Hemma hos

Familjen Jokinen-Taskinen

”I grupperna för personer som exponerats för mögel hade man bara gott att säga om hus från Älvsbytalo.”

Publicerad

23 maj 2022

Uppdaterad

23 maj 2022

I ett friskt hus mår hela familjen bra

Susanna Jokinens och Jari Taskinens familj har en hemsk historia av mögelproblem bakom sig. Nu bor familjen i Kervo i sitt nya hus Edith från Älvsbytalo och nu kan föräldrarna skratta: allt annat tog flera år men huset från Älvsbytalo kom färdigt snabbt.

Friskt och förmånligt hus

Susanna Jokinen och Jari Taskinen berättar att de valde sitt nya hus med omsorg. –I grupperna för personer som exponerats för mögel hade man bara gott att säga om hus från Älvsbytalo, berättar Jari.

–Även äldre hus från Älvsbytalo är i gott skick. Dessa byggs inomhus i en torr fabrik och husen står inte ute i vått under något byggskede. Det var överraskande hur skyddat huset var även här hos oss direkt det kom till tomten. Och huset värms också genast första dagen.

Ventilerad grund

–En viktig faktor är den ventilerade grunden i hus från Älvsbytalo. Det är inte många husleverantörer som erbjuder ett dylikt alternativ, säger Jari. –Det är många som har betonggrund eller motsvarande direkt på marken. I hus från Älvsbytalo kommer man vid behov enkelt åt till exempel rör om det skulle uppstå problem.

Enligt Susanna och Jari var Älvsbytalo även förmånligt jämfört med många andra leverantörer. –Inga överraskningar gällande huspaketets pris. Vi kände till priset på förhand och det höll.

År av rättstvister med mögelhuset och flyttrumba

Susanna och Jari har tre döttrar: tonåriga tvillingar och en lillasyster i lågstadiet. Susanna och flickorna hann bli sjuka av mögelproblemen, Jari kom lättare undan. Allt började med småhuset från 60-talet som familjen flyttade in i för några år sedan.

–Först renoverade vi ett halvt år, flyttade in och blev sjuka, berättar Susanna Jokinen.

I undersökningarna hittade man problem i husgrunden. Familjen flyttade tillbaka till sin tidigare radhuslägenhet som ännu inte blivit såld. –Men vi blev inte bättre ändå, säger Susanna.

En omfattande fuktskada hittades i radhusets hela nedre våning.

Därefter började en flera år lång flyttrumba för familjen från en tillfällig lägenhet till en annan samt en rättstvist för den ursprungliga husaffären. Under tiden löpte även kostnaderna på för mögelhuset som måste hållas varmt och skyddas från nya skador.

Då man äntligen fick ett klent avtal till stånd i hovrätten gällande mögelhusaffären var det dags att riva hela huset och bygga familjens nya hem på tomten.

Inflyttningsklar nedre våning, inredningsbar övervåning

Familjens nya hus Edith från Älvsbytalo, som färdigställdes i somras, är ett rymligt hus på 1,5-plan med två sovrum på nedre våningen som standard. Nedre våningen är inflyttningsklar och övre våningen är inredningsbar. –De stora tjejerna flyttar upp på övre våningen bara den blir klar, berättar Susanna. –Där får de egna rum.

Det upptagna företagarparet konstaterar att de väntar på våren och ljuset tills de tar itu med övre våningen. Vinterkvällarna är alltför korta för nya projekt.

–Ett inflyttningsklart huspaket var den enda möjliga lösningen för oss, berättar Jari Taskinen. –Vi har renoverat tillräckligt tidigare. Vi saknade både intresse och tid.

– Älvsbytalos byggarbetare är verkligen professionella. Det syntes att de byggt några hus, säger han.

En fungerande planlösning och övervägda tillval

Huspaketet Edith har ett öppet vardagsrum och ett separat, rymligt kök.

Susanna Jokinen erkänner att hon till en början hade en vision om ett öppet kök. –Men det här fungerar hos oss. Köket blev ett eget, separat rum vart man kan dra sig undan om man vill. Och då vi sätter oss vid köksbordet koncentrerar vi oss på måltiden istället för att stirra på en ruta.

Vi fick mer utrymme och ljus på övre våningen genom att välja daglyktor. På gården finns ett garage för två bilar och förråd från Älvsbytalo som levererades samtidigt som huset.

–Och från bastun kommer man direkt ut till badbaljan eller jacuzzin, förklarar Jari.

Badbaljorna är dock tillsvidare kvar i butiken men vi har färdiga planer. –Och då övre våningen blir klar får vi även en tredje toalett, säger Susanna. –Helt fantastiskt i en familj som domineras av tjejer, säger hon.

Äntligen goda erfarenheter

Det är roligt att se att glädjen har återvänt till familjens boende. Det lyckade Älvsbytalo-projektet har bidragit till detta då allt gick som det skall.

Varför valde familjen ett inflyttningsklart hus från Älvsbytalo?

  • Företagarfamiljens vardag är intensiv
  • Ett rent och friskt hus var ett absolut kriterium
  • Priset visade sig vara förmånligt i jämförelse
  • Ventilerad grund ett stort plus
  • En trevlig husmodell som passade tomten

Inflyttningsklara huspaketet Edith

  • Nedre våningen 107,0 m² + inredningsbar övervåning från 49,7 m²
  • Tillsammans med övre våningen 5–7 rum, kök och bastu
  • Familjens tillval bl.a. garage för två bilar/förråd och daglykta till övervåningen
;

Undrar du något?

Vi finns här för att svara på dina frågor eller funderingar!

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Oj då!

Ett oväntat fel har inträffat. Ladda om sidan