Hemma hos

Fru Petrell

”Boendekostnaderna är verkligen låga.”

Publicerad

24 maj 2022

Uppdaterad

24 maj 2022

Nytt hem i barndomslandskapet som 70-åring

Maj-Lis Petrell är ingen liten flicka längre och har varken bil eller dator. Men ett nytt hus ville hon ha och det fick hon. Nu kan man beundra hennes Aino från Älvsbytalo i en sluttning i Ikalis.

Maj-Lis Petrell hade sin karriär inom bankvärlden i Tammerfors. –Jag fick nog av datorer där. Hem kommer ingen dator, ler hon.

Efter karriären har Maj-Lis Petrell redan hunnit bo i Esbo, Bryssel och Nokia. Ikalis lockade med de bekanta landskapen sedan barndomen och den vackra tomten i skogssluttningen som mor/farföräldrarna efterlämnat.

Då papperskriget gällande tomten var klart var det dags för husanskaffning. –Jag såg en reklam från Älvsbytalo och där började den lyckade resan mot ett eget hus.

På vägen hade hon hjälp av Älvsbytalorepresentanten Kati Paunila samt den egna sonen som fungerade som ansvarig arbetsledare.

Nytt hus och allt är bra

I sitt nya hem har Maj-Lis sällskap av sin hund Teddy och ett livligt socialt liv. Bussen tar henne snabbt till Tammerfors för att träffa vänner från arbetslivet och släktingarna kommer regelbundet förbi. –Jag går så gott som dagligen till affären för att inte behöva köra gympass med tunga kassar.

Från Aino-husets fönster syns den skogiga sluttningen. Maj-Lis satsade på bra gårdsbelysning för att skapa känslan av värme i omgivningen. –Teddy har redan vant sig vid den egna gården. Då en hare lockar hunden över den tillåtna gränsen vänder Teddy snällt om och kommer hem, säger Maj-Lis.

Gårdsplanen är stor men Maj-Lis vill inte skynda med att färdigställa den. –Jag har planterat några rosor och nästa sommar planterar jag mer. Jag pysslar på i egen takt, säger hon.

Ett år har gått med kvinnoenergi

Maj-Lis Petrell säger att det är enkelt och ekonomiskt att bo i ett hus från Älvsbytalo. –Boendekostnaderna är verkligen låga, lägre än någon annanstans, jämför hon med erfarenheten från höghusboendet.

–Här är det varmt och trevligt av sig självt. En gång har jag bytt filtret till frånluftsvärmepumpen och det gick bra. Det finns ingen öppen spis i huset, det får räcka med en dekorationsbrasa. –Jag ville ha en enhetlig, vacker inredning.

I Aino-husets öppna kök-vardagsrum rymdes även ett stort matbord. Någon separat matsal behövs inte. –Det ena sovrummet är väldigt rymligt och trevligt. Det andra inreddes mer som ett biblioteksrum än som ett sovrum. Mina nattgäster kan sova på den bäddbara soffan i vardagsrummet, berättar Maj-Lis.

Snyggt arbete

Det 84,8 kvadratmeter stora Aino känns rymligt då ljuset flödar vackert genom huset. Men vad har vännerna och släktingarna tyckt om Aino? –Det är väldigt snyggt gjort, arbetet får beröm.

Maj-Lis tidigare hem i höghuset var även nytt. –Här har vi absolut bättre golv för Teddy och mig. Det kommer inga tassmärken eller repor i laminatgolvet som det kom i det tidigare parkettgolvet, säger hon.

Älvsbytalos byggkarlar får beröm av Maj-Lis. –Huset anlände till tomten en förfärligt kall dag i november, själv klarade jag endast av att vara en liten stund på plats. Men snabbt och säkert växte det nya huset fram.

Skulle du bygga ett nytt hus igen?

–Det skulle jag nog kunna, men det här är bra för mig. Om till exempel mina söner skulle bygga skulle jag kunna hjälpa till med mycket. Själv hade jag till en början lite stress över allt nytt i det här projektet, säger hon glatt.

;

Undrar du något?

Vi finns här för att svara på dina frågor eller funderingar!

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Oj då!

Ett oväntat fel har inträffat. Ladda om sidan