Hemma hos

Familjen Pyhäjärvi

”Huset är väldigt funktionellt i sin helhet för en barnfamilj.”

Publicerad

23 maj 2022

Uppdaterad

23 maj 2022

"Väldigt trevligt hus för en barnfamilj."

Familjen Pyhäjärvi sökte först ett färdigt egnahemshus i Sodankylä men hittade inget lämpligt – varken nytt eller gammalt. Som tur, konstaterar familjen nöjt nu. Deras hus från Älvsbytalo är vackert, energisnålt och precis passlig storlek för familjen.

Familjen hade ingen egen, tidigare erfarenhet av hus från Älvsbytalo. –Vi var och tittade på ett hus från Älvsbytalo i grannskapet, berättar de. –Huset var för litet för oss men gav ett positivt intryck. I familjen Pyhäjärvi finns förutom föräldrarna även två döttrar och en liten hund.

–Jag beställde sedan genast Älvsbytalos katalog, berättar Katja Pyhäjärvi. Då ett lämpligt huspaket var utsett framskred allt snabbt till ett möte med Älvsbytaloförsäljaren Ahti Nalli.

Innan beslut om köp av Älvsbytalo fattades hade de hunnit jämföra flera hustillverkare och monteringsfärdiga hus. –Det var byggets tidtabell, enkelheten och priset som avgjorde. Vi ville ha så lite stress som möjligt, berättar Anssi Pyhäjärvi. –Och det var roligt att snabbt få flytta in i ett eget hus.

En avgörande faktor var även Pyhäjärvis önskemål om att få ett fjärde sovrum, utan tilläggskostnader på flera tiotusentals euro. –Vi ville absolut ha ett extra sovrum som fungerar som både gäst- och arbets- och hobbyrum, berättar Katja.

Det var enkelt att välja bland materialen

Katja hade en klar vision av inredningen i det nya hemmet. –För mig var det viktigt att få ett modernt hus, säger Katja. –Tack vare det omfattande materialutbudet och de många tillvalen lyckades det fint. Stora fönster släpper in ljus i huset och dekorfönstren i sovrummen gör huset ännu mer sofistikerat. Här trivs både barn och vuxna.

Innan köpbeslutet besökte Katja ännu Rovaniemi för att bekanta sig med Älvsbytalos visningshus. –Jag ville se huset live och se hurudana material som används. Jag blev positivt överraskad!

Som ytmaterial till huset ville familjen ha ljusa toner som ytterligare höjer rymden i huset.

Kännedom om kostnaderna på förhand

Anssi förundrar sig över hur bra husets uppskattade budget höll måttet. Älvsbytalorepresentanten Ahti Nalli räknade ut totalkostnaderna för bygget på förhand; vid sidan av huspaketets pris beaktades bl.a. kostnaderna för tomtarbetet och markmaterialet. –Det tillkom inget. Det var nog överraskande, konstaterar Anssi, som själv också har erfarenhet från byggbranschen.

Anssi tackar även Älvsbytalos betalningsvillkor: huset betalas först då det är klart. –Betalningsvillkoren var helt fantastiska. Man behövde inte hålla på och dividera med banken utan huset betalades på en gång. Det ingav också förtroende.

Trevliga måltider

Familjen Pyhäjärvis Älvsbytalo är 129,2 kvadratmeter stort. Köket är separat men i smidig anslutning till vardagsrummet. Då brasan i vardagsrummet brinner kan man även se den från köket och till och med ända ut.

–För mig är ett rymligt och fungerande kök ett måste, säger Katja, som har bakning som hobby. –Ellas stora kök och matsal ger en hemtrevlig känsla och det finns mycket förvarings- och arbetsutrymme i köket. Tack vare de stora fönstren får köket mycket naturligt ljus och det är trevligt att spendera stunder vid det stora matbordet tillsammans med familjen och vänner, säger hon.

Bra inomhusluft och låga energikostnader

Anssi Pyhäjärvi musicerar. –Jag kan genast se på mina instrument att inomhusluften är precis som den ska vara i det här huset.

I huset från Älvsbytalo sköter en frånluftsvärmepump om uppvärmningen och ventilationen och den har visat sig vara effektiv. –Energins andel på elräkningen har bara varit kring 20–40 euro per månad, trots att vi förbrukar mycket vatten, berättar Anssi.

Familjen flyttade in i sitt nya hus i fjol före jul så det finns erfarenhet av energiförbrukning under en nordisk vinter. –Det förbrukas väldigt lite el, säger Anssi.

Sammanfattning av Pyhäjärvis energiförbrukning:

Tidpunkt kwh
December 2019  1 376,72
Januari 2020  1 589,67
Februari 2020 1 497,44
Mars 2020  1 438,60
April 2020 1 117,68
Maj 2020  1 036,18
Juni 2020 718,14
Juli 2020  756,26
Augusti 2020  779,71

Nöjda invånare

–Sammantaget kan jag nog rekommendera Älvsbytalo, säger Anssi belåtet. –Budgeten håller och allt sker enligt överenskommelse. –Och huset är i sin helhet väldigt trevligt för en barnfamilj, rymligt och fungerande, säger Katja.

Många goda skäl att välja Älvsbytalo


  • Kännedom om priset på förhand och det håller
  • Huset betalas först då det är klart
  • Byggandet går snabbt: huset är inflyttningsklart 4–5 veckor efter montering
  • Energieffektivt hus och modern husteknik
  • Älvsbytalo ansvarar för helheten: huset byggs i Kauhajoki och Älvsbytalos egna byggare färdigställer huset på tomten
;

Undrar du något?

Vi finns här för att svara på dina frågor eller funderingar!

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Oj då!

Ett oväntat fel har inträffat. Ladda om sidan