanen in och fler terrasser har byggts.

–Då jag jobbar på distans här är det härligt att ibland vända blicken från datorn ut mot sjön. Eller gå ut på gården pyssla, säger Marja-Terttu.

För frun i huset är Kätkänjärvis fantastiska strandlandskap kärt sedan barnsben och paret har redan gemensamma minnen från flera årtionden tillbaka. –Och barnen gillar också den här platsen, säger de. Familjens "barn" är ett redan vuxet 26-årigt tvillingpar, en flicka och en pojke.

Effektiva kvadratmetrar

Enligt paret är Siiri otroligt rymligt, åtminstone med sina 62,5 kvadratmeter. –De har fördelats rätt, säger Markku. Förutom det rymliga köket-vardagsrummet finns det två sovrum och en bastu i huset.

Enligt Marja-Terttu är husets alla utrymmen och material vackra och funktionella, och det finns tillräckligt med förvaringsutrymme. –Det behövs ju alltid.

En gammal god trossbotten

Markku Viitala uppskattar framför allt energieffektiviteten (husen har tjocka, energieffektiva Energy Wall-väggar + en effektiv frånluftsvärmepump) samt trossbotten som ventileras hela tiden i hus från Älvsbytalo.

–Man behöver inte vara rädd att fukt stiger upp från marken. Förr fanns det trossbottnar i alla hus, säger han.

Ett modernt fritidshus, en traditionell strandbastu

För att få känslan av ett mer traditionellt stugliv värmer Viitalas den gamla träbastun vid stranden. Det är lätt att doppa sig i sjön efter bastun – sommar som vinter. Siiri-husets elbastu värms alltid då orken inte räcker till för värmebestyren, dvs. då man är riktigt lat.

–Vi två skulle bra kunna bo här varje dag, inte bara på fritiden. Familjens gård och Marja-Terttus dagarbete håller dock kvar paret i Lappo.

–Vi trivs bra på båda ställena men friheten finns här.

Många goda skäl att välja Älvsbytalo


  • Kännedom om priset på förhand och det håller
  • Huset betalas först då det är klart
  • Byggandet går snabbt: huset är inflyttningsklart 4–5 veckor efter montering
  • Energieffektivt hus och modern husteknik
  • Huset byggs i Kauhajoki och Älvsbytalos egna byggare färdigställer huset på tomten
;

Undrar du något?

Vi finns här för att svara på dina frågor eller funderingar!

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Oj då!

Ett oväntat fel har inträffat. Ladda om sidan